fbpx

Velocifero: Παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας 198 km/h!

Σχεδόν διακόσια… με σκούτερ!

Στην ιταλική πίστα Autodromo Nazionale Monza, στην πίστα της Mόντσα δηλαδή, ο Alessandro Tartarini πέτυχε τελική ταχύτητα 198 km/h πάνω σε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό σκούτερ της εταιρίας Velocifero.

Με ένα ιδιόμορφο σκούτερ με ηλεκτροκινητήρα – πάνω στο οποίο ο αναβάτης “πατάει” παρά κάθεται! – οι άνθρωποι της Velocifero και της Italjet πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, την 29η Σεπτεμβρίου 2023.

Ήταν μια αξέχαστη μέρα για τον Alessandro Tartarini, ιδιοκτήτη της Ιtaljet που παράγει τα ομώνυμα σκούτερ και της Velocifero, μιας διεθνούς μάρκας που ειδικεύεται σε καινοτόμα και τεχνολογικά εξελιγμένα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται πως Velocifero ονομαζόταν και μια σειρά σκούτερ της Italjet με κινητήρες εσωτερικής καύσης, που είχαν χαρακτηριστική, κομψή ρετρό εμφάνιση και που για κάποια χρόνια ήταν διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά.

54 χρόνια μετά το Παγκόσμιο Ρεκόρ Ταχύτητας που πέτυχε ο πατέρας του Alessandro, o Leopoldo Tartarini με ένα πρωτότυπο με 3τροχο, ο Alessandro στην ίδια πίστα της Monza, οδήγησε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό σκούτερ 200+ ίππων (!) – τουλάχιστον όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί του – το οποίο φτιάχτηκε από τους ανθρώπους της Velocifero, αλλά και με Κινέζους υποστηρικτές, κάνοντας κι αυτός Παγκόσμιο ρεκόρ.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του Leopoldo Tartarini, που θεωρείται θρύλος για την ιταλική μοτοσυκλέτα, αφού ήταν πετυχημένος οδηγός αγώνων για τη Ducati και τη Benelli ειδικευμένος στο δημοφιλέστατο ράλι Motogiro d Italia, μέχρι το 1955, οπότε τραυματίστηκε σ’ ένα σοβαρό ατύχημα στον αγώνα κι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική του καριέρα.

Ο Alessandro Tartarini ανάμεσα στο σκούτερ και το τρίτροχο, αμφότερα με Παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας

Φανατικός λάτρης των μοτοσυκλετών, ο Leopoldo όταν ανάρρωσε έκανε το γύρο του κόσμου πάνω σε μια Ducati και τη δεκαετία του 1960 ίδρυσε την πρώτη του εταιρία, η οποία αργότερα έγινε γνωστή σαν Italjet.

H Italjet ήταν (και είναι και σε κάποιο βαθμό και σήμερα) μια “διαφορετικής” φιλοσοφίας εταιρία μοτοσυκλετών με πολύ ενδιαφέρον design και κυρίως χαρακτήρα και δική της “άποψη”.

Ο Leopoldo σε μια από τις “τρέλες” που έκανε έσπασε διάφορα παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας, ένα εκ των οποίων το 1969 στην Monza, με ένα τρίτροχο “αυτοκίνητο” με τσεχοσλοβάκικο κινητήρα CZ 250 κυβικών.

Πεντέμισι δεκαετίες αργότερα, ο γιος του Alessandro έκανε το ίδιο (κατέρριψε ένα παγκόσμιο ρεκόρ) μέσα στην ίδια πίστα με ένα ηλεκτρικό σκούτερ.

H περίεργη θέση με την οποία “κάθεται” ο αναβάτης, πάνω στο πολύ ενδιαφέρον αεροδυναμικό “σκούτερ”, δεν είναι τυχαία: είναι αυτή που είναι για να καταχωρείται η κατασκευή στην κατηγορία των “πατινιών” στην οποία έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ.

H πρώτη απόπειρα για κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ είχε γίνει στα τέλη του φετινού Ιουνίου, αλλά είχε διακοπεί λόγω βροχής.

Έτσι πριν από λίγες μέρες, στη δεύτερη προσπάθεια, ο Alessandro Tartarini έφτασε μέχρι τα “παραλίγο 200 km/h”, τα 198 km/h με ρεκόρ επιτάχυνσης 0-100 km/h σε 3,27 δευτερόλεπτα, πάνω στο πρωτότυπο σκούτερ που κινείτο από έναν ηλεκτροκινητήρα που απέδιδε παραπάνω από 200 ίππους.

“Ήταν μια απίστευτη εμπειρία που συνδύαζε καινοτομία, τεχνολογία και αδρεναλίνη” είπε ο Alessandro Tartani. “Ευχαριστώ ολόκληρη την ομάδα μου, τη MAGELEC και τους χορηγούς Rydbatt, Jinyuxing και Kangni για το πάθος και την προσπάθεια που επένδυσαν στη δημιουργία ενός επιτεύγματος που θα μείνει στην ιστορία”.

H Velocifero είναι μια εταιρία (θυγατρική της Italjet) που διαθέτει στη γκάμα της 25 μοντέλα, όχι μόνο ηλεκτρικά σκούτερ, αλλά και μοτοσυκλέτες, mini bikes, ποδήλατα και πατίνια, τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε – λόγω του εξαιρετικού τους σχεδιασμού – σε αυτό τον σύνδεσμο.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X