fbpx

MOTUL: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Τα λιπαντικά στην κορυφή

H Motul είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία ονόματα στον χώρο της λίπανσης κινητήρων. Με υπεραιωνόβια πορεία και πλήθος σημαντικών εφευρέσεων-καινοτομιών στον τομέα της, η Motul υποκλίνεται και μας αφηγείται την ιστορία της.

Motul History-9 Motul History-14

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η παγκοσμίως φημισμένη εταιρία λιπαντικών δεν ήταν εξαρχής γαλλική εταιρία, ούτε ότι ιδρύθηκε τον προ-προηγούμενο αιώνα. Η |Motul ονομαζόταν αρχικά Swan & Finch, δημιουργήθηκε το 1853 στη Νέα Υόρκη και έγινε γνωστή κατασκευάζοντας λιπαντικά υψηλής ποιότητας.

Είκοσι χρόνια αργότερα, από τη δεκαετία του ’20 και μετά, έκανε εξαγωγές σε πολλές αγορές του πλανήτη, χρησιμοποιώντας ονόματα προϊόντων όπως Aerul, Textul, Motul.

Motul History-1

Motul History-2Motul History-6

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η Swan & Finch λανσάρισε ένα νέο προϊόν με το Motul Century, που ήταν και το πρώτο πολύτυπο, πολλαπλού ιξώδους λιπαντικό στον κόσμο. Το 1957, η επωνυμία της εταιρίας άλλαξε από Swan & Finch και έγινε Motul S.A, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Το 1966, η εταιρία παρουσίασε στην αγορά αυτοκινήτου το Century 2100, που ήταν το πρώτο ημι-συνθετικό λιπαντικό στην ιστορία. Η επιτυχία του ήταν τεράστια, αφού το “2100” αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτικό σε μηχανικά φορτία, σε σχέση με τα κοινά λιπαντικά. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1971, η Motul καινοτόμησε και πάλι, λανσάροντας το Century 300V, το πρώτο 100% συνθετικό λιπαντικό κινητήρων αυτοκινήτων, που πήρε το όνομά του από τις 300 πρώτες νίκες («Victories») που είχε η μέχρι εκείνη την ημέρα.

Motul History-4

Motul History-13

Η Motul ήταν η πρώτη εταιρία λιπαντικών που χρησιμοποίησε την τεχνολογία εστέρων στη δημιουργία ενός 100% συνθετικού λαδιού αυτοκινήτου (Century 300V), τεχνολογία που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως σε κινητήρες αεροπλάνων. Οι εστέρες εμφανίζουν αυξημένη αντοχή στην συνοχή του λιπαντικού και εξαιρετική αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες.

Το λιπαντικό 300V, που είναι μέχρι και σήμερα η ναυαρχίδα της Motul, έχει εξελιχθεί σημαντικά μέσα από τους πιο απαιτητικούς αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, δηλαδή αυτούς του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Motul History-3

Η Motul ισχυροποίησε τη διεθνή της παρουσία στη δεκαετία του ’80, σε Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, ίδρυσε παραρτήματα σε Ιταλία, Ασία, Ρωσία, Βραζιλία και Ινδία.

Σήμερα η Motul είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την 160χρονη ιστορία της, την ποιότητα των προϊόντων της και τις καινοτομίες της, ενώ είναι παρούσα σε περισσότερες από 80 χώρες στον κόσμο, διανέμοντας λιπαντικά υψηλής ποιότητας. Παράλληλα αναγνωρίζεται ως ειδική στα τεχνολογικά εξελιγμένα λιπαντικά, αφού ήταν εφευρέτης των ημι-συνθετικών, των συνθετικών, και των λιπαντικών με εστέρες.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η Motul απόκτησε αξεπέραστη εμπειρία ως επίσημος προμηθευτής λιπαντικών για πολλές αγωνιστικές ομάδες και κατασκευαστές, συμμετέχοντας ενεργά στην περεταίρω ανάπτυξη των τεχνολογικών καινοτομιών του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η εταιρία συνεργάζεται στους αγώνες, αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα με αυτοκινητοβιομηχανίες και μοτοβιομηχανίες όπως οι: Nissan, Yamaha, Subaru, Peugeot, Honda και Suzuki.

Motul History-12

MOTUL Vaires /M 16 02 2009 ©Photo:PSP Stan Perec

Η γαλλική εταιρία πέρα από την εξειδίκευση, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διανομή λιπαντικών κινητήρων για μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα και άλλα οχήματα, δραστηριοποιείται και στα λιπαντικά βιομηχανικής χρήσης, μέσω της Motul Tech.

Το τμήμα έρευνας και εξέλιξης της Motul είναι χωρισμένο σε δυο τμήματα, το Automotive-Αυτοκινήτου (αυτοκίνητο, σκούτερ-μοτοσυκλέτες, μηχανές θαλάσσης) και το Industrial-Βιομηχανικό τμήμα. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται είναι: λιπαντικά κινητήρων, λιπαντικά αυτόματων κιβωτίων, λιπαντικά κιβωτίων ταχυτήτων, υγρά φρένων, υγρά ψυγείων, κ.α.

Motul History-16

Motul History-17Motul History-11

Τα λιπαντικά για τους δύο τροχούς, τα σκούτερ και τις μοτοσυκλέτες είναι: τετράχρονων κινητήρων, δίχρονων κινητήρων, κινητήρων σκούτερ, πιρουνιών (fork oil), αμορτισέρ, υγρά φρένων, υγρά ψυγείων και είδη συντήρησης-περιποίησης.

Η παρουσία της Motul στους αγώνες μηχανοκίνητων είναι πολύ έντονη μιας και η ειδίκευσή της στα συνθετικά λιπαντικά την κάνει ιδανικό συνεργάτη. Η Motul είναι παρούσα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας (MotoGP), εδώ και δεκαετίες. Ήδη από το 1977 κέρδισε το πρώτο της παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας με τον Ιάπωνα αναβάτη Takazumi Katayama (Yamaha 350).

Η Motul συμμετέχει επίσης στα παγκόσμια πρωταθλήματα Trial, Enduro, Superbike, Supercross, Rallycross, και αντοχής (Endurance), όπως και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Rally, στο πρωτάθλημα FIA GT, στον 24ωρο αγώνα του Le Mans, στον 24ωρο αγώνα του Spa, στο πρωτάθλημα Le Mans, τα Rally Raid, στο Paris-Dakar, την Formula 3, κ.λπ.

Περισσότερες πληροφορίες: Facebook:motul.greece και www.motul.gr

Motul History-18

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X