fbpx

Νότια Κορέα: Πρόγραμμα για μετατροπή των σκούτερ σε ηλεκτρικά

Έρευνα από το Νοτιοκορεατικό υπουργείο για τη βιωσιμότητα του πλάνου, πριν το πιλοτικό πρόγραμμα

Όλες οι χώρες κάνουν την δική τους προσπάθεια για να μειώσουν τους ρύπους που παράγουν, αλλά και το αποτύπωμα άνθρακά τους στο περιβάλλον.  Το ίδιο κάνει και η Νότια Κορέα

Πέραν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (στις οποίες επενδύουν λιγότερο ή περισσότερο όλα τα κράτη αυτή τη στιγμή), ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι πολίτες τους – και κυρίως το καύσιμο το οποίο χρησιμοποιούν – μπαίνει συνεχώς στο στόχαστρο.  

Η ηλεκτροκίνηση είναι αυτή τη στιγμή η De Facto λύση που προωθείται (αν και οι Ιάπωνες κατασκευαστές κοιτάνε έντονα και προς το υδρογόνο) και τα νέα που έρχονται αυτή τη στιγμή από τη Νότια Κορέα παρουσιάζουν σίγουρα ενδιαφέρον.  

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Νοτίου Κορέας, ένα μικρό, βενζινοκίνητο σκούτερ των 50cc μπορεί να παράξει 279 φορές περισσότερους ρύπους από ένα αυτοκίνητο της ίδιας ηλικίας (!).

Έτσι τώρα το συγκεκριμένο Υπουργείο αποφάσισε να διενεργήσει μια οκτάμηνη έρευνα για να αξιολογήσει αν το να πάρει τα υπάρχοντα βενζινοκίνητα σκούτερ και να τους βάλει ηλεκτροκινητήρες στη θέση των θερμικών είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν θα είναι ασφαλές και φυσικά αν θα είναι οικονομικά βιώσιμο.  

Βεβαίως αυτό από μόνο του εγείρει πολλά άλλα ερωτήματα. Έστω ότι από αύριο το πρωί, με έναν μαγικό τρόπο, όλα τα σκούτερ γίνονται ηλεκτροκίνητα. Υπάρχει δίκτυο να τα υποστηρίξει; Θα μπορούν να φορτίζουν όλοι ταυτόχρονα χωρίς να πέφτει το ρεύμα στη μισή πόλη; Θα υπάρχουν αρκετοί φορτιστές σε δημόσιους χώρους; 

Ερωτήματα που σίγουρα ταλανίζουν τους υπευθύνους αυτή τη στιγμή. Η Νότια Κορέα έχει ένα αντίστοιχο με το “Κινούμαι Ηλεκτρικά” πρόγραμμα ήδη από το 2018, όμως μέχρι και το 2023, λιγότερα από 8.200 ηλεκτρικά σκούτερ έχουν ταξινομηθεί, μόλις το 28,5% των στόχων της κυβέρνησης. 

Ο βασικός στόχος παραμένει η αντικατάσταση των βενζινοκίνητων σκούτερ σε τομείς όπως οι διανομές και οι ταχυμεταφορές, αλλά εκεί το πρόβλημα των υποδομών είναι ακόμα πιο έντονο. Θα πρέπει η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας (και η εκάστοτε κυβέρνηση που θα σκεφτεί κάτι αντίστοιχο) να μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα πάει πίσω όλος ο κλάδος των μεταφορών περιμένοντας να φορτίσουν στον έναν (καταχρηστικά το ένας) φορτιστή που υπάρχει.  

Η ιδέα πάντως της αλλαγής ενός θερμικού κινητήρα με έναν ηλεκτροκίνητο σε ένα ήδη υπάρχον σκούτερ δεν είναι κάτι καινούριο.  

Αρκετές εταιρίες ανά τον κόσμο ήδη αναλαμβάνουν τέτοιες δουλειές. Όμως, επιστρέφουμε στην αρχική ερώτηση… Είναι κάτι τέτοιο εφικτό σε επίπεδο πόλης ή χώρας όπως επιθυμεί η Νότια Κορέα; 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ