fbpx

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Πώς θα είστε πάντα ορατοί στον δρόμο (μέρος Α’)

Επισημαίνοντας την παρουσία μας στους δρόμους

Ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες στον τομέα της ασφάλειας των δύο τροχών είναι το να μπορούμε να γινόμαστε ορατοί στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Επειδή σκούτερ και μοτοσυκλέτες καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο στο δρόμο, είναι συχνά δύσκολο για τους οδηγούς μεγαλύτερων οχημάτων να μας δουν. Γι’ αυτό, σαν αναβάτες, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τις προφυλάξεις μας έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο να περάσουμε απαρατήρητοι.

Φωτεινά χρώματα… παντού

Όσο πιο φωτεινά είναι τα χρώματα που φοράμε, τόσο πιο ορατοί γινόμαστε στο δρόμο. Δυστυχώς, παρότι οι περισσότεροι σκουτερίστες και μοτοσυκλετιστές έχουν σαφή προτίμηση στα μαύρα ρούχα – όχι μόνο για στυλιστικούς, αλλά και για πρακτικούς λόγους – τα μαύρα και γενικά τα σκούρα ενδύματα είναι ό,τι χειρότερο αν θέλουμε να μας βλέπουν οι γύρω οδηγοί.

Μπορεί να μην είναι ό,τι πιο ωραίο έχει φτιαχτεί, αλλά τα ιδανικότερα μπουφάν γι’ αυτό τον σκοπό είναι εκείνα με τα φλούο χρώματα που “βγάζουν μάτι” και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν πρόσεξε.

Και δεν είναι μόνο οι μεγάλες διαδρομές και τα ταξίδια, είναι και οι μικρότερες βόλτες αυτές που θέλουν επίσης προσοχή. Φροντίστε λοιπόν να φοράτε πάντα ρούχα και εξοπλισμό με έντονα χρώματα, και το βράδυ ιδίως να φοράτε εξοπλισμό με αντανακλαστικά, ενώ καλό θα ήταν να προσθέσετε πάνω στο σκούτερ σας αντανακλαστικές ταινίες. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε σημεία του κράνους σας.

Φυσικά υπάρχουν και κράνη με ζωηρά, φλούο χρώματα και με ήδη τοποθετημένες αντανακλαστικές ταινίες.

Επίσης, ένα λευκό σκούτερ που κάνει αντίθεση με το περιβάλλον, γίνεται σαφώς πιο διακριτό μέρα και νύχτα, από ό,τι ένα σκουρόχρωμο. Από την άλλη, βέβαια… το λευκό είναι εκτός μόδας τελευταία στα σκούτερ.

Αποφύγετε τα τυφλά σημεία των οχημάτων γύρω σας

Δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε ή να είμαστε σίγουροι για το αν μας βλέπουν οι άλλοι οδηγοί που συμπορεύονται μαζί μας στον δρόμο, καθώς κινούμαστε μπροστά, δίπλα ή πίσω τους, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε – για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας – είναι να οδηγούμε με τρόπο που τους διευκολύνει να μας δουν.

Κατά την κίνηση μέσα στην κυκλοφορία της πόλης, αποφύγετε τα τυφλά σημεία των οχημάτων γύρω σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν, παραδείγματος χάρη, ο οδηγός του αυτοκινήτου που προπορεύεται πρέπει να κάνει προσπάθεια, ή να γυρίσει έντονα το κεφάλι του για να σας δει, τότε είστε σε λάθος σημείο.

Τοποθετήστε εαυτόν και σκούτερ ξεκάθαρα μέσα στον πλαϊνό τους καθρέφτη και δώστε στον εαυτό σας αρκετό χώρο για να αντιδράσει εάν εξακολουθεί να μην σας προσέχει ο/η οδηγός του αυτοκινήτου. Εάν πρέπει να προσπεράσετε, κάντε το γρήγορα και επιστρέψτε αμέσως σε ασφαλή θέση σε μια λωρίδα.

Κρατήστε ασφαλή απόσταση από τα άλλα οχήματα

Αυτός είναι ένας κανόνας που ελάχιστοι τηρούν στην Ελλάδα. Αντίθετα θεωρούν σωστό να ΜΗΝ κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας και μάλιστα συστηματικά.

Εάν έχετε χώρο στο δρόμο, χρησιμοποιήστε τον, μιας και η παραμονή κοντά σε άλλα οχήματα καθιστά πιο δύσκολο στους οδηγούς τους να σας προσέξουν και να σας υπολογίσουν σαν παρουσία – ενώ ταυτόχρονα θα αποφύγετε τα επικίνδυνα τυφλά σημεία που λέγαμε παραπάνω. Γιατί τα τυφλά σημεία ενός αυτοκινήτου “μεγαλώνουν” όσο πιο κοντά του βρισκόμαστε…

(Συνεχίζεται…)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X