fbpx

E.E: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚO ΤΟ ABS, ΑΠΟ ΤΟ 2017

H Ευρώπη θέλει ασφαλέστερα-καθαρότερα δίκυκλα

Τα δίτροχα, τα σκούτερ και οι μοτοσυκλέτες πρέπει να γίνονται ολοένα και ασφαλέστερα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που παράλληλα θέλει να τα καταστήσει και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. “Οι σημερινές μοτοσυκλέτες έχουν γίνει πιο καθαρές και ασφαλείς, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους, χρησιμοποιούν μικρότερο όγκο, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και ρυπαίνουν λιγότερο από ότι τα αυτοκίνητα”, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής επί των διτρόχων του Κοινοβουλίου, Βιμ Βαν Ντε Κάμπ.

Yποχρεωτικό το ABS σύντομα και στα σκούτερ; Το μέλλον θα δείξει

Με δεδομένο ότι οι στατιστικές αναφέρουν ότι το 2% των σκούτερ και των μοτοποδηλάτων εμπλέκονται στο 6% των θανάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει να το σύστημα ABS να τοποθετείται από το 2017 και μετά υποχρεωτικά σε δίτροχα άνω των 51 κ. εκ. και όχι μόνον από 125 κ.εκ και πάνω – όπως είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Κομισιόν. Παράλληλα προτείνεται και η ποινικοποίηση της αφαίρεσης ή απενεργοποίησή του ABS, κάτι που μάλλον σαν υπερβολικό και παράλογο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Μετά τις προδιαγραφές Euro 3, σειρά έχουν οι: 4, 5 και 6 μέχρι το 2020

Τα δίκυκλα μολύνουν την ατμόσφαιρα λιγότερο από τα αυτοκίνητα, λόγω του ότι κινούνται από μικρότερους κινητήρες, αλλά και επειδή είναι πιο αποτελεσματικά, παρ’ όλα αυτά όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τα σχεδόν 30 εκατομμύρια σκούτερ, μοτοποδήλατα και μοτοσυκλέτες που κυκλοφορούν στους δρόμους της να είναι ακόμα πιο “καθαρά”. Αυτό σημαίνει ότι από το 2016, ακόμα και οι κινητήρες κάτω των 125 κ.εκ. θα πληρούν την προδιαγραφή Euro 3, ενώ οι μεγάλοι κυβισμοί από το ’16 και μετά πρέπει να πληρούν την προδιαγραφή Euro 4. Πηγή: Reuters