fbpx

ΚΙΝΑ: ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΚΟΥΤΕΡ

Hλεκτρικός γίγας!

Τα τελευταία 10 χρόνια η Κίνα απορροφά τα περισσότερα ηλεκτρικά σκούτερ από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Και τα νούμερα είναι τουλάχιστον… πολύ εντυπωσιακά.

 Το 2012 οι ετήσιες πωλήσεις ηλεκτρικών δίτροχων στην Κίνα έφτασαν, ούτε λίγο-ούτε πολύ… καθίστε πρώτα μην πάθετε τίποτα… τα 30 εκατομμύρια πωλήσεις. Ναι καλά διαβάσατε 30.000.000 πωλήσεις!

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2015 οι πωλήσεις στην αχανή ασιατική χώρα θα φτάσουν τα 40 εκατομμύρια το χρόνο, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο μεταφορών, γεγονός που ενισχύεται ιδιαίτερα από την θέση της κυβέρνησης ενάντια στα σκούτερ με κινητήρες εσωτερικής καύσης, δηλαδή τους βενζινοκινητήρες.

Τα ηλεκτρικά σκούτερ στην Κίνα, σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 20 χιλιόμετρα την ώρα τελικής ταχύτητας.

Στις μεγάλες κινεζικές πόλεις η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία των σκούτερ με συμβατικούς κινητήρες, λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του θορύβου, αλλά και για να αποτραπεί “η αλλοίωση της εικόνας των πόλεων”, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών.

Διάφοροι κανονισμοί και νόμοι έχουν εφαρμοστεί σε κινεζικές πόλεις έτσι ώστε να περιοριστούν ή να απαγορευτούν σκούτερ και μοτοσυκλέτες που κινούνται με κινητήρες βενζίνης: από την κατάσχεση της άδειας, μέχρι τη μείωση έκδοσης νέων αδειών, μέχρι την απαγόρευση της εισόδου σε κέντρα πόλεων ή σε κύριους αυτοκινητόδρομους.

Οι παραπάνω περιορισμοί και απαγορεύσεις έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 90 πόλεις σε όλη την Κίνα.

Εκατομμύρια δίτροχα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από τις αρχές του αιώνα από τις κινεζικές αρχές για διάφορους λόγους (δίχρονοι, ρυπογόνοι κινητήρες, υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με αυτό που επέτρεπε η νομοθεσία, παράνομα βελτιωμένοι κινητήρες, κίνηση σε χώρους που δεν επιτρεπόταν, παραβάσεις του ΚΟΚ, κ.λπ.) όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες.


Στους κινεζικούς δρόμους σήμερα κυκλοφορούν πάνω από 140 εκατομμύρια ηλεκτρικά δίτροχα (!), τα περισσότερα των οποίων είναι σκούτερ. Μια μέση, γνωστή, κατασκευάστρια εταιρία παράγει πάνω από 2,0 εκατομμύρια ηλεκτρικά σκούτερ τον χρόνο.

Συνολικά κατασκευάζονται κοντά στα 25 εκατομμύρια ηλεκτρικά δίτροχα τον χρόνο στην Κίνα, εκ των οποίων οι 600.000 προορίζονται για εξαγωγές. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2017 τα ηλεκτρικά δίτροχα θα κατέχουν το 97% της αγοράς των διτρόχων της Κίνας!

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών σκούτερ στην Κίνα έχουν ξεπεράσει αυτές των βενζινοκίνητων σκούτερ ήδη από το 2005, αλλά η ποιότητα αρχικά ήταν τέτοια που εμφάνιζαν πολύ συχνά ζημιές, απαιτούσαν συνεχή συντήρηση και διέθεταν μέτρια υποστήριξη, ευκολίες φόρτισης κ.λπ.

Τα παραπάνω προβλήματα βελτιώνονται διαρκώς με την εμπειρία και την εξέλιξη, στο πέρασμα του χρόνου.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ