fbpx

Honda: Υπέγραψε συνεργασία με τη Sony για την ηλεκτροκίνηση

To πρώτο ηλεκτρικό σκούτερ ευρείας παραγωγής της Honda θα φτιαχτεί σε συνεργασία με την Sony;

Μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία στον τομέα της κινητικότητας υπέγραψαν η Honda και η Sony, που αφορά τη δημιουργία και την εξέλιξη “ηλεκτρικών οχημάτων”. Σημαίνει αυτό άραγε ότι θα δούμε στο μέλλον ηλεκτροκίνητο σκούτερ από τις δυο αυτές εταιρίες;

Η Honda Motor Co. Ltd., μαζί με την Sony Group Corporation θέλουν να αναπτύξουν και να λανσάρουν στο μέλλον ηλεκτρικά οχήματα και δίτροχα και για αυτό το σκοπό υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που εκφράζει την πρόθεσή τους να ιδρύσουν μία κοινοπραξία.

Honda EV-Neo 2009

Μέσω της νέας εταιρίας σχεδιάζουν να εμπλακούν στην από κοινού εξέλιξη και τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες (EVs) υψηλής προστιθέμενης αξίας και την είσοδό τους στην αγορά σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών κινητικότητας.

Η Honda παρουσίασε για πρώτη φορά ηλεκτρικό σκούτερ το 1994 με το πρωτότυπο CUV-ES και μετά επανήλθε με το Μοped EV το 2004.

Το 2009 λανσάρισε το “πιλοτικό Honda EV-Neo που μοιράστηκε σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών για αξιολόγηση και έκτοτε – πέρα από τα ηλεκτρικά σκούτερ που κυκλοφορούν επί χρόνια στην Κίνα και τα επαγγελματικά σκούτερ στην Ιαπωνία – δεν έχει γίνει κίνηση για ένα “παγκόσμιο” ηλεκτροκίνητο σκούτερ.

Honda Moped EV 2004

To 2018 παρουσιάζεται ένα ηλεκτρικό κι ένα υβριδικό σκούτερ περιορισμένης παραγωγής, που βασίζεται πάνω στο πλαίσιο και τα περιφερειακά του PCX και πωλείται σε επιλεγμένες ασιατικές αγορές.

Τέσσερα χρόνια μετά η Honda, όπως και οι περισσότεροι κατασκευαστές, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κατά κόρον κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ για να υπάρξει μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση, η Honda Motors και η Sony θα συνεργαστούν δημιουργώντας μια κοινή επιχείρηση, που θα εξελίσσει και θα πουλά αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, πιθανόν κάτω από διαφορετικό όνομα.

Αυτή η συμμαχία στόχο έχει να συγκεντρώσει τις δυνατότητες εξέλιξης της Honda στον τομέα της κινητικότητας, την τεχνολογία κατασκευής και την εμπειρία διαχείρισης υπηρεσιών μετά την πώληση (after sales).

Honda Benly Gyro e, τρίτροχο, επαγγελματικό και ηλεκτρικό

Όλα τα παραπάνω θα συνδυαστούν με την τεχνογνωσία της Sony στην ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών απεικόνισης, ανίχνευσης, τηλεπικοινωνιών, δικτύων και ψυχαγωγίας.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2021 η Honda παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για τη δημιουργία ηλεκτρικών οχημάτων, στον οποίο ανακοίνωσε την έλευση των πρώτων τεσσάρων ηλεκτρικών δίτροχων (μικρά και μεγαλύτερα) μέχρι το 2024.

Honda PCX Electric 2018

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τα μοντέλα του 2024 θα είναι καρπός της συνεργασίας με τη Sony, ενώ μέσα στα πλάνα μπορεί να υπάρχει ένα μικρό σκούτερ για μετακινήσεις στην πόλη, ένα ευέλικτο ηλεκτρικό μοτοποδήλατο ή μια μοτοσυκλέτα – σε στυλ RCE του 2011.

Τα πρώτα μοντέλα Honda-Sony θα κυκλοφορήσουν από το 2025 και μετά και δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα είναι δίτροχα ή τετράτροχα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ