fbpx

XIAOMI: Tα “έξυπνα” σκούτερ 70mai A1

Είσοδος στα ηλεκτρικά σκούτερ

Την κίνησή του στα ηλεκτρικά σκούτερ φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει ο κινεζικός κολοσσός smartphones και ηλεκτρονικών ειδών με την παρουσίαση του μοντέλου 70mai. Κάτι που μόνο σαν σοβαρό νέο μπορεί να εκληφθεί. Η διάθεσή τους ξεκινάει σύντομα στην Κίνα, ενώ η Ευρώπη πρέπει να περιμένει, άγνωστο για πόσο…

Η κινεζική Xiaomi είναι μια μεγάλη και ιδιαίτερα δραστήρια εταιρία ηλεκτρονικών που επενδύει σιγά-σιγά στα ηλεκτρικά σκούτερ. Εκτός του ότι φτιάχνει ήδη τέτοια σκούτερ για άλλον κατασκευαστή, πέρσι παρουσίασε το σκούτερ που βλέπετε στις φωτογραφίες με άλλο όνομα.

Τώρα το ξαναλανσάρει με μεγαλύτερη θέρμη και μάλιστα σε δυο εκδόσεις. Πρόκειται για τα Xiaomi 70mai A1 και Xiaomi 70mai Α1 Pro, που θα μπουν κάτω από το λογότυπο 70mai, το οποίο μέχρι σήμερα ήταν γνωστό κυρίως για τις κάμερες (dash cam) και αξεσουάρ αυτοκινήτου υψηλής τεχνολογίας.

Τα Xiaomi A1 και Xiaomi Α1 Pro είναι μικρά, λιτά και ελαφρά. Έχουν σχεδιαστεί για καθαρά αστική χρήση, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά τις επιδόσεις και την αυτονομία, ενώ εστιάζουν στην πρακτικότητα, τον εύκολο χειρισμό και διαθέτουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα μπροστινή κάμερα.


Τα μικρών διαστάσεων Xiaomi-70mai A1 και A1 Pro τροφοδοτούνται από έναν κινητήρα συνεχούς ρεύματος χωρίς ψήκτρες (
brushless) 400 W αλλά έχουν διαφορά στις μπαταρίες τους: το πρώτο μοντέλο, το Α1, τροφοδοτείται από μπαταρία λιθίου 48V/16Ah που υπόσχεται 60 km αυτονομίας και το δεύτερο, το A1 Pro, από μια ελαφρώς μεγαλύτερη μονάδα 48V/20Ah, η οποία αυξάνει (σύμφωνα με την εταιρία) την αυτονομία έως 75 km.

Oι μπαταρίες είναι αφαιρούμενες και θα χρειαστούν 7,5 ώρες για να φορτιστούν πλήρως.


Το δηλωμένο βάρος είναι ωστόσο το ίδιο και για τις δύο εκδόσεις (55 kg), καθώς και η μέγιστη ταχύτητα στα 25 km/h. Οι διαστάσεις των 70
mai είναι: 1.610 mm μήκος, 680 πλάτος και ύψος 1.040mm.

Η βασική έκδοση Α1 έχει στη θέση των οργάνων μια ψηφιακή έγχρωμη οθόνη 6,86″ που προσφέρει γενικές πληροφορίες όπως ταχύτητα, διανυθέντα χιλιόμετρα, επίπεδο φόρτισης, αυτονομία κ.λπ, ενώ θα επιτρέψει την πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου ενός πλοηγού, μουσικής και μια ειδική έκδοση της εφαρμογής Mijia που επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει άλλες έξυπνες συσκευές.



Το αντίστοιχο “Pro”, από την άλλη πλευρά, είναι εξοπλισμένο με μια οθόνη αφής ίδιου μεγέθους, η οποία προσθέτει επίσης sat-nav, συνδεσιμότητα 4G, ενσωματωμένο Bluetooth και υποστηρίζει φωνητικές εντολές ακόμα και κατά την οδήγηση.

Με την ευρυγώνια κάμερα 1080p με οπτική γωνία 123 ° μπορεί να καταγράψει μέχρι και 90 λεπτά βίντεο και να το αποθηκεύσει στην εσωτερική μνήμη.

Το μοντέλο A1 διαθέτει κάμερα αλλά όχι και εσωτερική μνήμη – μπορεί, ωστόσο,  να χρησιμοποιήσει εφαρμογή που μέσω της κάμερας θα στείλει εικόνες στο κινητό του χρήστη από τη θέση που βρίσκεται,  εάν αυτός ξεχάσει πού το έχει παρκάρει ή σε περίπτωση κλοπής!

Τα ηλεκτρικά σκούτερ της Xiaomi διαθέτουν τετράγωνο LED προβολέα, οπίσθιο φως με ενσωματωμένα φλας, ζάντες 14 “, δισκόφρενο μπροστά και οπίσθιο φρένο ταμπούρο, τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και δυο αμορτισέρ πίσω.

Τα Xiaomi 70mai θα ξεκινήσουν σύντομα να πωλούνται στην Κίνα σε πέντε χρώματα – άσπρο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο και γκρι – με πολύ ελκυστικές τιμές: το A1 θα κοστίζει κοντά στα 390 ευρώ και το A1 Pro λίγο παραπάνω από 520 ευρώ.

Η Xiaomi δεν αναμένεται να κάνει άμεσα το πέρασμα στην Ευρώπη για τα δυό της σκούτερ, αν και νομίζουμε ότι θα μπορούσε να τα προσφέρει και εδώ σε συμφέρουσες τιμές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ