fbpx

Piaggio MP4: Σκούτερ με τέσσερις ρόδες!

Μετά τον τρίτο έρχεται ο τέταρτος τροχός;

Τα τρίτροχα σκούτερ είναι στενά συνδεδεμένα με την Piaggio, που ήταν η πρώτη που επένδυσε σε αυτά και στην κυριολεξία ίδρυσε την κατηγορία. Τώρα η ιταλική εταιρία πειραματίζεται και στους τέσσερις τροχούς, όπως αποκαλύπτουν μηχανολογικά σχέδια που κατατέθηκαν για κατοχύρωση πατεντών.

Τα Piaggio MP3 είναι τα best seller τρίτροχα σκούτερ σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα δημοφιλή στη γαλλική αγορά. Ποιo είναι όμως το επόμενο βήμα για την ιταλική φίρμα; Μα ο τέταρτος τροχός.

Η ιδέα για ένα τετράτροχο σκούτερ απασχολεί την Piaggio εδώ και πολλά χρόνια ήδη από τότε που συνεργαζόταν με τον οίκο Marabese, ο οποίος σχεδίασε και εξέλιξε το σύστημα ανάρτησης/διεύθυνσης/κλίσης των MP3.

Ο ίδιος οίκος αργότερα έφτιαξε τα τρίτροχα σκούτερ Quadro, μιας και διέθετε τεχνογνωσία πάνω στο θέμα, αλλά και τα τετράχρονα Qooder, που ήταν τα πρώτα – και τελευταία – σκούτερ παραγωγής με 4ο τροχό.

Quadro Qooder

Πάνω σε αυτόν τον τομέα σκέφτεται να επενδύσει και η Piaggio όπως αποκαλύπτουν τα σκίτσα της κατάθεσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας, τα οποία δείχνουν ένα 4τροχο με αρθρωτό πίσω άξονα σε αντίθεση με το MP3 – που έχει “σταθερό” πίσω τροχό και αναρτήσεις/διεύθυνση στους δυο μπροστινούς τροχούς.

Ωστόσο, η άρθρωση εδώ εφαρμόζεται στον άξονα και όχι στο επίπεδο του τροχού όπως συνέβαινε στα Quadro, όπου οι δύο πίσω τροχοί παρέμεναν σταθεροί και οι δύο μπροστινοί τροχοί έπαιρναν κλίση (έγερναν) μπαίνοντας σε στροφή.

Piaggio My Moover

Αυτή η διαδικασία αντλεί την έμπνευσή της από ένα άλλο τρίτροχο σκούτερ, το Piaggio MyMoover, που είναι ένα Liberty με 3 τροχούς (1 μπροστά και 2 πίσω), χρησιμοποιείται βασικά από τα Ιταλικά Ταχυδρομεία και έφτασε πρόσφατα σαν delivery scooter και στη χώρα μας.

Οι φωτογραφίες της πατέντας αποκαλύπτουν κι έναν όχι και τόσο νέο μπροστινό άξονα, αφού οι δύο μπροστινοί τροχοί είναι τοποθετημένοι σε ένα παραλληλόγραμμο που θυμίζει πολύ τη σύνδεση που χρησιμοποιείται στο MP3.

Είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα τετράτροχο σκούτερ από την Piaggio, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα υβρίδιο μεταξύ του MP3 και του MyMoover. Ωστόσο, νομίζουμε πως μια τέτοια εξέλιξη θα αργήσει (λόγω της στατικότητας που εμφανίζει η αγορά των τρίτροχων σκούτερ γενικότερα) και αν γίνει θα είναι πιθανά ένα σκούτερ ειδικών χρήσεων: επαγγελματικό, πρώτων βοηθειών, αστυνομικό, off road κ.λπ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X