fbpx

BIETNAM: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΤΕΡ;

Οι πόλεις θα διώξουν τα παιδιά τους…

 Υπάρχουν αρκετές πρωτεύουσες ανά την υφήλιο που προωθούν την απαγόρευση της εισόδου των δίτροχων στα κέντρα τους, η Ρώμη και το Παρίσι είναι δυο από αυτές. Στο πολυπληθές Βιετνάμ δείχνει να παίρνει τη σκυτάλη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο τα πράγματα θα αρχίσουν να αγριεύουν…

Πόλεις σαν το Ανόι και το Χο Τσι Μινχ υπάρχει περίπτωση να δουν τα κέντρα τους χωρίς σκούτερ αφού η κυκλοφορία τους μπορεί να απαγορευτεί. Σαν αφορμή προβάλλεται από την κυβέρνηση η μόλυνση και η ηχορύπανση, αλλά και οι 26 θάνατοι ανθρώπων από ατυχήματα την ημέρα. Μέχρι στιγμής, μέσα στο 2013 έχουν χάσει τη ζωή τους παραπάνω από 8.000 άνθρωποι και 25.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ τα νούμερα αυξάνονται χρόνο το χρόνο.

Και ξέρετε, αυτός που προωθεί την ιδέα δεν είναι άλλος από τον Πρωθυπουργό της χώρα Nguyen Xuan Phuc, ο οποίος μετά από συνεργασία με ειδικούς από διάφορους χώρους, αποφάνθηκαν ότι με ένα τέτοιο σύστημα θα έλυναν πολλά από τα προβλήματα κυκλοφορίας των μεγάλων πόλεων του Βιετνάμ. Και το Βιετνάμ δεν είναι καμιά τυχαία χώρα, όσον αφορά τους δύο τροχούς.

Στη χώρα της Ν.Α. Ασίας οι κάτοικοί της προτιμούν τα σκούτερ και τα παπιά, σε βαθμό που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Με πληθυσμό 90 εκατομμυρίων κατοίκων κυκλοφορούν (πόσα λέτε;)… ε, 37 εκατομμύρια δίτροχα! Η αγορά του Βιετνάμ απορροφά παραπάνω από 2,0 εκατομμύρια δίτροχα τον χρόνο και οι μεγάλες εταιρίες σκούτερ επενδύουν πυρετωδώς στην αναπτυσσόμενη αγορά της.

Το αστείο είναι ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο Βιετνάμ, αφού δεν ξεπερνούν παρά μόλις τα 1,6 εκατομμύρια!

Με δεδομένο ότι τα έργα οδοποιοίας είναι δαπανηρά μέσα στις πόλεις (π.χ. για διαπλατύνσεις) μια εύκολη και απλή πρόταση (τύπου “πονάει πόδι – κόβει πόδι) από το εκεί Υπουργείο Μεταφορών-Συγκοινωνιών, αφού οι δρόμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην τρομακτική κίνηση, είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας των διτρόχων.

Το σημαντικό δε είναι ότι μετά από εκτενή έρευνα και γκάλοπ που έγινε από το Υπουργείο, το 54% των ερωτηθέντων συμφωνούν με ένα τέτοιο μέτρο, ενώ μόνο το 14% του κοινού είναι ενάντια στην απαγόρευση. Απίστευτο; Ναι, αλλά μη λέτε μεγάλη κουβέντα μην τύχει και δούμε παρόμοια κόλπα να επεκτείνονται και σε άλλες χώρες της περιοχής αρχικά και έπειτα να ακολουθεί κι υπόλοιπος κόσμος… Με τα σκούτερ πάνε να τα βάλουν μωρέ, οι μωροί;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ