fbpx

ΙΣΤΟΡΙΑ: ABC SCOOTAMOTA, Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 1919

ABC: Μικρή αλλά σημαντική

Η ΑΒC ήταν μια βρετανική εταιρία κατασκευής μοτοσυκλετών που ιδρύθηκε το 1912 στο Λονδίνο. Τα αρχικά σημαίνουν All British (engine) Company και η εταιρία κατασκεύαζε κινητήρες εσωτερικής καύσης. Από το 1913 κατασκεύαζε και κινητήρες για μοτοσυκλέτες. Η πρώτη μοτοσυκλέτα της ABC εμφανίστηκε το 1918 με έναν δικύλινδρο μπόξερ κινητήρα, πολύ νωρίτερα από τις BMW. Μάλιστα η εταιρία ενεπλάκη νομικά με την Βαυαρέζικη εταιρία για την πατέντα. Το 1919 η εταιρία κατασκεύασε το Scootamota, ένα σκούτερ εμπνευσμένο με σωστή χωροταξία και καλό κράτημα, παρότι είχε μικρούς τροχούς. ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΣ
Ο μονοκύλινδρος κινητήρας των 123 κ. εκ. ήταν τοποθετημένος πάνω από τον πίσω τροχό και έδινε κίνηση σε αυτόν με αλυσίδα. Αρχικά οι κινητήρες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πλαγιοβάλβιδοι, ενώ αργότερα απέκτησαν βαλβίδες επί κεφαλής.
Η σέλα με τα ελατήρια και το μεγάλο πάτωμα έδιναν κάποια σχετική άνεση στον αναβάτη, με την τελική να φτάνει τα 25 περίπου χιλιόμετρα την ώρα.
Παρόλο που η ABC παρήγαγε το Scootamota μόλις για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 1922, υπήρχαν πολλοί κατασκευαστές που το αντέγραψαν. Το Scootamota θεωρείται  εμβληματικό σαν σχεδίαση και διάταξη για την ιστορία των σκούτερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ