fbpx

Yamaha: Μεγάλη επένδυση στην ηλεκτροκίνηση

Όταν μια μεγάλη εταιρία επενδύει σε μια start-up

Η Yamaha, ένας από τους παγκόσμιους κολοσσούς των σκούτερ και των μοτοσυκλετών, επένδυσε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ σε νέα εταιρία ηλεκτρικών δίτροχων, στην Ινδία.

Η ινδική εταιρία River ήταν αυτή που έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Yamaha, η οποία είναι πλέον και συνεργάτης της.

Η River, μια start-up εταιρία ηλεκτρικών σκούτερ και μοτοσυκλετών, έλαβε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια από τη Yamaha για να ξεκινήσει η συνεργασία. Το ποσόν αυτό αντιστοιχούσε στο 60% περίπου της River, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Η River έχει προσελκύσει κάμποσες μεγάλες εταιρίες σαν επενδυτές και παρότι φαίνεται απλώς μια καθαρά οικονομική κίνηση μεταξύ των εμπορικών σημάτων, η Yamaha κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.

Ένα από τα αντικείμενα της συνεργασίας έχει να κάνει με την τυποποίηση μονάδων μπαταριών σε όλο τον κόσμο, αφού Honda-Kawasaki-Suzuki και Yamaha έχουν υπογράψει συμφωνία πάνω στο θέμα αυτό.

Η River ιδρύθηκε από δυο Ινδούς μηχανολόγους το 2021 και σύντομα έγινε μια ταχέως εξελισσόμενη start-up εταιρία που παρουσίασε και ένα πολύ ενδιαφέρον ηλεκτρικό σκούτερ.

Η μάρκα αποκάλυψε το πρώτο της προϊόν της τον Φεβρουάριο του 2023: το ηλεκτρικό σκούτερ ονομάζεται «Indie» (έξυπνο…) και η River απευθύνθηκε αρχικά σε δημόσιες υπηρεσίες (κι αυτό έξυπνο…).

Οι παραδόσεις των Indie ξεκίνησαν στο τέλος του προηγούμενου έτους, με τη River να έχει παραδώσει περίπου 300 σκούτερ στην πόλη της Bangalore μέχρι στιγμής.

To Indie φοράει λεκτροκινητήρα με μέγιστη στιγμιαία ισχύ 9,1 ίππων (6,7 kW) και 2,7 kgm ροπής. Το σημαντικό είναι πως είναι τοποθετημένος στο κέντρο του σκούτερ και η μετάδοση της κίνησης στον πίσω τροχό γίνεται με ιμάντα.

Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 4 kWh και αυτονομία 120 χιλιομέτρων με μία φόρτιση, ενώ η διάρκεια της φόρτισης ανακοινώνεται στις 5 ώρες μέχρι το 80% σε οικιακή πρίζα.

Η μπαταρία έχει 5 χρόνια εγγύηση ή για 50.000 χιλιόμετρα.

Η τελική ταχύτητα του Indie φτάνει τα 90 χλμ/ώρα και υπάρχουν 3 modes ισχύος.

Εν τω μεταξύ, με τα πρόσφατα εξασφαλισμένα κεφάλαια, η River λέει ότι σκοπεύει να αναπτύξει νέα μελλοντικά μοντέλα και να επεκτείνει το δίκτυο πωλήσεων και υπηρεσιών της σε όλη την Ινδία.

Επί του παρόντος, η εταιρία διαθέτει ένα μόνο σημείο πώλησης, ενώ υπόσχεται νέα σημεία πώλησης και φιλόδοξο στόχο παραγωγής 5 χιλιάδων μονάδων τον μήνα έως το 2025.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός ότι η Yamaha όχι μόνο ενδιαφέρθηκε, αλλά επένδυσε κιόλας σε αυτή την εταιρία, η οποία δείχνει να έχει να προσφέρει σημαντικά στο χώρο των ηλεκτρικών δίτροχων.

Το πιθανότερο είναι πως η River ταιριάζει με τα παγκόσμια σχέδια επί της ηλεκτροκίνησης στους δύο τροχούς, σύμφωνα με τα οποία η ιαπωνική εταιρία θα επενδύσει μεγάλα ποσά στο μέλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ