fbpx

Honda EM1 e: Πλήρης Παρουσίαση και τεχνική ανάλυση

Το πρώτο ηλεκτρικό σκούτερ της Honda για την Ευρώπη!

Μεγάλα νέα για την ηλεκτροκίνηση: Έρχεται το πρώτο ηλεκτρικό σκούτερ της Honda για νεαρούς Ευρωπαίους αναβάτες! Η Νο1 εταιρία στον κόσμο των δύο τροχών αποφάσισε τελικά να κάνει το μεγάλο βήμα και να ακολουθήσει την τάση των καιρών. Με το δικό της, ποιοτικό τρόπο όπως πάντα…

Το Honda EM1 e: διαθέτει ανταλλάξιμη μπαταρία Honda Mobile Power Pack e:, προσφέροντας πραγματική άνεση και διασκεδαστικές αστικές μετακινήσεις χωρίς εκπομπές ρύπων. Ένας ηλεκτροκινητήρας ενσωματωμένος στον τροχό παρέχει την απαιτούμενη ισχύ κίνησης – η ωφέλιμη αυτονομία αγγίζει τα 41,3 χιλιόμετρα και η τελική ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει φτάνει τα 45,0 χλμ./ώρα.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει ψηφιακό πίνακα οργάνων, αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, θύρα φόρτισης USB, μαρσπιέ συνεπιβάτη και πίσω σχάρα.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της εταιρίας, τον Σεπτέμβριο του 2022 αναφορικά με τα σχέδιά της να παρουσιάσει 10 ή περισσότερα ηλεκτρικά δίτροχα σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2025, το EM1 e: είναι το πρώτο δίτροχο ηλεκτρικό όχημα  της Honda που προορίζεται για τους Ευρωπαίους πελάτες. Αποτελεί επίσης ένα αξιοσημείωτο πρώτο βήμα προς την επίτευξη του δηλωμένου στόχου της ιαπωνικής εταιρίας για ανθρακική ουδετερότητα σε όλα τα προσφερόμενα μοντέλα μοτοσυκλετών της έως τη δεκαετία του 2040.

Το ακρωνύμιο “EM” παραπέμπει στον όρο Electric Moped (Ηλεκτρικό Μοτοποδήλατο), και το μοντέλο αυτό απευθύνεται σε ένα νεανικό κοινό που αναζητά ένα άνετο, διασκεδαστικό και ‘καθαρό’ μέσο αστικής μετακίνησης. Είναι συμπαγές, με “step through επίπεδο πάτωμα και διακριτικό στυλ που αναδεικνύει τη διαφοροποίηση αλλά και τη μοναδική του ταυτότητα στη γκάμα της Honda.

Ιδανικό για σύντομες διαδρομές στην πόλη και οικονομικές, αθόρυβες και ‘καθαρές’ μετακινήσεις προς τη δουλειά ή το πανεπιστήμιο, το EM1 e: ανταποκρίνεται άριστα στις σύγχρονες προσδοκίες για αστικές μετακινήσεις.

Καθώς η κατά τόπους νομοθεσία για τη στάθμευση στις πόλεις της Ευρώπης περιορίζει τη χρήση των παραδοσιακών κινητήρων εσωτερικής καύσης (Internal Combustion EnginesICE), φυσικό επακόλουθο είναι η αγορά των ηλεκτρικών δίτροχων μοντέλων να αυξάνεται. Η Honda εισέρχεται τώρα σε αυτή την αγορά με μια φρέσκια, υψηλής ποιότητας πρόταση, απευθυνόμενη αφενός σε νεαρούς αναβάτες, αφετέρου σε όσους διανύουν καθημερινά μικρές αποστάσεις.

Για έναν συνηθισμένο σπουδαστή, ο οποίος μπορεί να διανύει κατά μέσο όρο την ημέρα συνολικά 30 χιλιόμετρα στην πόλη, το EM1 e: αποτελεί μια σοβαρή πρόταση, όντας απλό στην οδήγηση και το χειρισμό, αθόρυβο και φιλικό προς το περιβάλλον.

Και είναι το πρώτο από πολλά αναμενόμενα ηλεκτρικά μοντέλα.

Το Honda EM1 e: είναι ένα  εύχρηστο και φιλικό προς το περιβάλλον ηλεκτρικό όχημα με φρέσκο, νεανικό στυλ αλλά ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος του απαρτίζεται από στοιχεία που θα συναντούσαμε σε ένα συμβατικό σκούτερ: το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το τηλεσκοπικό πιρούνι, τα διπλά αμορτισέρ και τα φρένα με δίσκο μπροστά και ταμπούρο – κλασικά χαρακτηριστικά ενός συμβατικού σκούτερ.

Αυτό που είναι πραγματικά νέο είναι ο ηλεκτροκινητήρας που βρίσκεται ενσωματωμένος στον πίσω τροχό και το Honda Mobile Power Pack e: της Honda, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί για εύκολη επαναφόρτιση στο σπίτι χρησιμοποιώντας την ειδική μονάδα φόρτισης.

Το Honda EM1 e: είναι πλήρως εξοπλισμένο με ψηφιακό πίνακα οργάνων, διακόπτες υψηλής ποιότητας κατασκευής, μεγάλη επιφάνεια πατώματος, αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα και θύρα φόρτισης USB. Διαθέτει επίσης μαρσπιέ συνεπιβάτη, πίσω σχάρα και πλαϊνό σταντ για εύκολη στάθμευση.

Η ωφέλιμη αυτονομία αγγίζει τα 41,3km και η μέγιστη ταχύτητα τα 45,0 km/h. Επίσης, νέα είναι η μέθοδος πωλήσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες δεν θα χρειαστεί να αναλάβουν την ευθύνη για την απόρριψη ή την ανακύκλωση του Honda Mobile Power Pack e:, το EM1 e: μαζί με το Honda Mobile Power Pack e: και τον φορτιστή του, θα διατίθενται βάσει ενός προγράμματος μίσθωσης, ενοικίασης ή συνδρομής, ανάλογα με τη χώρα. Αυτό θα παρέχει στους πελάτες πλήρη ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του EM1 e: σε ό,τι αφορά τόσο τη συνεχή απόδοση του Honda Mobile Power Pack e: όσο και την ενδεχόμενη απόρριψή του.

Το 2023 (23YM) EM1 e: προσφέρεται σε τρεις σύγχρονες χρωματικές επιλογές:

Pearl Sunbeam White

Digital Silver Metallic

Matte Ballistic Black Metallic

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Honda EM1 e: είναι:

  • Η αντοχή της μπαταρίας στο πέρασμα του χρόνου, κάτι για το οποίο φημίζεται η Honda, εξασφαλίζοντας περισσότερες από 2.500 φορτίσεις
  • Με 160 λεπτά φόρτισης, η μπαταρία μπορεί να φτάσει από το 25% στο 75%
  • Ανταλλάξιμο πακέτο μπαταριών ιόντων λιθίου 50V Honda Mobile Power Pack e:
  • Αερόψυκτος φορτιστής 270W για οικιακή χρήση

Το Honda EM1 e: τροφοδοτείται από το 50V, Honda Mobile Power Pack e:, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από τη Honda με την ίδια αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στη διαχρονική αντοχή, την αξιοπιστία και την ποιότητα που ανέκαθεν χαρακτήριζαν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης της εταιρίας.

Μια μόνο φόρτιση προσφέρει ωφέλιμη αυτονομία 41,3km ή περίπου 48,0km στη λειτουργία ECON σύμφωνα με τις συνθήκες εσωτερικών δοκιμών της Honda (30 km σε συνθήκες δοκιμών WMTC Class 1), ενώ το Honda Mobile Power Pack e: είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε ποικίλες θερμοκρασίες, επίπεδα υγρασίας, χτυπήματα και κραδασμούς.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, το Honda Mobile Power Pack e: είναι μια μπαταρία που μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από το EM1 e: για άνετη φόρτιση στο σπίτι. Η λειτουργία είναι απλή: ο φορτιστής με ενσωματωμένο ανεμιστήρα ψύξης, αντλεί ενέργεια από μια μονοφασική οικιακή παροχή AC100-240V και παράγει 270W το μέγιστο. Το βάρος του φορτιστή είναι 5,3 kg και οι ενδείξεις LED δείχνουν την κατάσταση φόρτισης σε 4 τμήματα. Το Honda Mobile Power Pack e: αυτό καθαυτό ζυγίζει περίπου 10kg και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και να αντικατασταθεί χάρη σε μια εύχρηστη λαβή.

Μία τελείως άδεια μπαταρία μπορεί να φτάσει στο 100% της φόρτισής της σε περίπου 6 ώρες. Η φόρτιση από το 25% στο 75%, επιτυγχάνεται σε μόλις 2,7 ώρες (160 λεπτά). Η γνωστή αντοχή της Honda στο πέρασμα του χρόνου σημαίνει ότι το Honda Mobile Power Pack e: μπορεί να φορτιστεί πάνω από 2.500 φορές.

Ο ενσωματωμένος στον τροχό ηλεκτροκινητήρας έχει ονομαστική ισχύ 0,79PS (0,58kW) και παράγει 2,3PS (1,7kW) το μέγιστο. Στη λειτουργία ECON, η ισχύς καθορίζεται στα 1,17PS (0,86kW). Η μέγιστη ταχύτητα είναι 45km/h και το EM1 e: μπορεί να ανέβει σε κλίση 10° με βάρος αναβάτη 75kg. Το ECON mode μαλακώνει τη λειτουργία του γκαζιού και μειώνει την τελική ταχύτητα, επεκτείνοντας την ωφέλιμη αυτονομία σε περίπου 48,0 km.

Όσον αφορά το στυλ και τον εξοπλισμό του Honda EM1 e:

  • Ψηφιακός πίνακας οργάνων και υποδοχή φόρτισης USB TypeA
  • Αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα 3.3L
  • Πίσω σχάρα και μαρσπιέ συνεπιβάτη

Προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να ξεχωρίζει από τα ‘αδέρφια’ του που τροφοδοτούνται με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE), το EM1 e: είναι λεπτό και συμπαγές, συνδυάζοντας ένα μείγμα από απαλές, οργανικές καμπύλες μπροστά με ένα πιο αιχμηρό, στοχευμένο πίσω τμήμα.

Μια μπαταρία 12V τροφοδοτεί τα συστήματα του scooter και όλος ο φωτισμός είναι τεχνολογίας LED. Ένας απλός ψηφιακός πίνακας οργάνων εμφανίζει συνοπτικά όλες τις σημαντικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του υπολειπόμενου ποσοστού φόρτισης της μπαταρίας.

Υπάρχει αποθηκευτικός χώρος 3,3 λίτρων κάτω από τη σέλα και μια εσωτερική θήκη κατάλληλη για ένα μπουκάλι νερού PET 500 ml βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εμπρός τμήματος του φέρινγκ. Δεξιά βρίσκεται μια θύρα USB για τη φόρτιση smartphone. Υπάρχει επίσης ένας πρακτικός γάντζος για να κρεμάσετε μια τσάντα και χειρολαβές στήριξης για το συνεπιβάτη.

Η πίσω σχάρα ανήκει στο βασικό εξοπλισμό, ενώ τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη αναδιπλώνονται όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Ένα χρήσιμο 35L top box και μία πίσω σχάρα θα διατίθενται προαιρετικά.

Το πλαίσιο του Honda EM1 e: είναι ατσάλινο σωληνωτό και διαθέτει τηλεσκοπικό πιρούνι και δύο αμορτισέρ πίσω.

  • Ύψος σέλας 740mm, βάρος 95kg συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας
  • Εμπρός υδραυλικό δίσκόφρενο και πίσω ταμπούρο, συνεργάζονται μέσω συστήματος CBS (Combined Braking System)

Ενώ πολλά πράγματα στο EM1 e: είναι νέα, το πλαίσιό του είναι οικείο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό, αξιόπιστο, ελαφρύ και ανθεκτικό, για ευκολία και αυτοπεποίθηση στο χειρισμό. Είναι εξαιρετικά compact, με μήκος μόλις 1.860mm και πολύ εύχρηστο ύψος σέλας 740mm. Η απόσταση από το έδαφος είναι αρκετή στα 135mm, ενώ το βάρος είναι μόλις 95 κιλά, συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας.

Το πλαίσιο είναι μία ανθεκτική ατσάλινη σωληνωτή διάταξη. Το τηλεσκοπικό πιρούνι με καλάμια διαμέτρου 31 mm συνδυάζεται με διπλά πίσω αμορτισέρ διπλού σωλήνα. Η γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού ορίζονται σε 27°/77mm και συνεργάζονται με το μεταξόνιο των 1.300mm.

Τα ελαστικά έχουν διαστάσεις 90/90-12 μπροστά και 100/90-10 πίσω. Ο μπροστινός τροχός είναι από χυτό αλουμίνιο και ο πίσω τροχός από κράμα αλουμινίου/χάλυβα.

Τα φρένα – 190mm δίσκος μπροστά με μονοπίστονη δαγκάνα και ταμπούρο 110 mm πίσω – συνδέονται με σύστημα συνδυασμένης πέδησης (CBS) για ομαλό έλεγχο του φρεναρίσματος. Όταν ενεργοποιείται το πίσω φρένο, το CBS κατανέμει τη δύναμη πέδησης στη μπροστινή δαγκάνα.

Η τιμή του Honda EM1 e: δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα από την αντιπροσωπεία, όπως και η ημερομηνία άφιξής του στην ελληνική αγορά.

Honda EM1 e: Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος ηλεκτροκινητήρα Τριφασικός brushless ενσωματωμένος στον τροχό
Τελική ταχύτητα 45km/h
Μέγιστη Ισχύς 2,3PS (1,7kW)
Μέγιστη ροπή 90.0Nm
Αυτονομία (ανά Mode) Λειτουργία WMTC (Κατηγορία 1) – 30.0km*

Ωφέλιμη αυτονομία (συνθήκες εσωτερικών δοκιμών) – 41,3km

Ωφέλιμη αυτονομία σε λειτουργία ECON (συνθήκες εσωτερικών δοκιμών) – 48,0km

*Η δοκιμή σε λειτουργία WMTC δηλώνει την αυτονομία με πλήρη ισχύ. Περισσότερη απόσταση μπορεί να διανυθεί σε λειτουργία περιορισμένης ισχύος

Κατανάλωση ενέργειας (WMTC Class 1) 47 Wh/km
ΜΠΑΤΑΡΙΑ
Τύπος μπαταρίας Ιόντων λιθίου
Τάση μπαταρίας 50.3V
Χωρητικότητα μπαταρίας 29.4Ah
Συνολικός αριθμός στοιχείων μπαταρίας 1
Τύπος εγκατάστασης Αφαιρούμενη
Τεχνολογία μπαταρίας Honda Mobile Power Pack e:
Βάρος μπαταρίας 10.3kg
Διαστάσεις μπαταρίας 298mm (L) x 177mm (D) x 156mm (H)
Τύπος φορτιστή Εξωτερικός. Μονοφασικός AC100-240V 50/60Hz.
Χρόνος φόρτισης (0-100%) 6,0 ώρες. Ο χρόνος φόρτισης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το περιβάλλον φόρτισης
Χρόνος φόρτισης (25-75%) 2,7 ώρες (160 λεπτά). Ο χρόνος φόρτισης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το περιβάλλον φόρτισης
Ονομαστική ισχύς 270 Watts
Κύκλος ζωής μπαταρίας Πάνω από 2.500 κύκλοι φόρτισης (συνθήκες εσωτερικών δοκιμών)
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος πλαισίου Σωληνωτό τύπου ραχοκοκκαλιάς
Διαστάσεις (L´W´H) 1860mm x 680mm x 1080mm
Μεταξόνιο 1300mm
Γωνία κάστερ 27 μοίρες
Ίχνος τροχού 77mm
Ύψος σέλας 740mm
Απόσταση από το έδαφος 135mm
Βάρος οχήματος (με μπαταρία) 95kg
Ακτίνα στροφής 2.0m
Ανάρτηση Εμπρός Τηλεσκοπικό πιρούνι
Ανάρτηση Πίσω Διπλά αμορτισέρ
ΤΡΟΧΟΙ
Ζάντα Εμπρός Χυτό αλουμίνιο
Ζάντα Πίσω Κράμα (αλουμίνιο/χάλυβας)
Ελαστικά Εμπρός 90/90 – 12
Ελαστικά Πίσω 100/90 – 10
ΦΡΕΝΑ
Τύπος  CBS
Φρένα Εμπρός  Δίσκος
Φρένα Πίσω  Ταμπούρο
ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Όργανα LCD
Προβολέας LED
Πίσω φως LED
USB Ναι – Type A
Τύπος κλειδιού Στάνταρ
ΛΟΙΠΑ
Ικανότητα φόρτωσης 180kg
Μήκος σέλας 590mm
Χωρητικότητα θέσεων 2
Μέγιστη Γωνία ανάβασης 10°@ 75kg