fbpx

SYM SYMPHONY ST 125i CBS E4, Πρώτη Επαφή

Η εξέλιξη της οικογένειας

Μια καλή θέση στις πωλήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει καταφέρει το “ψηλό-ροδο” SΥΜ Symphony ST 125i με αερόψυκτο κινητήρα με ψεκασμό, το οποίο για το 2017, χωρίς να χάσει τις επιδόσεις του, πληροί τις προδιαγραφές Euro 4. Κείμενο, φωτογραφίες: Antonio Cuadra, www.moto125.cc, Κίνηση: Vicente Arenas

To SΥΜ Symphony ST 125i που κατασκευάζεται από την SΥΜ από το Ταϊβάν είναι μέλος της οικογένειας των σκούτερ μεγάλων τροχών, μια κατηγορία στην οποία η εταιρία έχει δημιουργήσει παράδοση.

Ειδικά στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα για την περίπτωση του πετυχημένου SΥΜ Symphony SR 150 το οποίο παρέμενε επί χρόνια στην κορυφή των πωλήσεων όλων των δίτροχων.

Το ST 125i χρησιμοποιεί μια κινητήρια μονάδα που επενδύει στην απλότητα – δύο βαλβίδες και αερόψυξη – και αποδεδειγμένη αξιοπιστία στο πέρασμα του χρόνου και των χιλιομέτρων.

Το “περιτύλιγμα” έχει αλλάξει στην περίπτωση του Symphony ST 125, αφού έχει πάρει όλα τα περιφερειακά του μεγαλύτερου αδελφού του ST 200, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι πλέον εδώ και καιρό το νέο best seller της ελληνικής αγοράς.


Η οικογένεια ST της SΥΜ σε σχέση με τα
SR που τελικά αντικατέστησε στη γκάμα της εταιρίας αποστασιοποιήθηκαν σε όλους τους τομείς, από το πλαίσιο, τις αναρτήσεις, κ.α, ενώ απέκτησαν μεγαλύτερο πλάτος και συνολικό όγκο, χωρίς να επιρρεαστεί το ύψος της σέλας.

Έβαλαν φωτιστικά σώματα LED και αύξησαν το ντεπόζιτο καυσίμου (7,5 έναντι 5,5 l ), απέκτησαν ψηφιακό όργανο στο τιμόνι και μεγαλύτερης διαμέτρου δισκόφρενα και στους δύο τροχούς (260 και 240 mm τώρα, αντίστοιχα μπροστά-πίσω) τα οποία μάλιστα τώρα συνδυάζονται (CBS) μέσω της αριστερής μανέτας.


Όλα τα παραπάνω προστίθενται στα κοινά χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα αδέλφια της οικογένειας Symphony, όπως ο χώρος για κράνος κάτω από τη σέλα (πολύ σημαντικό για ένα σκούτερ με οπίσθιο τροχό 16 ιντσών), τον αντικλεπτικό κεντρικό διακόπτη στην ίδια περιοχή, τη μεγάλη σχάρα/χειρολαβή, τα δυο σταντ, την πίσω ανάρτηση με δύο αμορτισέρ.

Στα κοινά στοιχεία δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κινητήρα της SYM, που είναι ίδιος με τον προηγούμενο (ελαφρώς εξελιγμένος στην τελευταία του έκδοση) με απόδοση που ανακοινώνεται στους 10 ίππους, είναι ότι διαθέτει κύλινδρο με κεραμική επίστρωση (αποκλειστική λεπτομέρεια των SYM) και για η έκδοση Euro4 εγκαινιάζει ένα νέο σύστημα ψεκασμού που εξελίχθηκε από την εταιρία Synerject.


Το SΥΜ Symphony ST 125i μπορεί να φαίνεται ότι διαθέτει μεγαλύτερο όγκο από τα αδέλφια της οικογένειας των
Symphony, αλλά έχει εφοδιαστεί με νέο πλαίσιο, που εξακολουθεί να κάνει το σκούτερ ελαφρύ και ευέλικτο.

Με το ρεζερβουάρ γεμάτο η ζυγαριά μας κατέγραψε 127,8 κιλά, λίγα περισσότερα από τα προηγούμενα Symphony. Επιπλέον, η σέλα αύξησε το ύψος της στα 790 χιλιοστά από το έδαφος, κατά 2 μόλις χιλιοστά από το SR.

Ξεκινώντας τη βόλτα συναντάμε ένα πολύ άνετο επίπεδο δάπεδο με μεγάλη ευρυχωρία, που επιτρέπει να μην χτυπάς τα γόνατά σου στα άκρα της ποδιάς και στα πόδια να έχουν ελευθερία κινήσεων. Η σέλα είναι κάπως σκληρή, αλλά χωρίς να γίνεται άβολη σε καθημερινές μικρές διαδρομές.

Tο SΥΜ Symphony ST 125i είναι ένα πολύ σταθερό σκούτερ, που εκτελεί τέλεια αυτά που του ζητά ο αναβάτης. Είναι ένα άριστο εργαλείο για καθημερινή χρήση.

Στον ανοικτό δρόμο είναι σε θέση να ξεπεράσει το φράγμα των πραγματικών 100 km/h, ενώ το ταχύμετρο ανακοινώνει με αισιοδοξία τα 115 km/h) και μπορεί να κινείται στα 90-95 km/h στο ταχύμετρο, που αντιστοιχούν στις 7.000 rpm.

Τα 400 μέτρα από στάση επιτυγχάνονται σε 21,05 δευτερόλεπτα, με ταχύτητα εξόδου τα 93,5 km/h. Η επιτάχυνση των 0-100 km/h σε 29.50 δευτερόλεπτα, σε 628 μέτρα.

Το 125i πέτυχε επίσης λογική κατανάλωση (3,26 – 4,02 λίτρα/100 km), αναλόγως του τρόπου που το οδηγεί κάποιος. Η μέση αυτονομία μετρήθηκε στα 230 χιλιόμετρα.

Τα ελαστικά του ST παραμέμειναν ίδια με των αδελφών του: τα κινεζικά CST δείχνουν καλή πρόσφυση (ακόμα σε υγρή άσφαλτο), αλλά με ελαφρώς άκαμπτη δομή, η οποία μεταφέρει τους κραδασμούς του δρόμου εντονότερα.

Τα δισκόφρενα είναι και σε αυτό το μοντέλο της SYM κυματιστά και το νέο είναι ότι οι δύο δίσκοι συνδυάζονται μεταξύ τους. Η αριστερή μανέτα ενεργοποιεί το πίσω φρένο και εν μέρει την δαγκάνα τριών εμβόλων που βρίσκεται μπροστά.


Όσον αφορά στις αναρτήσεις, το ST έρχεται με καλές αναρτήσεις που συνεργάζονται αρμονικά.

Τα πίσω αμορτισέρ είναι καλά ακόμα και στη μικρότερη προφόρτιση και δεν υπάρχει πρόβλημα στη χρήση, παρά μόνο αν έχουν να μεταφέρουν συνεπιβάτη, αφού κατεβάζουν το ύψος του πίσω μέρους και βρίσκει το στάντ στις στροφές.

Τα αμορτισέρ έχουν ελατήρια μεταβλητής πυκνότητας και εύκολα ρυθμιζόμενη προφόρτιση με την άκρη ενός κατσαβιδιού σε τρεις θέσεις.


Λεπτομέρειες και σημειώσεις

  • Ο προβολέας στο τιμόνι είναι μεγαλύτερος των άλλων Symphony και χρησιμοποιεί λαμπτήρα αλογόνου H4 με ισχύ 35W.
  • Υπάρχει μια σειρά από 8 LED, τα οποία λειτουργούν ως φώτα θέσης.
  • Οι ζάντες αλουμινίου έχουν μοναδικό σχεδιασμό με πέντε διπλά μπράτσα.
  • Από την κεντρική κλειδαριά ανοίγει και η σέλα, ενώ το κλειδί έχει αρθρωτή λαβή για να αποφευχθεί το χτύπημα του κλειδιού από το δεξί γόνατο σε απότομο φρενάρισμα.
  • To μεγάλο πλήρως ψηφιακό όργανο έχει δυνατότητα προσαρμογής των ενδείξεων, αναλόγως με τις επιθυμίες του αναβάτη
  • Αναδιπλούμενος είναι και ο γάντζος για μεταφορά χειραποσκευών στην ποδιά.
  • Το SΥΜ Symphony ST 125i είναι ένα από τα λίγα σκούτερ που προσφέρει ευρύχωρο διπλό ντουλαπάκι στην ποδιά, που κλειδώνει (με το ίδιο κεντρικό κλειδί).
  • Μέσα στο ντουλαπάκι υπάρχει και παροχή ρεύματος USB 5 V, που είναι πολύ καλύτερη από την παροχή τύπου αυτοκινήτου 12 V που απαιτεί μετατροπέα.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
ΤΙΜΗ:2.195 ευρώ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ:Αερόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος με 2 βαλβίδες, 124,6 cc και ψεκασμό
ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ:10 hp, στις 8.500 rpm
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΜΠΡΟΣΤΑ / ΠΙΣΩ:
Τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρ. 100mm/ Δύο αμορτισέρ, διαδρ. τροχού 80mm
ΦΡΕΝΟ
ΜΠΡΟΣΤΑ / ΠΙΣΩ:
Δίσκος 260mm / Δίσκος 240mm, με CBS
ΤΡΟΧΟΣ
ΜΠΡΟΣΤΑ / ΠΙΣΩ:
16 ιντσών / 16 ιντσών (ελαστικά 110/70 μπροστά-πίσω)
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ:1.350 mm
ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ:790mm
ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ:7,5 lt
ΒΑΡΟΣ:122 kg
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Γκοργκόλης, Θησέως 309, Αθήνα, τηλ: 210 9403880

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X