fbpx

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ PIAGGIO: ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜULTIMEDIA, ΓΙΑ Χ10 350 ΚΑΙ Χ10 500

Πολυμέσα και σκούτερ

 Η πλατφόρμα υποστήριξης πολυμέσων της Piaggio (Piaggio Multimedia Platform – PMP) είναι μια πρωτοπορία της ιταλικής εταιρίας, που τοποθετείται για πρώτη φορά πάνω σε σκούτερ, στα νέας γενιάς maxi scooter Piaggio X10 (350 και 500). Mε το ΡΜΡ μπορεί ο αναβάτης να πληροφορείται από το iPhone του πολύ περισσότερα, σε σχέση με τα παραδοσιακά όργανα ελέγχου των σκούτερ, κάνοντας έτσι τις μετακινήσεις και το ταξίδι ευκολότερο και ασφαλέστερο.

Η πρωτοποριακή πλατφόρμα υποστήριξης πολυμέσων PMP κάνει την εμφάνισή της πάνω στα X10, τα νέα σκούτερ της Piaggio, τα οποία είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν ανέσεις στον αναβάτη, επιδόσεις και υψηλό επίπεδο ασφάλειας (βλ. ABS, ASR) έχουν τη δυνατότητα μέσα από αυτό το σύστημα να συνδέονται με iPhone και να το μετατρέπουν σε ένα εξεζητημένο, πολυχρηστικό on-board computer.

Για άλλη μια φορά η Piaggio φέρνει την καινοτομία στα σκούτερ, όπως μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό με τα Piaggio Beverly 350, Piaggio X10, Aprilia SRV 850.

Η ασύρματη σύνδεση του X10 επιτρέπει στον αναβάτη να ενημερώνεται από την οθόνη του iPhone με σημαντικές πληροφορίες για το σκούτερ, αλλά και παραμέτρους του ταξιδιού. Η οθόνη αφής του iPhone μπορεί να πληροφορεί για την ταχύτητα, τις στροφές του κινητήρα, αλλά και την στιγμιαία ισχύ και ροπή του κινητήρα, επιτάχυνση, στιγμιαία και μέση κατανάλωση, μέση ταχύτητα και φόρτιση μπαταρίας, που είναι μερικές από τις προσφερόμενες λειτουργίες.

Πολύ σημαντική επίσης είναι και η κάλυψη τομέων που έχουν σχέση με την ασφάλεια, αφού η πλατφόρμα μπορεί να ελέγχει την πίεση των ελαστικών (στις εκδόσεις που διαθέτουν ABS/ASR), συνεργαζόμενη με τους αισθητήρες του σκούτερ και το iPhone. Πέρα από την πιέσή τους, καταγράφεται επίσης η φθορά των ελαστικών, προειδοποιώντας τον αναβάτη αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Με τη λειτουργία “συνολικής ανάλυσης” ο αναβάτης μπορεί να ελέγχει την κατάσταση του σκούτερ και του υποδεικνύεται – αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα – τι πρέπει να κάνει, εμφανίζοντάς του μάλιστα το κοντινότερο εξουσιοδοτημένο συνεργείο! Για λόγους ασφαλείας το σύστημα κλειδώνει μην επιτρέποντας τη χρήση του ΜΡΜ, όταν το όχημα κινείται.

Σε περίπτωση που χαμηλώνει επικίνδυνα η στάθμη της βενζίνης στο ρεζερβουάρ το σύστημα ενημερώνει για τα κοντινότερα βενζινάδικα και επιλέγει διαδρομή στο αντίστοιχο σύστημα του iPhone. To ΡΜΡ αποθηκεύει αυτόματα την τελευταία θέση στο χάρτη όπου έχει σταθμεύσει το σκούτερ πριν σβήσει ο κινητήρας, κάνοντας έτσι την εύρεση του ευκολότερη (για τους ξεχασιάρηδες και όχι μόνο…), μια χρήσιμη λειτουργία ειδικά όταν κάποιος βρίσκεται σε μια ξένη πόλη και δεν είναι εξοικειωμένος με τους δρόμους της. Είναι επίσης δυνατόν να αποθηκεύονται οι πληροφορίες του ταξιδιού, έτσι ώστε να μπορούν να αναλυθούν, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο σε μελλοντικά ταξίδια.

Piaggio X10 500

Piaggio X10 500

Το σύστημα ΜΡΜ προσφέρεται σαν αξεσουάρ για τα X10, των 350 και των 500 cc, με το κιτ να περιλαμβάνει και την καλωδίωση, αλλά και τη μονάδα επικοινωνίας μεταξύ του σκούτερ και του iPhone. Οι εφαρμογές και οι αναβαθμίσεις τους μπορούν να μεταφορτωθούν (“κατέβουν”) δωρεάν απο το Apple Store.

 

 

X