fbpx

Συμβουλές: Προστατεύοντας το σκούτερ μας από τον ήλιο (Μέρος Β’)

Πώς να προστατέψετε το σκούτερ ή το όχημά σας από ζημιές που προκαλεί ο δυνατός ήλιος

Καθώς ο πλανήτης βιώνει περίοδο υπερθέρμανσης και κάθε καλοκαίρι είναι πιο ζεστό από ό,τι στο παρελθόν, χρειάζεται να δίνουμε ολοένα και περισσότερη προσοχή στην προστασία από τις ακτίνες UV. Οι ακτίνες UV είναι ευρέως γνωστό ότι είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, αλλά και για το σκούτερ ή τη μοτοσυκλέτα μας. Προστασία λοιπόν για εμάς, προστασία και για το αγαπημένο μας δίτροχο. Ας δούμε πως.

Όσο το δυνατόν περισσότερο και συχνότερα παρκάρετε το σκούτερ (ή τη μοτοσυκλέτα σας) στη σκιά. Συνηθισμένο “σπορ” των Ελλήνων διτροχιστών (και αυτοκινητιστών) – όταν πηγαίνουν για παράδειγμα στην παραλία – είναι το “κυνήγι της σκιάς”, πράγμα που, όπως θα δούμε, κρύβει μια λογική.

Η στάθμευση του σκούτερ ή της μοτοσυκλέτας σας στη σκιά θα μειώσει την ποσότητα των ακτίνων UV που το χτυπούν. Δεν πρέπει, φυσικά, να ξεχνάμε ότι ο ήλιος κινείται όλη την ημέρα, επομένως το σκιερό σας σημείο μπορεί να είναι υπό χρονικούς περιορισμούς, οπότε πιθανά να πρέπει να προβλέπετε μικρομετακινήσεις του δίτροχού σας για να μην αρχίσει να “τσουρουφλίζεται”.

Πλύνετε και καθαρίστε το σκούτερ σας, μιας και ο τακτικός καθαρισμός ενός οχήματος βοηθά στην πρόληψη της διάβρωσης και της γήρανσης των επιφανειών. Εδώ θυμόμαστε πως το πλύσιμο του σκούτερ κάτω από δυνατό ήλιο δεν συνιστάται, γιατί τα προϊόντα καθαρισμού μπορεί να στεγνώσουν πάνω στις επιφάνειες προτού καν ξεπλυθούν.

Όμως, ο καθαρισμός εξακολουθεί να είναι χρήσιμος για την προστασία από τον ήλιο. Ορισμένα, καλής ποιότητας υγρά πλυσίματος περιλαμβάνουν έστω και περιορισμένη προστασία UV. Επίσης αν έχετε τη δυνατότητα, την όρεξη και το χρόνο… κερώστε το σκούτερ σας, ενώ δεν ξεχνάμε πως όταν δίνετε ένα πεντακάθαρο σκούτερ για σέρβις ή επισκευή, είναι πολύ καλύτερα για τον μηχανικό που θα δουλέψει πάνω του.

Η χρήση ειδικού κεριού ή γυαλιστικού θα προσθέσει ένα στρώμα προστασίας από τις ακτίνες UV και θα διατηρήσει τη βαφή φωτεινή και λαμπερή.

Συμβουλές: Προστατεύοντας το σκούτερ μας από τον ήλιο (Μέρος Α’)

Χρησιμοποιήστε ειδικό κάλυμμα για το σκούτερ ή τη μοτοσυκλέτα σας. Πρόκειτα για μια πολύ αποτελεσματική και απλή μορφή προστασίας. Μπορεί να φαίνεται κάπως χρονοβόρα και μπελαλίδικη (και βρώμικη, αν είναι σκονισμένο το κάλυμμα) εργασία, αλλά ένα καλό κάλυμμα θα μπλοκάρει αποτελεσματικά τις ακτίνες UV. Ακόμα και πιο “μη εξειδικευμένες” λύσεις, όπως μουσαμάδες, παλιά σεντόνια, πανιά, οι κλασικές καλοκαιρινές πετσέτες κ.λπ. είναι πολύ προτιμότερα από το “τίποτα”, από ένα σκούτερ που δεν προφυλάσσεται καθόλου από τις ηλιακές ακτίνες.

Με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να αυξάνονται σχεδόν χρόνο το χρόνο και τα ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών σε διάφορα σημεία του πλανήτη να διαδέχονται το ένα το άλλο, η προστασία από τον ήλιο γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη.

Η πιο εμφανής ζημιά από τον ήλιο γίνεται συνήθως στα πλαστικά (στο “κουστούμι”) ή την πιο ευαίσθητη στις ακτινοβολίες σέλα ενός σκούτερ (ή μοτοσυκλέτας), αλλά ακόμα και στα μεταλλικά και φινιρισμένα εξαρτήματα, και όλες αυτές οι ζημιές μπορεί να αποβούν δαπανηρές.

Η ζημιά που προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες ακόμα και στα βαμμένα τμήματα, μπορεί να αφήσει ένα σκούτερ ή μια μοτοσυκλέτα να φαίνεται ξεθωριασμένη, ταλαιπωρημένη και αντιαισθητική. Και τότε η ζημιά θα πρέπει να διορθωθεί, διαφορετικά το δίτροχό σας θα χάσει την αξία του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X