fbpx

Yamaha 2022: Σύντομα ηλεκτρικό σκούτερ παραγωγής στην Ευρώπη!

Το πρώτο βήμα

Η αρχή μιας νέας εποχής όχι μόνο για τη Yamaha, αλλά και για τα ηλεκτροκίνητα σκούτερ γενικότερα, ανακοινώθηκε μόλις χθες από τον πρόεδρο της εταιρίας στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας έτσι μια πρώτη κίνηση στον χώρο από πλευράς ιαπωνικών εταιριών.

Λοιπόν κύριοι, ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε”, είναι σαν να δήλωσε η Yamaha που δια στόματος του προέδρου της Yamaha Motor Europe, Eric de Seynes, ανακοίνωσε την είσοδο της εταιρίας στα ηλεκτρικά σκούτερ.

Η έννοια της μετακίνησης των ανθρώπων εξελίσσεται συνεχώς με τα χρόνια, και κατά συνέπεια οι πόλεις και οι υποδομές μας έχουν προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο, ένα πράγμα που παρέμεινε ίδιο στο πέρασμα των δεκαετιών: η επιθυμία και ανάγκη για προσωπική κινητικότητα που δίνει μια πραγματική αίσθηση ελευθερίας”, δήλωσε ο κύριος Eric de Seynes.

Στην πρεμιέρα του Switch ON (πάτα το κουμπί, άναψέ το), όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα παρουσίασης των νέων ηλεκτρικών σκούτερ, η Yamaha αποκάλυψε τις προθέσεις της με τρία νέα μοντέλα. Ένα παραγωγής και δυο πρωτότυπα.

Υamaha E01

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Yamaha θα παρουσιάσει επίσημα και λεπτομερέστερα τα ηλεκτρικά της σκούτερ, ξεκινώντας με το νέο Yamaha Neo’s – που θα μπει άμεσα στην παραγωγή και θα έχει επιδόσεις 50αριού με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Το Yamaha Neo’s θα είναι έτοιμο για πώληση μέσα στην Άνοιξη για την ευρωπαϊκή αγορά.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί κι ένα ακόμα ηλεκτρικό σκούτερ, το οποίο θα έχει επιδόσεις σκούτερ με κινητήρα εσωτερικής καύσης 125 cc, που θα βασίζεται στο πρωτότυπο E01 που είχαμε δει παλαιότερα σε σαλόνι του Τόκιο.

To Ε01 δεν θα βγει άμεσα στην ευρεία αγορά (συνεχίζει να είναι κατά κάποιο τρόπο πρωτότυπο), αλλά θα δοθεί αρχικά σε scooter sharing σε μια μεγάλη πόλη της Ευρώπης, για 2-3 χρόνια δοκιμών και μετά θα περάσει στην παραγωγή.

Yamaha Neo’s

Τέλος, η Yamaha παρουσίασε κι ένα νέο υβριδικό πρωτότυπο δίτροχο (το οποίο πρόκειται να μπει στην παραγωγή σε ένα χρόνο περίπου) το Yamaha B01, που συνδυάζει έξυπνα τη λειτουργικότητα ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου με ένα μοτοποδήλατο, και το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Fantic Motor και την Motori Minarelli.

Yamaha B01

Η Yamaha έχει μεγάλη ιστορία στην εξέλιξη ηλεκτρικών δίτροχων που ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν δημιούργησε το πρώτο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο Power Assist System (PAS) που αποτέλεσε τη βάση του πρώτου eBike παραγωγής στον κόσμο.

Από τότε η Yamaha βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην παραγωγή ελαφρών και συμπαγών ηλεκτροκινητήρων για eBikes, με περίπου 7 εκατομμύρια να παράγονται σε τρεις δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για eBikes έχει αυξηθεί σημαντικά, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια πωλήσεις στην Ευρώπη το 2021, πολλά από αυτά εξοπλισμένα με κινητήρες της Yamaha. Έτσι η εταιρία αποφάσισε να επεκτείνει την παραγωγή της και στην Ευρώπη.

Η Yamaha θα λανσάρει τρία νέα ηλεκτρικά ποδήλατα (Mountain, Gravel και Urban) με τις λεπτομέρειες να αποκαλύπτονται το καλοκαίρι του 2022, ενώ τα ποδήλατα θα είναι διαθέσιμα στην αγορά μέσα στη χρονιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ