fbpx

Yamaha NEO’s: Ηλεκτρικό τώρα! Έρχεται τον Μάιο!

Έρχεται σύντομα στην αγορά το ηλεκτρικό NEO’s!

Kαι η Yamaha μετά την Piaggio από τις μεγάλες εταιρίες των δύο τροχών κάνει μια κίνηση-έκπληξη και μπαίνει δυναμικά στα ηλεκτροκίνητα σκούτερ. Το Yamaha NEO’s είναι το πρώτο της βήμα, με επιδόσεις συμβατικού 50αριού. Το νέο ηλεκτρικό σκούτερ της γιαπωνέζικης εταιρίας θα έρθει στην αγορά τον Μάιο κιόλας!

Εδώ και δεκαετίες, η Yamaha αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους και αξιοσέβαστους κατασκευαστές στη σημαντική κατηγορία των σκούτερ 50 κ.εκ. στην Ευρώπη.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990, η εταιρία έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην κατηγορία αυτή με τις μάρκες Yamaha και MBK, συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών μοντέλων όπως τα BW’s/Booster, τα Aerox/Nitro, καθώς και τη βενζινοκίνητη έκδοση των NEO’s.

Παράλληλα με τη βασική της δραστηριότητα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, η Yamaha ασχολείται εντατικά με την έρευνα και ανάπτυξη των ηλεκτρικών σκούτερ εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Το 1991, η εταιρία παρουσίασε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας στο Τόκιο, το πρώτο ηλεκτρικό σκούτερ της. Έκτοτε, η Yamaha εργάστηκε στην ανάπτυξη ηλεκτρικών σκούτερ και παρουσίασε αρκετά από αυτά σε διάφορες ασιατικές χώρες.

Για το 2022, η νέα γενιά του NEO’s αποτελεί το πρώτο “ισοδύναμο των 50 κ.εκ.” ηλεκτρικό scooter μαζικής παραγωγής της Yamaha που θα κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό το προσιτό νέο μοντέλο μηδενικών εκπομπών καυσαερίων, είναι έτοιμο να συμβάλλει στη μεταμόρφωση των αστικών μετακινήσεων στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα Yamaha NEO’s ήταν ανέκαθεν γνωστά για την απλή, παγκοσμίως αποδεκτή αλλά και ελκυστική εμφάνισή τους, ενώ το νέο ηλεκτροκίνητο μοντέλο, που διατηρεί τις βασικές γραμμές της οικογένειας, έχει έξυπνο σχεδιασμό, με νέο πλαίσιο και minimal εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα, που του προσδίδουν ξεχωριστό χαρακτήρα.

Το μικρών διαστάσεων πλαίσιο διαθέτει στρογγυλεμένες επιφάνειες που προσφέρουν μια “χαλαρή” εικόνα και πλαισιώνουν τον easy-to-ride χαρακτήρα αυτού του ηλεκτρικού σκούτερ, μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Οι νέοι διπλοί προβολείς LED περιβάλλονται από λευκά στεφάνια για καινούρια, διακριτική και κλασική εμφάνιση, ενώ είναι εμπνευσμένοι από την εμβληματική όψη των πρώτων NEO’s.

Εκτός από την καλαίσθητη σχεδίασή του, το NEO’s διαθέτει πρακτικές πινελιές που τονίζουν το ρόλο του ως δίτροχο καθημερινής μετακίνησης στην πόλη. Τα πλαστικά διακοσμητικά που τοποθετούνται στο περίγραμμα του εσωτερικού, όχι μόνο προσφέρουν στο NEO’s μια κομψή εξωτερική εμφάνιση, αλλά επίσης βοηθούν στην προστασία από μικροχτυπήματα και γρατσουνιές, ενώ καλύπτουν και τις διάφορες βίδες για πιο κομψό φινίρισμα.

Το NEO’s προσφέρεται σε δύο χρώματα που αποτυπώνουν τον διακριτικό και δυνατό χαρακτήρα του: Milky White (Λευκό) και Midnight Black (Μαύρο). Και στις δύο περιπτώσεις, χρησιμοποιείται για αντίθεση ένα ειδικό χρώμα Aqua, που προορίζεται να γίνει η υπογραφή της Yamaha EV, στο κάλυμμα της μπαταρίας και ως το χρώμα των λογότυπων του NEO’s.

Το NEO’s κινείται από έναν κινητήρα της Yamaha (YIPU), που αναπτύχθηκε με βάση τις εκτενείς γνώσεις που έχει συγκεντρώσει η εταιρία κατά την ανάπτυξη πρωτοποριακών ηλεκτρικών scooter όπως το Passol και το EC-03, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Στη συμπαγή μονάδα άμεσης μετάδοσης στον πίσω τροχό βρίσκεται ένας τελευταίας τεχνολογίας αερόψυκτος ηλεκτροκινητήρας brushless, που παρέχει υψηλά επίπεδα ροπής για δυνατή επιτάχυνση και ομαλή, αθόρυβη λειτουργία.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της δεύτερης γενιάς YIPU είναι η εξαιρετικά αποδοτική σχεδίαση χωρίς γρανάζια, η οποία μειώνει σημαντικά τις απώλειες ισχύος του συστήματος μετάδοσης που συναντάμε συνήθως στα γρανάζια και τους ιμάντες κίνησης.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της σχεδίασης απευθείας μετάδοσης κίνησης της Yamaha είναι ότι εξαλείφει σχεδόν τους μηχανικούς θορύβους και προσφέρει χαλαρή και απολαυστική οδήγηση. Και με λιγότερα κινούμενα εξαρτήματα, το κόστος λειτουργίας διατηρείται στο ελάχιστο.

Η πρωτοποριακή σχεδίαση YIPU διαδραματίζει τον ρόλο τόσο πλήμνης πίσω τροχού όσο και πίσω συστήματος πέδησης, ενώ το σύστημα είναι τοποθετημένο απευθείας στη ζάντα του πίσω τροχού.

Ένα μονόμπρατσο ψαλίδι περιλαμβάνει τη Μονάδα Ελέγχου Κινητήρα (MCU) που ρυθμίζει την αποδιδόμενη ισχύ, ενώ η πίσω ζάντα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, για την αντικατάσταση του ελαστικού, με το λύσιμο πέντε μπουλονιών.

Έξυπνο, απλό, οικονομικό και αξιόπιστο, το νέο NEO’s είναι η ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα οικονομικά προσιτό σκούτερ νέας γενιάς μηδενικών εκπομπών ρύπων για καθημερινές μετακινήσεις και ειδικότερα, για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Με βάρος μόλις 8 κιλά και τοποθετημένη κάτω από τη σέλα στο κέντρο του σκελετού, η μπαταρία ιόντων λιθίου 50,4V/19,2Ah παρέχει υψηλή ισχύ στον πίσω τροχό.

Αυτή η μπαταρία υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, η οποία εξελίχθηκε και παράγεται από την ίδια τη Yamaha, παρέχει αυτονομία περίπου 37 χλμ. με πλήρη φόρτιση, με βάση τις δοκιμές WMTC Class 1 σε τυπική λειτουργία και σε θερμοκρασία μπαταρίας 25°C.

Με μία μπαταρία στον βασικό εξοπλισμό του, το NEO’s είναι εξοπλισμένο με σύνδεσμο και περίβλημα για προαιρετική δεύτερη μπαταρία, που μπορεί να επεκτείνει την αυτονομία στα περίπου 68 χλμ.

Η φόρτιση μπορεί να γίνεται με την μπαταρία επάνω στο NEO’s ή μετά την αφαίρεσή της για βολική φόρτιση σε εσωτερικό χώρο. Το NEO’s παρέχεται με ειδικό φορητό φορτιστή μπαταρίας που έχει σχεδιαστεί για σύνδεση σε κοινή πρίζα ρεύματος, ενώ απαιτούνται περίπου 8 ώρες για πλήρη φόρτιση.

Το νέο Yamaha NEO’s σχεδιάστηκε για βέλτιστη απόδοση λειτουργίας σε διάφορες συνθήκες οδήγησης και είναι εξοπλισμένο με μια Μονάδα Ελέγχου Οχήματος (VCU), καθώς και με μια Μονάδα Ελέγχου Κινητήρα (MCU), σχεδιασμένες για την πλήρη αξιοποίηση της μπαταρίας ιόντων λιθίου 50,4V/19,2Ah και του ηλεκτροκινητήρα απευθείας κίνησης.

Οι VCU/MCU ελέγχουν τον χρόνο και τον τρόπο που χρησιμοποιείται κάθε μπαταρία. Αν η φόρτιση της μπαταρίας είναι χαμηλή, η απόδοση θα περιορίζεται αυτόματα, κάτι που υποδεικνύεται από το σύμβολο της “χελώνας” στον πίνακα οργάνων.

Όταν έχει τοποθετηθεί προαιρετική δεύτερη μπαταρία, το σύστημα επιλέγει την δεύτερη μπαταρία, είτε όταν το σκούτερ βρίσκεται στάσιμο μέσα στην αστική κίνηση, είτε κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων διαδρομών χωρίς στάσεις.

Ο συνδυασμός του αποδοτικού ηλεκτροκινητήρα απευθείας μετάδοσης κίνησης πλήμνης και της υψηλής ενεργειακής πυκνότητας ενέργειας μπαταρίας ιόντων λιθίου 50,4V/19,2Ah της Yamaha, παρέχει άφθονη ροπή σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού για άμεση απόδοση, καθώς και καλή επιτάχυνση από στάση και εν κινήσει.

Με το κιβώτιο ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη και χωρίς σχέσεις μετάδοσης που προσφέρει ομαλές επιδόσεις, το εύκολο στην οδήγηση NEO’s είναι ένα αποδοτικό scooter, ιδανικό για τα συνεχή ‘σταμάτα-ξεκίνα’ της αστικής οδήγησης.

Η Yamaha φρόντισε ιδιαίτερα την ευχέρεια ελέγχου του γκαζιού του NEO’s.

Η απόκριση του γκαζιού έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να προσφέρει στον αναβάτη ακριβή έλεγχο από στάση, καθώς και ομαλή απόδοση ισχύος σε συνθήκες αργής οδήγησης – χωρίς αιφνίδια επιτάχυνση, υστέρηση ή κλοτσήματα που συνήθως συναντάμε σε ορισμένα ηλεκτρικά σκούτερ.

Οι αναβάτες του NEO’s μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς τρόπους οδήγησης ανάλογα με τις συνθήκες και τις προσωπικές προτιμήσεις τους. Επιπλέον, η εναλλαγή τρόπου οδήγησης εν κινήσει είναι εύκολη με τον διακόπτη στη δεξιά πλευρά του τιμονιού. Η λειτουργία STD αποδίδει την ανώτατη ισχύ 2,06kW στα 40 χλμ./ώρα και έχει σχεδιαστεί για γενική χρήση σε συνήθεις δρόμους.

Η λειτουργία ECO έχει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης της μπαταρίας και είναι καταλληλότερη για μεγαλύτερες διαδρομές, όπου είναι επιθυμητή η επίτευξη μέγιστης αυτονομίας.

Στη λειτουργία ECO, η μέγιστη ισχύς μειώνεται στα 1,58kW στα 30 χλμ./ώρα και η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 35 χλμ./ώρα, ενώ η αποδιδόμενη ισχύς μειώνεται σε όλο το εύρος στροφών, ώστε να παρατείνει τη διάρκεια της μπαταρίας για ένα εύρος περίπου 38.5 χλμ.* με πλήρη φόρτιση.

Οι δοκιμές της Yamaha δείχνουν ότι το ηλεκτρικό NEO’s εκπέμπει 55dB από τα 7 μέτρα, σε σύγκριση με 71dB για το αντίστοιχο scooter με κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθιστώντας το ένα από τα πιο αθόρυβα οχήματα.

Οι αναβάτες των NEO’s μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένοι με το κινητό τους τηλέφωνο κατά την οδήγηση των νέας γενιάς scooter NEO’s, με τη λήψη της δωρεάν εφαρμογής MyRide της Yamaha στο smartphone τους και τη σύνδεσή της στη Μονάδα Ελέγχου Επικοινωνίας (CCU) του scooter, χρησιμοποιώντας απλώς έναν κωδικό QR ή τον αριθμό VIN.

Το όργανο LCD διαθέτει εικονίδια που εμφανίζουν ειδοποιήσεις για εισερχόμενες κλήσεις και μηνύματα σε πραγματικό χρόνο από το smartphone του χρήστη, φροντίζοντας ώστε κάθε χρήστης NEO’s να μπορεί να βρίσκεται σε επαφή με φίλους, συγγενείς και συναδέλφους.

Οι αναβάτες του NEO’s μπορούν επίσης να μοιραστούν τις οδηγικές εμπειρίες τους με άλλους χρήστες μέσω της εφαρμογής MyRide της Yamaha, καθώς και να εξάγουν πληροφορίες διαδρομών αλλά και να κάνουν σύνδεση με άλλους MyRiders, προκειμένου να βλέπουν φωτογραφίες, να συγκρίνουν διαδρομές και να μαθαίνουν για νέους προορισμούς.

Εκτός από τη δυνατότητα συνδεσιμότητας, η εφαρμογή MyRide παρέχει επίσης στον αναβάτη του NEO’s πρόσβαση σε τεχνικές πληροφορίες αλλά και πληροφορίες για τη λειτουργία, όπως είναι η ταχύτητα, η επιτάχυνση, η κατάσταση της μπαταρίας, η παρακολούθηση διαδρομής και πολλά άλλα.

Η εφαρμογή MyRide εμφανίζει την κατάσταση φόρτισης και ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί το επίπεδο φόρτισης της κύριας μπαταρίας, αλλά και της προαιρετικής δεύτερης μπαταρίας. Ένα σύστημα εντοπισμού στάθμευσης διευκολύνει τον εντοπισμό του σκούτερ, ενώ μια ειδοποίηση δυσλειτουργίας ενημερώνει τον χρήστη για τεχνικά προβλήματα που μπορεί να χρήζουν προσοχής.

Διασφαλίζοντας ότι κάθε αναβάτης NEO’s μπορεί να παραμείνει συνδεδεμένος με το κινητό του τηλέφωνο, η εφαρμογή MyRide καθιστά αυτό το νέο ηλεκτρικό scooter ως την ιδανική λύση μετακίνησης για όλους, είτε είναι ήδη αναβάτες scooter είτε οδηγούν για πρώτη φορά.

Πέρα από τις λειτουργίες ταχύμετρου, μερικού και ολικού χιλιομετρητή και ρολογιού, τα νέα, μικρών διαστάσεων όργανα LCD περιλαμβάνουν στάθμη φόρτισης της κύριας και της δεύτερης προαιρετικής μπαταρίας, καθώς και ενδείξεις για τη λειτουργία οδήγησης STD ή ECO και ενδείξεις για τη σύνδεση της εφαρμογής για smartphone, αναπάντητες κλήσεις και ειδοποιήσεις μέσω email.

Η κατάσταση φόρτισης φαίνεται στην ίδια την μπαταρία ή στο μετρητή κατά τη φόρτιση της μπαταρίας, ενώ υπάρχει δείκτης συνδεδεμένος στον φορτιστή. Άλλα χαρακτηριστικά είναι το εικονίδιο της χελώνας για περιορισμένη απόδοση ισχύος, λυχνία ελέγχου Smart Key και ένδειξη ετοιμότητας οδήγησης “RUN”.

Το NEO’s διαπρέπει στην ευκολία και την ευχρηστία και το σύστημα χωρίς κλειδί Smart Key επιτρέπει στον αναβάτη να χρησιμοποιεί το σκούτερ απλά έχοντας το Smart Key στην τσέπη του.

Με φυσική, όρθια θέση οδήγησης με ύψος σέλας 795 mm και επίπεδο δάπεδο, το NEO’s έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει άνετες και ξεκούραστες διαδρομές σε αναβάτες κάθε σωματικής διάπλασης.

Με την τοποθέτηση της μπαταρίας κάτω από τη σέλα και όχι κάτω από το δάπεδο, η σχεδιαστική ομάδα της Yamaha φρόντισε το νέο NEO’s να διαθέτει άφθονο χώρο για τα πόδια, ώστε οι αναβάτες – μεγαλόσωμοι ή μικρόσωμοι – να μπορούν να επιλέξουν τη θέση οδήγησης που τους ταιριάζει καλύτερα.

Το αφρώδες υλικό της σέλας σε συνδυασμό με το προσεκτικά σχεδιασμένο τιμόνι/κάθισμα/δάπεδο δημιουργούν μια εργονομικά αποτελεσματική διάταξη που στοχεύει στην βέλτιστη άνεση και ταυτόχρονα εύκολη πρόσβαση των ποδιών στο δάπεδο για σιγουριά κατά την εκκίνηση και το σταμάτημα.

Οι σχεδιαστές της Yamaha ανέπτυξαν ένα εντελώς νέο πλαίσιο για το ηλεκτροκίνητο NEO’s, το οποίο αποτελείται από ένα πλαίσιο υψηλής αντοχής, σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί ο χρήστης να αποθηκεύει διάφορα αξεσουάρ, όπως αποσκευές, ποδιά, βάση smartphone και πολλά άλλα.

Με δέκα μπράτσα και φινίρισμα σε γυαλιστερό μαύρο, ο ελαφρύς μπροστινός τροχός διαμέτρου 13 ιντσών διαθέτει ελαστικό πλάτους 110, για γρήγορο τιμόνι και ευστάθεια στις στροφές.

Στο πίσω μέρος, το NEO’s διαθέτει νέας σχεδίασης χυτή ζάντα χαμηλής πίεσης, η οποία βιδώνεται απευθείας στον ηλεκτροκινητήρα απευθείας κίνησης, ενώ ολόκληρη η πίσω μονάδα υποστηρίζεται από ένα μονόπλευρο ψαλίδι. Για καλή πρόσφυση και ευστάθεια στις στροφές, τοποθετείται ελαστικό πλάτους 130.

Τα μπροστινά και πίσω ελαστικά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το νέο NEO’s και διαθέτουν σχεδίαση χαμηλής αντίστασης κύλισης και γόμα που βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης της μπαταρίας για βέλτιστη απόδοση και αυτονομία.

Με μία μπαταρία τοποθετημένη, η θήκη αποθήκευσης κάτω από τη σέλα του NEO’s χωρά ένα κράνος τύπου jet και ακόμα και με τοποθετημένη δεύτερη προαιρετική μπαταρία για μεγάλη αυτονομία, εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για να μεταφέρετε αδιάβροχα ή άλλα μικροαντικείμενα.

Κύρια χαρακτηριστικά του Yamaha NEO’s

 • Νέο ηλεκτρικό scooter για την κατηγορία διπλώματος οδήγησης 2,5kW AM
 • Μονάδα Μετάδοσης Ισχύος YIPU (Yamaha Integrated Power Unit)
 • Ηλεκτρικός κινητήρας brushless, τοποθετημένος στο κέντρο με άμεση μετάδοση κίνησης
 • Ελαφρύ ψαλίδι με ενσωματωμένη Μονάδα Ελέγχου Κινητήρα (MCU)
 • Γρήγορη και ελεγχόμενη επιτάχυνση
 • Θέση οδήγησης κατάλληλη για κάθε ανάστημα και εμπειρία
 • Αφαιρούμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 1kWh 50,4V/19,2A, βάρους 8 κιλών, 225 x 375 x 105 χλστ.
 • Χρόνος πλήρους φόρτισης 8 ώρες, με τον τυπικό φορτιστή
 • Αυτονομία μίας μπαταρίας περίπου 37 χλμ.* – δυνατότητα σύνδεσης δεύτερης μπαταρίας**
 • Λειτουργίες οδήγησης STD και ECO
 • Ευέλικτο, άνετο και εύχρηστο
 • Αποθηκευτικός χώρος 27 λίτρων κάτω από τη σέλα για ένα κράνος τύπου jet ή δεύτερη μπαταρία
 • Απλό, μικρών διαστάσεων και παγκοσμίως μοναδικό στυλ
 • Πλήρη φώτα LED εμπρός και πίσω και φλας LED
 • Επίπεδο δάπεδο
 • Χειρολαβή από χυτό αλουμίνιο
 • Ελαφριές ζάντες 13 ιντσών από χυτό κράμα αλουμινίου με ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης
 • Μπροστινό πιρούνι KYB με ανθεκτικά στη διάβρωση επινικελωμένα καλάμια
 • Αποσπώμενη πίσω ζάντα για απλή αλλαγή ελαστικού
 • Μικρών διαστάσεων και ευανάγνωστος πίνακας οργάνων LCD
 • Συνδεσιμότητα της CCU του scooter μέσω της εφαρμογής MyRide της Yamaha για smartphone

*WMTC Class 1 στη λειτουργία STD

**Πωλείται ξεχωριστά

Το Yamaha NEO’s θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές από τον Μάιο του 2022. Η τιμή του θα ανακοινωθεί σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες: Στο Δίκτυο Επίσημων Συνεργατών της Yamaha

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X