fbpx

SYM PE 3: Yβριδικό σκούτερ με αυτονομία 300 km!

Ηλεκτρισμός και βενζίνη σε συνεργασία

Μετά την παρουσίασή του στα μέσα ενημέρωσης στην τελευταία EICMA 2023, το SYM PE 3, ένα plug-in υβριδικό σκούτερ σε φάση εξέλιξης, βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα προσφέροντας νέα τεχνικά δεδομένα για τη λειτουργία και τις επιδόσεις του.

Παρόλο που η Ταϊβάν είναι ένας από τους βασικούς κόμβους τεχνολογίας στον κόσμο, η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια SYM, της οποίας τα σκούτερ είναι εδώ και καιρό από τα πιο δημοφιλή στην Ευρώπη (και Νο1 σε πωλήσεις στην Ελλάδα επί σειρά ετών), δεν έχει ακόμη μπει πραγματικά στη μάχη των ηλεκτρικών σκούτερ.

Στον παγκόσμιο ιστότοπο της μάρκας μπορείτε να δείτε μια γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων, που όμως δεν έχουν διανεμηθεί ακόμη στη Γηραιά Ήπειρο.

Τώρα λοιπόν το πρωτότυπο που ανταποκρίνεται στο ακρωνύμιο EP3 βγαίνει στις ειδήσεις όχι όμως σαν αμιγώς ηλεκτροκινούμενο, αλλά σαν υβριδικό, προκειμένου να ξεπεραστεί ένας από τους σημαντικότερους περιορισμούς των μπαταριών, δηλαδή η αυτονομία.

Ένα λίτρο για κάθε 90 χιλιόμετρα υπόσχεται ο κατασκευαστής, με τον ηλεκτροκινητήρα να παρέχει μέγιστη ισχύ 4 kW (5,5 HP) και να μπορεί να ταξιδέψει έως και 35 χιλιόμετρα χωρίς τη βοήθεια του βενζινοκινητήρα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης ξεκινά μόνο όταν ανιχνεύσει ότι η τάση της μπαταρίας πέφτει από τα αρχικά 75 V στα 60 V. Με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι μόνο υπεύθυνο για την υποστήριξη του ηλεκτροκινητήρα σε κάθε ταξίδι, αλλά και για να του δώσει την ενέργεια που χρειάζεται για να επαναφορτιστεί.

Επιπλέον, το SYM PE 3 διαθέτει ένα ρεζερβουάρ βενζίνης 3 λίτρων, το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μάρκας, μπορεί να προσφέρει έως και 270 χιλιόμετρα αυτονομίας, περίπου 90 km ανά λίτρο.

Αν προσθέσουμε σε αυτά τα 35 χιλιόμετρα που μπορούμε να διανύσουμε με ηλεκτρική λειτουργία, έχουμε τελική τιμή γύρω στα 300 χιλιόμετρα και με τους δύο κινητήρες.

Ομοίως, το PE 3 διαθέτει υποδοχή φόρτισης, οπότε αν βρίσκεται σε κέντρα πόλεων που επιτρέπονται τα ηλεκτρικά σκούτερ, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί τον βενζινοκινητήρα.

Ωστόσο, η ομορφιά του PE 3 έγκειται ακριβώς στην υβριδική φιλοσοφία του, η οποία μας επιτρέπει να βγαίνουμε στο δρόμο χωρίς φόβο ότι δεν έχουμε αρκετή αυτονομία για να φτάσουμε στον επιθυμητό προορισμό μας.

Το σύνολο των 300 χιλιομέτρων που μπορούμε να καλύψουμε και με τους δύο κινητήρες το καθιστούν κατάλληλο σχεδόν για κάθε ταξίδι που θα θελήσουμε να κάνουμε.

Προς το παρόν, δεν έχουμε σχετικές πληροφορίες για το λανσάρισμά του, ούτε εάν η μάρκα θα αποφασίσει να το διαθέσει στην ευρωπαϊκή αγορά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X