fbpx

ΒΙΕΤΝΑΜ, ΑΝΟΙ: Απαγόρευση κυκλοφορίας δικύκλων μέχρι το 2025

Οι τρελοί νόμοι μπορούν να επεκταθούν

Όταν φήμες για έναν μελλοντικό νόμο επαναλαμβάνονται, ακόμα κι όταν πρόκειται για τον πιο τρελό νόμο του κόσμου, τότε το κοινό πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί. Αυτό συνέβει στο Βιετνάμ όπου συζητιέται η απαγόρευση της κυκλοφορίας σκούτερ και παπιών από τα κέντρα μεγάλων πόλεων, ξεκινώντας από την πρωτεύουσα. Άσχημα τα πράγματα…

Αυτή η τακτική, την οποία την έχουμε βιώσει στο παρελθόν και θα την βιώνουμε και στο μέλλον, λέγεται “εξοικείωση”. Ο “θεατής-πολίτης” εξοικειώνεται ακόμα και με τα πιο τρελά σενάρια, με τα πιο απεχθή μέτρα μέσω της επανάληψης και της μεταφοράς επιλεγμένων πληροφοριών.

Η είδηση λοιπόν της απαγόρευσης σε μεγάλες πόλεις του Βιετνάμ (που είχαμε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2013) επανέρχεται και πάλι σε μορφή φήμης.

traffic

Οι “άρχοντες” της πόλης του Ανόι θέλουν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των δικύκλων μέχρι το 2025! Τα σκούτερ, τα μοτοποδηλάτα και οι μοτοσικλέτες αφθονούν στο Βιετνάμ και το Ανόι και είναι τόσα πολλά, που η πυκνότητά τους στην κυκλοφορία γίνεται πρόβλημα. Ο δήμος της πόλης προτείνει μια λύση που σίγουρα ακούγεται ριζοσπαστική: Διώξτε τους δύο τροχούς από το κέντρο της πόλης μέχρι το 2025!

Το Ανόι είναι η πρωτεύουσα του Βιετνάμ, μια μεγαλούπολη γεμάτη σκούτερ και παπιά κυρίως και σύμφωνα με το BBC, πέντε εκατομμύρια δίτροχα και μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα καταλαμβάνουν καθημερινά το οδικό δίκτυό της.

Η κυκλοφορία γίνεται δύσκολη και ολοένα και πιο επικίνδυνη στο πέρασμα του χρόνου. Τι καλύτερο λοιπόν από μια τακτική του στυλ “πονάει δάχτυλο, κόβει χέρι”, ειδικά όταν η οικονομική ανάπτυξη της χώρας φέρνει την κοινωνική άνοδο και ισχυροποιεί τη μεσαία τάξη. Η τελευταία έχει εγκαταλείψει τα παραδοσιακά ποδήλατα, για τα μηχανοκίνητα δίτροχα.

traff

Κι αν η είδηση ακούγεται τρελή στα αυτιά σας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μέχρι να γίνει η αρχή σε κάποιο μέρος του κόσμου και σύντομα μπορεί να ακολουθήσει κι άλλος, κι άλλος δήμος κι άλλη πόλη και τελικά η προσωπική μετακίνηση να καταστεί πρόβλημα και εντέλει “έγκλημα”.

Να υπενθυμίσουμε μερικά νούμερα για το Βιετνάμ με πληθυσμό 90 εκατομμυρίων κατοίκων και των άνω στων 40 εκατομμύριων δίτροχων (!) με πρωτόγονο οδικό δίκτυο, αλλά και ελλειπή εκπαίδευση οδηγών-αναβατών, με τις αρχές να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν ερωτήθηκε ο κόσμος για το παράλογο μελλοντικό μέτρο, η πλειοψηφία συμφώνησε! Όσα βίντεο κι αν παρακολουθήσαμε στο You Tube μέσα σε πόλεις του Βιετνάμ παρατηρήσαμε ότι – άσχετα αν ο αδαής τη βλέπει σαν εξαιρετικά επικίνδυνη – όλοι οι αναβάτες είναι προσεκτικοί και πηγαίνουν αργά, άσχετα αν η κίνηση μοιάζει χαωτική.

Τι να πει κανείς; Ανόι και απαγόρευση των δίκυκλων ε; Οι Ανόι-τοι…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ