fbpx

HONDA ACTIVA: To δημοφιλέστερo σκούτερ όλων των εποχών!

Βest Seller Scooter Ever

Μπορεί στην Ευρώπη να μην το γνωρίζουμε, αλλά το ταπεινό scooter Activa της Honda, στις εκδόσεις 110 και 125cc, έχει ξεπεράσει τις πωλήσεις της Vespa και ακολουθεί τα βήματα του συγγενικού Super Cub, σημειώνοντας στα 20+ χρόνια παρουσίας του, έναν απίστευτο αριθμό πωλήσεων πολλών εκατομμυρίων!

Το Activa παρουσιάστηκε το 1999 στην ινδική αγορά, ως μοντέλο της Honda India (Honda Motorcycle and Scooter India), με τις πωλήσεις του να ξεκινούν το 2000.

Επρόκειτο για ένα απλό, προσιτό στην αγορά και οικονομικό στη χρήση και στη συντήρηση σκούτερ, με αερόψυκτο κινητήρα 110 κ.εκ., ατσάλινες ζάντες 10 ιντσών, ταμπούρα για φρένα και βασικές αναρτήσεις.

Ήταν δηλαδή το αντίστοιχο των μοντέλων Dio/Lead, που γνωρίσαμε στην Ελλάδα, κατάλληλα προσαρμοσμένο όμως για τις ιδιαιτερότητες της ινδικής αγοράς.

Πολύ σύντομα, το Activa κέρδισε την εκτίμηση των Ινδών αναβατών, αφού εκπλήρωνε στην πράξη όλα όσα υποσχόταν η Honda για οικονομία στη χρήση, συνδυάζοντάς τα με μνημειώδη αξιοπιστία και αντοχή στις… κακουχίες.

Οι πωλήσεις του αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο και το 2014 το Activa κατέκτησε την κορυφή της λίστας των best seller δίτροχων στην Ινδία. Όχι των σκούτερ μόνο, ΟΛΩΝ των δίτροχων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ δημοφιλών commuter μοτοσυκλετών στη συγκεκριμένη αγορά.

Τα νούμερα είναι απλώς εντυπωσιακά και αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της μεγαλύτερης αγοράς δίτροχων στον κόσμο.

Το Activa, αποτέλεσε τον πυρήνα των συνολικών πωλήσεων της Honda India, η oποία μέσα στα 13 πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του, πούλησε συνολικά 10 εκατομμύρια μονάδες σκούτερ στην Ινδία. Αυτό, όμως, που συνέβη αμέσως μετά, δεν είχε προηγούμενο.

Μέσα σε τρία χρόνια από αυτό το χρονικό ορόσημο των 10 εκατομμυρίων μονάδων, οι πωλήσεις της Honda India διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τις 20 εκατομμύρια μονάδες!

Ήταν η περίοδος που η ινδική αγορά γνώριζε εκρηκτική ανάπτυξη, με το Activa να προσθέτει απίστευτους αριθμούς πωλήσεων στο “κοντέρ” του.

Τα Activa που πωλούνταν κάθε μήνα, ξεπερνούσαν τις 200.000 μονάδες, δηλαδή κάθε μήνα η Honda India πωλούσε μεγαλύτερο αριθμό μοντέλων από αυτόν που κατάφερνε να πωλήσει η Honda στις HΠΑ σε ένα έτος!

Βέβαια δεν είναι ίδιο πράγμα τα Goldwing και τα Activa, το ποσοστό κέρδους είναι σίγουρα διαφορετικό, από την άλλη όμως μιλάμε για μια χαοτική διαφορά στις πωλήσεις που εξηγεί εν πολλοίς το γιατί όλοι οι «παραδοσιακοί» κατασκευαστές, Ιάπωνες και δυτικοί, «σκοτώνονται» για να διεισδύσουν στην αγορά της Ινδίας.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου μόνο το Activa, έχει πωληθεί σε περισσότερες από 20 εκατομμύρια μονάδες στην Ινδική αγορά και αποτελεί το best seller μοντέλο της Honda India, που κατέχει το 57% της αγοράς των scooter στην Ινδία.

Το Activa συμπεριλαμβάνεται πανηγυρικά λοιπόν στη λίστα με τα πιο δημοφιλή οχήματα όλων των εποχών! Μπορεί να απέχει πολύ από τις 110.000.000+ μονάδες που έχει πουλήσει το θρυλικό Super Cub της Honda αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτό συνέβη σε μια περίοδο 60 ετών, ενώ το Activa βρίσκεται στην αγορά 20 χρόνια.

Πάντως απειλεί να εκθρονίσει ένα άλλο θρυλικό όχημα, τον σκαραβαίο της VW με τις 22.000.000 πωλήσεις, ενώ έχει ξεπεράσει τη συγγενική βάση κατηγορίας, Vespa της Piaggio, που συνολικά σε όλες της τις εκδόσεις, έχει πωληθεί σε 18.000.000 μονάδες, σε ένα διάστημα 70 ετών.

Με αφορμή λοιπόν την συμπλήρωση της εικοσαετίας στην παραγωγή, η Honda παρουσίασε μια επετειακή έκδοση του Activa 6G, που αποτελεί την νέα, συμμορφούμενη με τις αυστηρές BS VI προδιαγραφές ρύπων (αντίστοιχες των Euro4-5) που ισχύουν στην Ινδία.

Η έκδοση αυτή διακρίνεται από τους δύο special χρωματισμούς σε μαύρο πέρλα και μπρονζέ ματ, από τον μπροστινό τροχό των 12 ιντσών και από μερικές κοσμητικές πινελιές πολυτελείας.
(προς τιμήν του επετειακού Honda Activa προσφέρουμε κι εμείς ένα bonus-video σε άψογο στυλ Bollywood… με πολύ συναίσθημα και λίγο σκούτερ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X