Ιβρίδιο
Πως λέμε “ασκήσεις επί χάρτου” όταν κάτι έχει σχεδιαστεί στο χαρτί και μόνο; Έτσι μπορούμε πλέον να λέμε “ασκήσεις επί οθόνης” όταν μιλάμε για κομπιούτερ. Αυτό έχει συμβεί και στην περίπτωσή μας από τον Γάλλο σχεδιαστή Stéphane Fougere και το τρίτροχο αυτοκινητο-σκούτερ του.
Σχεδιασμένο σε CAD το τρισδιάστατο σχέδιο δίνει μια καλή ιδέα για το πως μπορεί να ζευγαρωθεί ένα ρετρο-φουτουριστικό 3τροχο σκούτερ με ένα αυτοκίνητο που έρχεται από τη δεκαετία του ’60, με μακριά ουρά που θυμίζει… Αμέρικα. Και εδώ που τα λέμε το scooter του Fougere δεν λυπάται το μεταξόνιο που το επεκτείνει μέχρι τα 2,5 σχεδόν μέτρα.
Πριν από 8 χρόνια παρουσιάστηκε το πρώτο τρίτροχο στην αγορά και από τότε, εκτός της Piaggio κι άλλοι κατασκευαστές έχουν επενδύσει στον χώρο, παρουσιάζοντας μοντέλα όπως τα Quadro 350, Metropolis Peugeot 400, Yamaha Tricity 125, Adiva AD3, o καθένας με τον δικό του τρόπο και ακολουθώντας διαφορετικές σχεδιαστικές γραμμές.
Αυτό έχει κάνει και ο Stéphane Fougere, που για να δώσει έμφαση στα ’60s χρησιμοποιεί το μέταλλο, με λαμαρίνες που παίρνουν γενναίες καμπύλες.
Η άνεση του αναβάτη και του συνεπιβάτη φαίνεται να έχει φροντιστεί κατάλληλα με τη σέλα του πρώτου να είναι… ψιλο-στρογγυλή και αμφίβολης εργονομίας αλλά, το πιθανότερο, άνετη.
Η ροή του αέρα να ελέγχεται από ειδικό αεραγωγό που προστατεύει τον αναβάτη, ο οποίος διαθέτει και θερμαινόμενα γκριπ και σέλα. Τα όργανα αποτελούνται οθόνη αφής πάνω στο ογκώδες τούνελ που καλύπτει το μεγάλο ρεζερβουάρ των 35 (!) λίτρων και μια ακόμα οθόνη LCD μπροστά από το γυμνό τιμόνι.
Το μεγάλο ντεπόζιτο τροφοδοτεί έναν κινητήρα 600 κυβικών που αποδίδει κοντά στους 40 ίππους, ενώ παράλληλα υπάρχουν και δυο ηλεκτρικοί κινητήρες 4 kW τοποθετημένοι στους μπροστινούς τροχούς και παίρνουν ενέργεια από μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Το συνολικό βάρος του τρίτροχου concept υπολογίζεται στα 330 κιλά. Και ξέρετε, μπορεί προς το παρόν αυτό το σκούτερ να μην έχει υλοποιηθεί στην πράξη αλλά ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει στο μέλλον, όπως επίσης το αν κάποιοι χρησιμοποιήσουν τις “τρελές” ιδέες του Fougere στις δικές τους δημιουργίες. Ιδέες να υπάρχουν και να κυκλοφορούν…