fbpx

ΙΣΤΟΡΙΑ: CYKLOMOBIL, ΟΥΓΓΑΡΙΑ 1952

Το όχημα του Μπάτμαν

 Σκουτερο-μοτοσυκλέτα μπροστά από την εποχή της, αυτό ήταν το Cyklomobil, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’50 στην Ουγγαρία. Κι ο Μπάτμαν πεθαίνει από ζήλια. ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ARPAD ZIRIG 

Ποια μοντέρνα σχήματα, ποιες αεροδυναμικές γραμμές και ποιες μοτοσυκλέτες που μοιάζουν με σκούτερ;

Αυτό το μοναδικό, πρωτότυπο μοντέλο έγραφε ιστορία ήδη από το 1952. Μεταφερόμαστε στην Ουγγαρία και αφηγούμαστε την ιστορία.

Τρεις μηχανικοί ήταν αυτοί που οραματίστηκαν και δημιούργησαν αυτό το μοναδικό δίτροχο.

Οι Istán Bárdi, Károly Jordán και ο Viktor Korpodean έντυσαν ένα ούγγρικο απλό μοτοσυκλετάκι Csepel 125 του 1949 σύμφωνα με τα σχέδια του Jordan ντύθηκε με φύλλα αλουμινίου για να δημιουργηθεί το Cyklomobil. Το βάρος του κουστουμιού έφτανε μόλις τα 22 kg.

Πρόκειται για το πρώτο σκούτερ που βγαίνει ποτέ από την Ουγγαρία και όπως βλέπετε οι γραμμές του είναι συγκλονιστικές, θυμίζοντας φυσικά αντίστοιχο αυτοκίνητο της εποχής. Αμερικάνικο αυτοκίνητο ίσως, αφού το “μούτρο” και η ουρά σε κάτι τέτοιο αναφέρονται.

Ένα μόλις πρωτότυπο Cyklomobil δημιουργήθηκε και σήμερα ανήκει στη συλλογή του συλλέκτη κυρίου Zoltan Sárvári.

Οι λαμαρίνες και το πλαίσιο αλουμινίου έντυναν μια συμβατική μοτοσυκλέτα, χωρίς να παρεμβαίνουν στο σκελετό της, αφήνοντάς την ανέπαφη.

Άρα κάτω από τα ρούχα του Cyklomobil λειτουργούσε ένα κανονικό 125άρι, με κινητήρα 4,5 ίππων, με 19άρηδες τροχούς μπροστά και πίσω, με την όλη κατασκευή να μπορεί να επιταχύνει μέχρι τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Θαυμάστε γραμμές και κατασκευή, αλλά και έμπνευση ηλικίας 60 χρονών...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ