fbpx

ZEEHO: Το πρώτο e-scooter της CFMoto

Με εμφάνιση “προχώ”

“Αμ’ έπος αμ΄ έργον” για την CFMoto, η οποία δεν έμεινε απλά στα λόγια όταν ανακοίνωνε την ίδρυση της Zeeho, το 2018. Το Cyber concept που παρουσιάστηκε πρόσφατα, αποτελεί την πρώτη δημιουργία της νεοσύστατης εταιρίας και το λανσάρισμά του αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά, στις αρχές του 2021.

H Zeeho αποτελεί παρακλάδι της CFMoto, με αντικειμενικό σκοπό την κατασκευή ηλεκτροκίνητων δίτροχων.

Το Cyber concept, είναι ένα φουτουριστικής σχεδίασης scooter, το οποίο όμως έχει όλα τα φόντα για να αρχίσει την πορεία του στις γραμμές παραγωγής και όχι να αποτελέσει ένα “θα” μεγαλεπήβολο έκθεμα.

Κινητήρια μονάδα αποτελεί ένα ηλεκτρικό μοτέρ 10 kW, το οποίο κατασκευάζει η Zeeho και ονομάζεται Cobra (εντάξει είναι λίγο cringe το όνομα…).

Τοποθετείται περίπου στη θέση που θα βρισκόταν ένας συμβατικός θερμικός κινητήρας και κορυφώνει τη ροπή στους 21.3 Nm, με την Zeeho να κάνει λόγο για 2,9 δευτερόλεπτα στην επιτάχυνση 0-50 km/h και 110 χιλιόμετρα τελικής ταχύτητας.

Τις ενεργειακές απαιτήσεις του μοτέρ, καλύπτει μια μπαταρία ιόντων λιθίου 4kWh, η οποία, βάσει του Ευρωπαϊκού Προτύπου Κατανάλωσης, αποδίδει αυτονομία 130 χιλιομέτρων στο scooter.

Για τη φόρτιση στο 80% της χωρητικότητάς της, απαιτούνται μόλις 30 λεπτά, παρόλο που δεν αναφέρεται αν αρκεί μια απλή παροχή από το οικιακό δίκτυο για αυτό ή κάποιου είδους ταχυφορτιστής.

Η μπαταρία έχει διάρκεια ζωής 2.500 κύκλων φόρτισης – εκφόρτισης ή αλλιώς οκτώ έτη και διανυθείσα απόσταση 300.000 χιλιομέτρων, ενώ είναι ικανή να αποδώσει σε θερμοκρασίες από -20 ως 55 βαθμούς Kελσίου.

Το Cyber δεν θα μπορούσε παρά να έχει ένα υψηλό τεχνολογικό προφίλ και αυτό μετουσιώνεται με την ύπαρξη έξι καμερών που προσφέρουν επόπτευση 360 μοιρών με προειδοποίηση για εμπόδια.

H Bosch εξοπλίζει το μοντέλο με Traction Control και ABS, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα τρία riding modes απόδοσης του κινητήρα, που διαβαθμίζονται ως Eco, Steet και Sport.

Αναμενόμενα ευρεία και η ικανότητα διασυνδεσιμότητας, με το Cyber να επικοινωνεί αμφίδρομα με smart συσκευές μέσω των εφαρμογών της Zeeho, προσφέροντας πληροφορίες για τη λειτουργική κατάσταση του σκούτερ, την “υγεία” της μπαταρίας, πλοήγηση, διαγνωστικό έλεγχο, keyless εκκίνηση και κλείδωμα με την χρήση κινητού, εκτέλεση φωνητικών εντολών και παρακολούθηση οχήματος σε περίπτωση κλοπής του.

Στο πιο… συμβατικό και αναλογικό σκέλος, τα φρένα (δίσκοι μπροστά και πίσω) προέρχονται από τη Βrembo, οι αναρτήσεις είναι υψηλής απόδοσης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και ρυθμιζόμενες, χωρίς να γίνονται γνωστές άλλες λεπτομέρειες, τα ελαστικά προέρχονται από την Pirelli (Diablo) και η τελική μετάδοση γίνεται μέσω αλυσίδας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ