fbpx

DAYTONA ELECTRIC F5: “Ψηλόροδο” και ηλεκτρικό

Σχεδίαση και μεγάλη αυτονομία

Η αντιπροσωπεία της Daytona, η Γκοργκόλης ΑΕ, προχώρησε στην επίσημη παρουσίαση του νέου Daytona F5,  ενός ηλεκτρικού σκούτερ με επίπεδο δάπεδο και μεγάλης διαμέτρου τροχούς.

H πλατφόρμα του Υπουργείου Ενέργειας για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών σκούτερ είναι διαθέσιμη στο κοινό εδώ και λίγες ημέρες. Όμως οι επιλογές του κοινού είναι μάλλον λίγες, αφού η αγορά των σκούτερ σε μία από τις δημοφιλέστερες κατηγορίες, την Α1 (αντίστοιχη της κατηγορίας των 125cc) είναι περιορισμένη.


Επίσης, το ελληνικό κοινό έχει δείξει ιδιαίτερη προτίμηση στα σκούτερ με μεγάλους τροχούς, καθώς αυτά επιδεικνύουν καλύτερη συμπεριφορά σε λακκούβες και σε ανωμαλίες του δρόμου.

Τα δυο παραπάνω θέματα έρχεται να καλύψει το Daytona F5 – το αξιόλογων επιδόσεων, ψηλόροδο ηλεκτρικό σκούτερ.

To F5 έχει σχεδιαστεί ώστε να απαντήσει στις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς για  ψηλόροδα scooters, μειώνοντας σημαντικά το κόστος συντήρησης και τις επισκέψεις στα συνεργεία.

Ο κινητήρας, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις. Οι μπαταρίες λιθίου χωρητικότητας 42Ah, παράσχουν αυτονομία 87χλμ – βάσει της επίσημης έγκρισης τύπου του οχήματος. Το F5 oδηγείται με δίπλωμα Α1 – 125 cc.

Τα περισσότερα ηλεκτρικά σκούτερ της αγοράς έχουν μικρούς τροχούς, με τον κινητήρα να αποτελεί ουσιαστικά και τη ζάντα του τροχού, οδηγώντας συχνά σε καταπόνηση του μοτέρ από τις ανωμαλίες του δρόμου.

Αντίθετα, ο κινητήρας 3.000 Watt του F5 είναι τοποθετημένος στον πίσω τροχό, αλλά στην αριστερή πλευρά του ψαλιδιού, με σαφές πλεονέκτημα έναντι των κινητήρων που αποτελούν παράλληλα και ζάντα του οχήματος.

Επιπλέον, χάρη στο σύστημα μετάδοσης κίνησης, απαιτείται λιγότερη ενέργεια κατά την εκκίνηση του οχήματος και κατά συνέπεια προκαλείται μικρότερη φθορά της μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου. Η διάρκεια ζωής των μπαταριών του F5 φτάνει τους 1.100 κύκλους πλήρους φόρτισης.

Ο ηλεκτροκινητήρας των 3000W αποδίδει:
• 4,9 ίππους στιγμιαία απόδοση
• 42,5 Nm μέγιστη ροπή
• 15% δυνατότητα ανάβασης από 0 km/h με πλήρες φορτίο
• 3,8 kWh / 100 km κατανάλωση ρεύματος (βάσει έγκρισης τύπου)
• 0,39 €/100km ή 0,61 €/100km στη νυχτερινή ή ημερήσια χρέωση ρεύματος αντίστοιχα
(βάσει του τιμολογίου Δ.Ε.Η. 27/06/2020)

Αποσπώμενες Μπαταρίες λιθίου
Το F5 είναι εξοπλισμένο με 2 μπαταρίες 72 Volt στα 21Ah, που ζυγίζουν 11 κιλά η κάθε μία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 2 μπαταρίες, η έξυπνη διάταξή τους αφήνει αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα. Ο φορτιστής 10Α του F5 μπορεί να φορτίσει πλήρως τη μια μπαταρία 21Ah σε μόλις 2,5 ώρες και περίπου 5 ώρες και τις δύο.

Η έλλειψη παροχής ρεύματος στην περιοχή όπου σταθμεύετε δεν πρόκειται να σας δημιουργήσει πρόβλημα, αφού οι μπαταρίες είναι αποσπώμενες για τη φόρτισή τους, όπου αυτό είναι εύκολο. Τέλος, οι μπαταρίες έχουν 6 συστήματα ασφαλούς λειτουργίας, τα οποία βεβαιώνουν τη μακροζωία τους και την αξιοπιστία τους.
– Προστασία υπερφόρτισης
– Προστασία αποφόρτισης
– Προστασία υπερέντασης
– Προστασία βραχυκυκλώματος
– Θερμική προστασία
– Σύστημα ισοσταθμισμένης κατανάλωσης

Άνεση

Το F5 προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης, με επίπεδο πάτωμα κι ευρύχωρη διπλή σέλα για αναβάτη και συνεπιβάτη. Η ελαφρώς υπερυψωμένη σέλα του συνεπιβάτη προσφέρει καλύτερο οπτικό πεδίο, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη.

Οι μεγάλοι τροχοί 16” μπροστά και 14” πίσω, συμβάλλουν στη σταθερότητα του F5 κατά την οδήγηση και την απορρόφηση των ατελειών του δρόμου.

Εκτός από τους μεγάλους τροχούς, το F5 είναι εξοπλισμένο με τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός και πίσω με διπλά ενισχυμένα αμορτισέρ, ρυθμιζόμενα ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου.


Το F5 διαθέτει επίσης επιλογή λειτουργίας όπισθεν (Reverse mode), όπου με τη βοήθεια ενός κουμπιού, τίθεται σε λειτουργία η όπισθεν και ο αναβάτης μπορεί εύκολα να πραγματοποιήσει επιτόπιους ελιγμούς χωρίς να χρειαστεί να σπρώξει το σκούτερ προς τα πίσω.

Με την ενεργοποίηση της λειτουργίας όπισθεν ανάβουν παράλληλα και τα φώτα “ALARM” για την ειδοποίηση των υπόλοιπων οχημάτων στο δρόμο.

Στον στάνταρ εξοπλισμό του F5 περιλαμβάνονται το κεντρικό και πλαϊνό σταντ, που επιτρέπουν τη γρήγορη και αβίαστη στήριξη του σκούτερ , οθόνη LCD με αναλογικό ταχύμετρο, χειρολαβές με ενσωματωμένη σχάρα για τοποθέτηση βαλίτσας, ενώ στο πίσω τμήμα ο φωτισμός είναι τεχνολογίας LED σε φανάρι και φλας.

Ασφάλεια

Το F5 παρέχει υψηλά επίπεδα ασφάλειας κατά την πέδηση, με  δισκόφρενα διαμέτρου 210mm και 190mm μπροστά και πίσω αντίστοιχα. Το εμπρός φρένο είναι εξοπλισμένο με δαγκάνα διπλού εμβόλου και σωληνάκια υψηλής πίεσης CBS για καλύτερη αίσθηση και ανταπόκριση.

Υποστήριξη

H Γκοργκόλης Α.Ε. εγγυάται τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών του F5 με την εγγύηση να καλύπτει τόσο το σκούτερ, όσο και τις μπαταρίες του για 2 έτη.

Περισσότερες πληροφορίες: daytona-electric.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X