fbpx

ΥΑΜΑΗΑ: Αρσενικά και θηλυκά σκούτερ για την Ινδονησία

Ένα για το αγοράκι, κι ένα για το κοριτσάκι

Δημιουργώντας στοχευμένα, μοντέλα σκούτερ για την τεράστια ινδονησιακή αγορά. Εκεί που το ίδιο σκούτερ της Yamaha μεταμφιέζεται και μακιγιάρεται, έτσι ώστε να απευθύνεται, είτε σε νεαρούς, είτε σε νεαρές. Πάνω από επτά εκατομμύρια πωλήσεις στην τοπική αγορά δίτροχων τον χρόνο είναι αυτές…

Η Ινδονησιακή αγορά δίτροχων είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο – τρίτη πίσω από την Ινδία και την Κίνα – με νούμερα που προκαλούν ζάλη. Το best seller σκούτερ που είναι το Honda Beat 110, το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, πουλάει 1,8 εκατομμύρια μονάδες το χρόνο! Τα δίτροχα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ασιατικής χώρας ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια! Πόσα θαυμαστικά να βάλουμε πια;

Υamaha X-Ride 125, το Adventure scooter

Yamaha Mio S 125, το σκούτερ για κορίτσια

Δυναμικά προσπαθεί να κινηθεί και η Yamaha φυσικά στις παρουσιάσεις μοντέλων της οποίας δεν λείπουν και οι αστέρες των MotoGP, όπως ο Valentino Rossi για παράδειγμα, ακόμα κι όταν πρόκειται για νέο παπί ή σκούτερ! Τόσο μεγάλη σημασία έχει ένα καλό λανσάρισμα.

Τώρα, στη σημερινή μας περίπτωση, η Yamaha Ινδονησίας έχει φτιάξει το ίδιο σκούτερ με τον ίδιο κινητήρα, πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα να απευθύνεται με μικρο-διαφορές σε αγόρια ή σε κορίτσια.

Πιάνοντας τα δυτικότροπα στερεότυπα από τα θεμέλιά τους, η εταιρία προβάλει το Yamaha X-Ride 125 σαν… κρατηθείτε κάπου… Adventure Scooter, ένα σκούτερ που υποτίθεται ότι πηγαίνει και στο χώμα και σε καλεί τους αρσενικούς στους δρόμους της περιπλάνησης και της περιπέτειας. Αυτό είναι το αγορίστικο μοντέλο.

Το κοριτσίστικο είναι το Yamaha MioS το οποίο βάζει δίπλα του αιθέριες υπάρξεις με πλατύγυρα καπέλα και μακριά φουστάνια. Όνειρο του μαρκετίστα είναι να Δυτικοποιήσει την Ασιατική αγορά, προβάλλοντας Αμερικανο-Ευρωπαϊκά πρότυπα, να προωθήσει προϊόντα μέσα από την εικόνα της ευμάρειας, του πλούτου και του λεπτού γούστου. Όπως είναι γνωστό το τελευταίο δεν υφίσταται χωρίς τα δυο πρώτα. Πρέπει πρώτα να έχεις λύσει τα προβλήματα επιβίωσης, για να έχεις την πολυτέλεια να ασχοληθείς με το “λεπτό γούστο”, το οποίο βεβαίως συνδέεται με τον ελιτισμό.

Σημειώστε κάπου ότι η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο Μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο (280 εκατομμύρια κάτοικοι) και το μεγαλύτερο κράτος-νησί στον κόσμο με 13.000 νησιά!

Και τα δυο σκούτερ φορούν τον εξελιγμένο, απλής τεχνολογίας παρ’ όλα αυτά, κινητήρα της Yamaha τύπου Blue Core και αποδίδουν εννέα ταπεινούς ίππους.

Φορούν 14άρηδες τροχούς – που αγαπούν οι Ασιάτες σκουτερίστες και δεν πολυσυμπαθούν οι Ευρωπαΐοι – και δισκόφρενο μόνο στον μπροστινό τροχό. Σημασία έχει εδώ το μέγεθος, που είναι μικρό και το βάρος επίσης που δεν ξεπερνάει τα 94 κιλά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ