fbpx

Ola Electric S1: Από την Ινδία… στην Ευρώπη

Η Ινδία μπαίνει στα ηλεκτρικά σκούτερ

Ένα ηλεκτρικό σκούτερ από την Ινδία έρχεται να αναστατώσει την αγορά, η οποία μονοπωλείται από τις κινεζικές κατασκευές. Είναι το Ola Electric S1 και καταφθάνει στις αρχές του επόμενου χρόνου στην Ευρώπη… με αξιώσεις

Είχαμε άραγε δίκιο όταν πριν από έναν χρόνο περίπου γράφαμε για την ινδική εταιρία ηλεκτρικών σκούτερ OLA (ναι, “Όλα!) και για το κατά πόσον ήταν σοβαρή υπόθεση ή απλώς μια προσπάθεια εξαπάτησης διαφόρων μετόχων που ήθελαν να επενδύσουν σε ένα ακόμα μεγάλο πρότζεκτ;

Είχαμε δίκιο κατά το ήμισυ, μιας και οι προδιαγραφές που είχαν ανακοινωθεί ήταν “εκτός κόσμου”, αφού μιλούσαν για 400 χιλιόμετρα αυτονομίας (!), αλλά το άλλο μισό το χάσαμε, αφού η OLA παρουσίασε τελικά μοντέλο (εμείς λέγαμε πως ίσως και να μην συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο) και μάλιστα “νόστιμο” από πλευράς εμφάνισης, στον χώρο των ηλεκτροκίνητων σκούτερ.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά το Ola Electric S1, μετά από το λανσάρισμα και τις δοκιμές του στην Ινδία,  έρχεται τώρα και στην Ευρώπη!

Ξέρετε ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο της παραπάνω άφιξης; Το γεγονός ότι το Ola Electric S1 θα είναι το πρώτο ηλεκτρικό σκούτερ που εισάγεται στην Ευρώπη και κατασκευάζεται, όχι στην Κίνα όπως η συντριπτική πλειοψηφία, αλλά στην Ινδία!

Όταν ακούτε “Ινδία και δύο τροχοί” να θυμάστε πως βρισκόμαστε μπροστά σε έναν γίγαντα της βιομηχανίας σκούτερ και μοτοσυκλετών, ο οποίος δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα όσο σκοπεύει και θα ήθελε, προσφέροντας ανταγωνιστικά των ιαπωνικών και ευρωπαϊκών δίτροχων, στο βαθμό τουλάχιστον που κάνει πλέον η Κίνα, με πλήθος εταιριών και μοντέλων.

Πάμε όμως να δούμε τι παίζει με την περίπτωση του Ola Electric S1, το οποίο “προσγειώνεται” την Άνοιξη του ’23 στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ιταλία.

Το ινδικό ηλεκτρικό σκούτερ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την ιταλική αγορά εστιάζοντας στην αυτονομία, τη συνδεσιμότητα και την οικονομία.

Η Ola Electric, η εταιρία του S1, ισχυρίζεται ότι έχει παραγωγική δυνατότητα 10 εκατομμυρίων σκούτερ ετησίως, ενώ το μοντέλο που ετοιμάζεται να λανσάρει είναι ένα απλό και λειτουργικό ηλεκτρικό σκούτερ πόλης που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του και μόλις αναβαθμίστηκε ώστε να έρθει στην Ευρώπη.

Το μικρών διαστάσεων S1 κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 8,5 kW (11,5 hp) που βρίσκεται στο μέσον του σκούτερ και τροφοδοτείται από μια αφαιρούμενη μπαταρία λιθίου 4 kWh, η οποία υπόσχεται αυτονομία έως και 181 km. Άφαντα τα τετρακόσια χιλιόμετρα που υπόσχονταν οι δημιουργοί του πριν από έναν χρόνο…

Αυτή η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί σε μόλις 30 λεπτά (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις) χρησιμοποιώντας σταθμούς φόρτισης αυτοκινήτων στο δρόμο, ενώ τα 18 λεπτά είναι αρκετά για να προσφέρουν 75 χιλιόμετρα διαδρομής.

Χρησιμοποιώντας, πάντως, μια οικιακή πρίζα, θα χρειαστούν 6,5 ώρες για να γίνει πλήρης φόρτιση. Το μοντέλο διαθέτει επίσης ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση που επιστρέφει λίγο ρεύμα στην μπαταρία και “είναι βελτιστοποιημένο, ώστε να επιτρέπει σε πιο έμπειρους αναβάτες να οδηγούν το σκούτερ περιορίζοντας παράλληλα τη χρήση δισκόφρενων”, όπως λέει πάντα η OLA χωρίς να ξεκαθαρίζει τι εννοεί.

Για το S1, ο κατασκευαστής δηλώνει τελική ταχύτητα 116 km/h και 2,9 δευτερόλεπτα για να πάει από τα 0 στα 40 km/h. Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από στρατζαριστή λαμαρίνα, ενώ το σκούτερ έχει υποβοήθηση στάθμευσης με όπισθεν κίνηση του κινητήρα (λες και ζυγίζει 300 κιλά…) και σύστημα πέδησης σε ανηφόρα, αλλά και keyless σύστημα.

O χώρος κάτω από τη σέλα προσφέρει 36 λίτρα όγκου ενώ το συνολικό βάρος του S1 είναι μόλις 121 κιλά. Σημαντικό πλεονέκτημα του S1 είναι η προηγμένη οθόνη αφής 7 ιντσών με λειτουργικό σύστημα Android, η οποία μπορεί να συνδεθεί με ένα smartphone για να παρέχει πρόσβαση σε εφαρμογές πλοήγησης και μια λίστα αναπαραγωγής μουσικής, ενώ είναι επίσης εξοπλισμένο με φωνητικό έλεγχο με αναγνώριση φωνής.

Οι μεγάλες προσδοκίες για οικονομική τιμή του μοντέλου στην Ιταλία και την Ευρώπη δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί από την Ola Electric, η οποία στην Ινδία το προσφέρει για λιγότερο από 1.500€. Το ποσό θα ανακοινωθεί σίγουρα εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, που συμπίπτει με την αναμενόμενη άφιξή του στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Κάτι μας λέει πως κάποια  στιγμή θα εμφανιστεί και στην Ελλάδα το Ola Electric S1. Γιατί όχι;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ