fbpx

Yamaha E01: Το μεγάλο ηλεκτρικό έρχεται στην Ευρώπη!

Έρχεται και στα μέρη μας;

Οι τελευταίες πληροφορίες μας λένε πως μέσα στο 2024 θα έρθει στην αγορά το Yamaha E01, το μεγάλο ηλεκτροκινούμενο σκούτερ της Yamaha

Επί του παρόντος, η Yamaha διαθέτει ήδη το ηλεκτρικό σκούτερ NEO’s στη γκάμα της Urban Mobility, ένα ηλεκτρικό σκούτερ που κοστίζει 3.240 € και το οποίο στην έκδοση «Dual Battery» ανακοινώνει αυτονομία 68 km.

Υamaha E01

Ο μεγαλύτερος αδερφός Yamaha E01 έχει ήδη δοκιμαστεί στο Παρίσι και αναμένεται να εμφανιστεί στην αγορά ως μοντέλο του 2024.

Η μάρκα των τριών διαπασών, όπως και οι περισσότεροι κατασκευαστές, διατηρεί την εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων σε μάλλον χαμηλά επίπεδα, δίνοντας έμφαση κυρίως σε σκούτερ με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το 2019, η Yamaha παρουσίασε για πρώτη φορά το τότε πρωτότυπο E01. Πέρα από τις εσωτερικές δοκιμές της Yamaha, 500 ηλεκτρικά σκούτερ χρησιμοποιήθηκαν στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.

Όσον αφορά την Ευρώπη, προς το παρόν το Yamaha E01 έχει δοκιμαστεί, όπως είπαμε, στο Παρίσι, ενώ τον Ιούνιο του 2023, η γιαπωνέζικη εταιρία αποκάλυψε μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του E01 στην Ιαπωνία.

Μεταξύ άλλων στοιχείων, ανακοινώθηκε ότι ο ηλεκτροκινητήρας έχει μέγιστη ισχύ 11 ίππων με μέγιστη τιμή ροπής 30 Nm, ενώ η μπαταρία λιθίου είναι 4,9 kWh.

Όσον αφορά τη μέγιστη ταχύτητα, η Yamaha κάνει λόγο για 100 km/h και αυτονομία 104 km (!) με σταθερή ταχύτητα 60 km/h. Εκτός από την περιορισμένη αυτονομία, μια άλλη αχίλλειος πτέρνα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών είναι το μεγάλο βάρος που οφείλεται στις μπαταρίες.

Σε αυτή την περίπτωση, η Yamaha δηλώνει 158 κιλά για το E01, κάτι που προϋποθέτει ότι η μάρκα έχει κάνει καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα.

Στα παραπάνω προστίθεται η σπορ εμφάνιση του σκούτερ που εμπνέεται από τις μεγαλύτερες αδερφές του, όπως για παράδειγμα τα προβολάκια που θυμίζουν λίγο R1.

Το ύψος σέλας απέχει μόλις 755 mm από το έδαφος, με το μεταξόνιο στα 1.380 mm. Τα μεγέθη των ελαστικών είναι 110/70-13 και 130/70-13, μπροστά και πίσω αντίστοιχα, και σε κάθε τροχό υπάρχει ένα δισκόφρενο με ABS.

Το ψαλίδι με δύο βραχίονες είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ένας οδοντωτός ιμάντας είναι υπεύθυνος για τη μετάδοση της κίνησης στον πίσω τροχό.

Ο ηλεκτροκινητήρας δεν βρίσκεται στον πίσω τροχό, αλλά μπροστά από το ψαλίδι, βελτιώνοντας έτσι το κέντρο βάρους. Κάτω από τη σέλα υπάρχει χώρος 23 λίτρων για να φιλοξενήσει ένα full-face κράνος.

Εκτός από τις τρεις λειτουργίες ισχύος (Eco, Standard και Power), ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια «όπισθεν».

Εάν χρησιμοποιηθεί σύστημα γρήγορης φόρτισης, η μπαταρία του Yamaha E01 «φορτίζει» σε μόλις μία ώρα ή  σε πέντε ώρες εάν χρησιμοποιηθεί μια κανονική οικιακή πρίζα.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν η μπαταρία είναι αφαιρούμενη, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να τη μεταφέρουμε στο σπίτι αν δεν έχουμε εξωτερικό σημείο φόρτισης.

Οι πηγές μας λένε πως το 2024 το Yamaha E01 θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη, ενώ η τιμή του δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ