fbpx

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΣΚΟΥΤΕΡ: Τρίτροχα και σωτήρια

Τρεις τροχοί άμεσης επέμβασης

Πώς τα σκούτερ μπορούν να σώσουν ζωές, μέσω της ταχύτητας με την οποία κινούνται σε πολυσύχναστα κέντρα πόλεων; Και ειδικά τα τρίτροχα που έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα γι’ αυτή τη δουλειά;

Piaggio MP3 350

Έχουμε δει στο παρελθόν δίτροχα με ιατρικό προσωπικό στις σέλες τους, που γίνονται οχήματα άμεσης επέμβασης σε δρόμους πόλεων και επεμβαίνουν ταχύτερα σε περιπτώσεις τραυματισμών, ατυχημάτων και περιπτώσεων που έχουν να κάνουν με την υγεία.

Και στην Ελλάδα υπάρχουν μοτοσυκλέτες για αυτή τη δουλειά, στις οποίες επιβαίνουν γιατροί που  επεμβαίνουν ταχύτατα επί τόπου, τις περισσότερες φορές με σωτήρια αποτελέσματα.

Αποκαλούνται μοτοσυκλέτες ή σκούτερ “ασθενοφόρα”, αν και δεν μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς, αλλά το ιατρικό προσωπικό που θα πραγματοποιήσει τις πρώτες ενέργειες, όσο το δυνατό πιο σύντομα, προετοιμάζοντας την κατάσταση μέχρι να έρθει το πραγματικό – τετράτροχο – ασθενοφόρο.

Έχουν υπάρξει στο παρελθόν δίτροχα σκούτερ για αυτή τη δουλειά, ενώ πρόσφατα έχει τονιστεί η αυξημένη χρησιμότητα των τρίτροχων σκούτερ. Εξηγούμε γιατί.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους είναι η σταθερότητα που επιδεικνύουν οι τρεις τροχοί έναντι των δίτροχων σκούτερ ή μοτοσυκλετών και αυτό προσφέρει αυξημένη σιγουριά στους επιβαίνοντες.

Είναι λογικό ότι πολλοί γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν την ίδια εμπιστοσύνη σε ένα δίτροχο, όσο σε ένα τρίτροχο όχημα.


Πέρα από τη σταθερότητα και την αυξημένη ασφάλεια που προσφέρει ένα τρίτροχο σκούτερ, είναι παράλληλα και πιο ευκολοοδήγητο και ευέλικτο από ένα τετράτροχο (σίγουρα) και από μια μοτοσυκλέτα.

Επίσης είναι πιο κατάλληλο για μια τέτοια δουλειά αφού μπορεί να κουβαλήσει χωρίς μεγάλο πρόβλημα τον βαρύ και ογκώδη εξοπλισμό των πρώτων βοηθειών. Κάτι που δεν ισχύει σε τέτοιο βαθμό στην περίπτωση μοτοσυκλέτας, ακόμα και μεγάλου κυβισμού

Γιατί ένα τρίτροχο σκούτερ μπορεί να φορτωθεί με μεγάλο βάρος χωρίς να χάσει την ευελιξία του και κυρίως χωρίς να γίνει επικίνδυνο λόγω λανθασμένης κατανομής βάρους – κάτι πολύ σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση. Επιπρόσθετα, είναι πιο ευέλικτο και στενότερο από κάποιο αντίστοιχο ATV.


Κάμποσες χώρες – η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τη λύση των δύο τροχών σε πολύ περιορισμένη έκταση – όπως η Ιταλία, η Αυστραλία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ινδία και η Σιγκαπούρη έχουν χρησιμοποιήσει τρίτροχα σκούτερ, μια λύση που αποδεικνύεται πολύ πιο αποτελεσματική στην κυκλοφορία και ταχύτερη σε εξαιρετικά πολυσύχναστες περιοχές, λύνοντας διάφορες λειτουργικές ανάγκες της προ-νοσοκομειακής περίθαλψης.

Piaggio MP3 500

Τα τρίτροχα αυτά είναι ειδικά μετασκευασμένα ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τον ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμό. Μέχρι στιγμής δυο κατασκευαστές διαθέτουν τρίτροχα σκούτερ για τέτοια χρήση, η Quadro (ή Qooder) και η Piaggio.

Πηγή: www.emergency-live.com, www.piaggio.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ