fbpx

HARLEY DAVIDSON: ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΗΓΕ TO ΤΡΙΚΥΚΛΟ

Παρέμεινε πρωτότυπο

Δυστυχώς το “τρίκυκλο που γέρνει στις στροφές” της Harley δεν μπήκε στην παραγωγή κι έτσι μπορεί σήμερα να το θαυμάσει κάποιος μόνο στο μουσείο της εταιρίας στο Μιλγουώκι του Γουϊσκόνσιν…

Έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς τις ιδέες της Harley-Davidson πάνω στους τρεις τροχούς, προσπάθειες που μπορεί να μην έχουν απαραίτητα σχέση με τα σκούτερ – γράφαμε παλιά με χιουμοριστική διάθεση για τα “ΜΡ3 της Harley” – αλλά δίνουν μια εικόνα για το πόσο μπορούν να αναπτυχθούν οι κατασκευαστές πάνω στα 2τροχα-3τροχα οχήματα.

Αυτό είναι το Ηarley-Davidson Penster το τρίροδο concept που εκτίθεται στο μουσείο της εταιρίας

Αυτό είναι το Ηarley-Davidson Penster το τρίροδο concept που εκτίθεται στο μουσείο της εταιρίας

Τα σχέδια της Harley που είχαν κατατεθεί στην αμερικανική υπηρεσία πατεντών το 2007 αποκάλυπταν ότι η εταιρία ενδιαφερόταν για μια τρίτροχη – με δυο τροχούς μπροστά – μοτοσυκλέτα.

Πρόσφατα οι φήμες έλαβαν τέλος αφού το project Penster, όπως ονομαζόταν “θάφτηκε” και βρίσκεται τώρα το μουσείο της Harley Davidson στο Μιλγουώκι σαν έκθεμα. 

Νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει το "πορτοκαλί" πρωτότυπο βασισμένο ακριβώς πάνω στα σχέδια που είχαν κατατεθεί στην υπηρεσία πατεντών

Νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει το “πορτοκαλί” πρωτότυπο βασισμένο ακριβώς πάνω στα σχέδια που είχαν κατατεθεί στην υπηρεσία πατεντών

Ο John Buttera, ήταν ένας θρυλικός βελτιωτής μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων από το Wisconsin και άνθρωποι της Harley Davidson τον κάλεσαν να σχεδιάσει ένα πρωτότυπο όχημα για το εργοστάσιο, κάτι που ολοκληρώθηκε το 1998: ήταν ένα τρίκυκλο που έγερνε στις στροφές.

Η εταιρία βελτίωσε και ραφινάρισε το σχέδιο μέχρι που εμφανίστηκε η τελευταία του έκδοση το 2006, αποδεικνύοντας ότι βρισκόταν πολύ κοντά στο να το βγάλει στην παραγωγή. Βαμμένο σε πορτοκαλί χρώμα βασιζόταν πάνω στα σχέδια που είχαν πατενταριστεί.

Μικρές διαφορές υπήρχαν σε πλαίσιο, θέση οδήγησης και αναρτήσεις στο αρχικό πρωτότυπο

Μικρές διαφορές υπήρχαν σε πλαίσιο, θέση οδήγησης και αναρτήσεις στο αρχικό πρωτότυπο

Αντίθετα με τους Αμερικάνους που δίστασαν η καναδέζικη Can-Am δεν άργησε καθόλου να λανσάρει το δικότης τρίτροχο, το Can-Am Spyder με το κοινό να το υποδέχεται με αρκετή επιτυχία.

Η νέα έκδοση του 3τροχου Penster βαμμένη σε μεταλλικό βισινί, που βρίσκεται πλέον στο μουσείο της Harley Davidson είναι πλατύτερο όχημα, με περισσότερο χώρο στην περιοχή των ποδιών του αναβάτη, ενώ η σέλα είναι χαμηλότερα τοποθετημένη. Οι μπροστινές αναρτήσεις με τους βραχίονες έχουν αλλάξει τη διάταξή τους, ενώ η συνολική κατασκευή θέλει να θυμίζει ελαφρώς “φορμουλάκι”.

Εδώ διακρίνεται και η διαφορετική ανάρτηση της τελικής έκδοσης του Penster

Εδώ διακρίνεται και η διαφορετική ανάρτηση της τελικής έκδοσης του Penster

Το Harley-Davidson Penster, το τρίκυκλο που γέρνει στις στροφές μπορεί να δει κάποιος αν επισκευθεί το Harley-Davidson Museum στο Wisconsin, που είναι μέρος της συλλογής “Collection X” και είναι αφιερωμένο σε μερικά σπάνια μηχανολογικά πειράματα και πρωτότυπα της εταιρίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ