fbpx

NIKKI SCOOTER: Ένα σκούτερ πυροσβέστης

Πολεμώντας τη φωτιά

Θα μπορούσε να είναι παιδικό παιχνίδι, αφού εξάπτει τη φαντασία των μικρών, έτσι κόκκινο και “πολεμικό”, με ένα σωρό εξαρτήματα πάνω του, έτοιμο να σώσει τον κόσμο. Είναι το σκούτερ μιας γιαπωνέζικης εταιρίας ειδικευμένης στην πυρόσβεση, της Nikki, και είναι ίσως το μοναδικό στον κόσμο για αυτή τη δουλειά. Ένα σκούτερ… πυροσβέστης, που ξανακούστηκε;

Καλά, μην φαντάζεστε ότι το σκουτεράκι της εταιρίας Nihon Kikai Kogio ή εν συντομία Nikki από την Ιαπωνία, θα μπορεί να σβήσει ολόκληρο σπίτι αν αυτό πάρει φωτιά. Είναι φτιαγμένο για άμεση δράση, έτσι ώστε να φτάσει σύντομα στην εστία της πυρκαγιάς και να περιορίσει αν μπορεί το μέγεθός της, όσο αυτή βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο.

Η εταιρία ειδικεύεται από τη δεκαετία του 1920 σε αυτόν τον τομέα, με πολλές πατέντες γύρω από το θέμα, με πυροσβεστικές αντλίες, μηχανισμούς για αυτοκίνητα και φορτηγά, κατασκευή διαφόρων πυροσβεστικών οχημάτων, με στόχο την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Έχει παρουσιάσει εδώ και χρόνια την ιδέα της πάνω σε σκούτερ και παραμένει το μόνο στον κόσμο.

Το πρώτο δίτροχο στον κόσμο φτιαγμένο ειδικά για αυτή τη δουλειά ονομάζεται “κάπως” στα γιαπωνέζικα και μεταφράζεται “κάπως αλλιώς” στα Αγγλικά, για να καταλήξει σαν “Ο Δράκος της Ομίχλης” στα Ελληνικά. Το κόκκινο μεγάλο, θαρραλέο σκούτερ λέγεται “Mist Dragon”, όνομα που μάλλον υπαινίσεται στο λεπτό σύννεφο νερού που βγάζει η ενσωματωμένη αντλία του, όταν ρίχνει προς την φωτιά.

Βασίζεται πάνω σε ένα σκούτερ 250cc (Yamaha Majesty παρελθόντων ετών), εύκολο στον χειρισμό και σύμφωνα με την εταιρία έχει “εξαιρετική δυνατότητα πρώτης πυρόσβεσης”.

Ο Δράκος της Ομίχλης φοράει πάνω του το πατενταρισμένο σύστημα HSSystem προσφέρει ένα πολύ αποτελεσματικό στην πυρόσβεση “σύννεφο”, ένα σπρέι νερού μεγάλης διασποράς, που παράλληλα δεν σπαταλάει πολύ υγρό. Το HSSystem όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία, παίρνει κίνηση από την αυτόματη μετάδοση του σκούτερ και αυτό που δεν ξέρουμε είναι – φυσικά – πως λειτουργεί.

Το πιθανότερο είναι για να δουλέψει η αντλία να πρέπει να έχει αναμμένο κινητήρα με το σκούτερ πάνω στο κεντρικό στάντ… και κάποιος άλλος να ανοίγει το γκάζι για να ανεβαίνει η πίεση;

Ή μπορεί να υπάρχει αυτόματο σύστημα που ενεργοποιώντας το να ανεβάζει τις στροφές στο επιθυμητό επίπεδο, έτσι ώστε να δουλεύει η ενσωματωμένη αντλία. Η τελευταία έχει δυνατότητα ρίψης 25 λίτρων το λεπτό και η δεξαμενή νερού πάνω στο σκούτερ χωράει 55 λίτρα.

Εκτός από αντλία και ρεζερβουάρ το σκούτερ διαθέτει προστατευτικά καγκελα, από μπροστά μέχρι πίσω, στα πλάγιά του, σειρήνα και κόκκινα φώτα-φάρους, αλλά και πιστόλι του νερού που ζυγίζει 4,2 κιλά με 5 επιλογές δέσμης.

Το βάρος του Nikki Fire Fighter Scooter δεν ανακοινώνεται, αλλά έχουμε την πεποίθηση ότι θα είναι μεγάλο, κοντά ή κάτι παραπάνω, από τα 250 κιλά.

Ενδιαφέρον ε;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ