fbpx

VESPA RED: Οι Βέσπες, η Αφρική, η Ινδία και το AIDS

“Κόκκινοι” εναντίον AIDS

Βέσπες που είναι βαμμένες κόκκινες σε Ευρώπη και Ινδία, λέγονται RED κι ένα μικρό μέρος από τα χρήματα που δίνει κάποιος για να τις αγοράσει, πηγαίνει σε μια οργάνωση για την αντιμετώπιση του ιού του AIDS στην Αφρική. Πώς γίνεται αυτό; Διαβάστε παρακάτω.

H Piaggio είχε κάνει την κίνηση αυτή στην Ευρώπη ήδη από το 2017. Ήταν μια συνεργασία μεταξύ του Piaggio Group και του οργανισμού RED, που οδήγησε στη δημιουργία της Vespa 946 RED, ενός κόκκινου σκούτερ από τις πωλήσεις του οποίου ενισχυόταν η πρόληψη της – θεραπευόμενης πλέον – ασθένειας του AIDS.

Η οργάνωση RED ιδρύθηκε από τους Bono (ναι,  τον τραγουδιστή του συγκροτήματος U2) και Bobby Shriver (συγγενή της οικογένειας των Κένεντι) το 2006 και δημιουργήθηκε για να προσφέρει μια βιώσιμη ροή χρημάτων από εταιρείες στον αγώνα κατά του AIDS.

Vespa 946 RED 2017

Στα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της, η RED είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 360 εκατομμύρια δολάρια για το Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS (Global Fund), με τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται σε προγράμματα HIV/AIDS στην Αφρική.

Η Piaggio είχε προσφέρει να δίνει 150 ευρώ από κάθε πώληση των Vespa 946, η οποία να υπενθυμίσουμε ότι είναι το ακριβότερο 125άρι σκούτερ της αγοράς, με τιμή κοντά στις 10.000 ευρώ και ένα σύμβολο ιταλικού design.

Vespa RED, Ινδία

Aυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι από το 2018 σε αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει το Piaggio Group και στην Ινδία, προσφέροντας κι εκεί μια Vespa RED. Το γιατί επιλέχθηκε η Ινδία το καταλαβαίνουμε όλοι:  επειδή ο όγκος των πωλήσεων είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι στην Ευρώπη, όπως επίσης και ότι μια απλή Vespa 125 κυβικών είναι πολύ πιο δημοφιλής από μια πολύ ακριβή 946.

Έτσι, μια ινδικής κατασκευής Vespa LX 125 βάφτηκε κόκκινη, ονομάστηκε RED και από την τιμή των 1.100 περίπου ευρώ που στοιχίζει το σκούτερ, τα 50 πηγαίνουν στην οργάνωση του Bono και του Shriver. 150 ευρώ η δωρεά της “ευρωπαϊκής” Vespa – 50 ευρώ της Ινδικής…

To σκούτερ έχει μόνο αισθητικές διαφορές, είναι βαμμένο κόκκινο με ίδιου χρώματος κάλυμμα σέλας και φέρει σήμα RED στην ποδιά. Ο κινητήρας του είναι ο γνωστός ινδικός 125 κυβικών με τους 10 ίππους και τους 12άρηδες τροχούς.

Μαζί με το σκούτερ υπάρχει και γκάμα αξεσουάρ – σε κόκκινο χρώμα και πάλι – για να ντύνεται ταιριαστά ο χρήστης του. Και φιλάνθρωπος και καλοντυμένος ο Ινδός Vespista…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ