fbpx

Vespa Primavera Batik: Γεφυρώνοντας δυο σύμβολα

Πολιτισμικές συνδέσεις Ανατολής και Δύσης

Η νέα Vespa Primavera Batik γεννήθηκε από μια συνάντηση μακρινών πολιτισμών που ενώνονται με μια ποικιλόμορφη κομψότητα. Τα διαχρονικά σχήματα της Vespa συνδυάζονται με τα θέματα και τα μοτίβα του Μπατίκ, του παραδοσιακού ινδονησιακού υφάσματος που αποκτάται μέσω αποκλειστικών, πολύτιμων διαδικασιών παραγωγής, οι οποίες αναγνωρίζονται παγκόσμια από την UNESCO ως “Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας”

Τα πρώτα στοιχεία της τέχνης του Μπατίκ χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Το συγκεκριμένο ύφασμα, που είτε είναι εμπριμέ, είτε διακοσμημένο στο χέρι, χρησιμοποιεί πάντα κερί μέλισσας. Έχει τις ρίζες του στο νησί της Ιάβας και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να εξωραΐσει τα ρούχα των αριστοκρατικών τάξεων, πριν εξαπλωθεί στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος.

Σήμερα, το Μπατίκ παραμένει βασικό στοιχείο της ινδονησιακής κουλτούρας και φοριέται σε καθημερινή βάση, όχι μόνο για επίσημες εκδηλώσεις. Με την πάροδο των αιώνων, το Μπατίκ ενσάρκωσε μια συμβολική φιλοσοφία, καθώς και ένα αληθινό μέσο έκφρασης, χάρη στα παραδοσιακά σχέδια που χρησιμοποιούνται, τα οποία έχουν διαφορετικό νόημα ανάλογα με το σχήμα ή τα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν.

Οι ποικιλίες της τεχνικής Batik ξεκινούν από το Parang Rusak, που συμβολίζει τα δικαιώματα και την ευγένεια, περνούν στο Sawat, σύμβολο δύναμης και το Semen, που παραπέμπει στην κοσμική ενέργεια και στο Udan Liris, το σύμβολο της γονιμότητας.

Τα Μπατίκ έφτασαν στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα και έγιναν γέφυρα ανάμεσα στον ανατολικό και τον δυτικό πολιτισμό. Τα εξωτικά κομψά τους μοτίβα επηρέασαν βασικά στυλ όπως η Art Nouveau και σήμερα, ο κόσμος της υψηλής ραπτικής. Αυτά… για να μη λέτε ότι γράφουμε μόνο για σκούτερ, ιδού, μιλάμε και για πολιτισμό…

Η νεα Vespa Primavera Batik, λοιπόν, αγκαλιάζει τις παγκόσμιες αξίες αυτής της φιλοσοφίας για να δημιουργήσει μια ειδική έκδοση που είναι μια ωδή στη ζωή και τη χαρά, στους εξωτικούς προορισμούς και την ανακάλυψη. Το βασικό του χρώμα, το Batik Green, παραπέμπει στις αποχρώσεις των τροπικών παραλιών της Ινδονησίας.

Η συγκεκριμένη διακόσμηση Μπατίκ ενώνει τουλάχιστον επτά διαφορετικά μυστικιστικά μοτίβα, που προέρχονται από τα νησιά Ιάβα, Σουμάτρα και Μπαλί.

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρονται τα επτά διαφορετικά μοτίβα Μπατίκ που διακοσμούν τη Βέσπα είναι η ευημερία και η προέλευση της ζωής, η δύναμη και η μακροζωία, ο σεβασμός στην καταγωγή, η γοητεία, το χάρισμα, της ηγεσίας και η σοφία. Αυτές οι αξίες συνδέονται φυσικά με τη Vespa, την ιστορία της και τη βαθιά και αυθεντική πολυπολιτισμικότητά της.

Οι διακοσμήσεις Batik που κοσμούν τη Vespa Primavera – τις οποίες εμείς προσωπικά βρίσκουμε πολύ διακριτικές, θα τις θέλαμε μεγαλύτερες είδικά στα πλαϊνά καπάκια και μικρότερες στο ντουλαπάκι)- ξεκινούν από την “γραβάτα” στο μπροστινό μέρος της ποδιάς κάτω από το φανάρι, το ντουλαπάκι, το νεύρο του πατώματος και τελειώνουν στα πλαϊνά του σκούτερ.

Η σέλα, σε ανοιχτό καφέ χρώμα με πράσινες ραφές, προσθέτει μια φυσική αίσθηση, θυμίζοντας τα χρώματα των ηλιόλουστων παραλιών.

Το ασορτί top box (διατίθεται χωριστά), στο οποίο μπορούν να προσαρμοστούν αυτοκόλλητα Batik, διευρύνει τις λειτουργίες της Vespa Primavera Batik, προσθέτοντας χώρο φόρτωσης και ολοκληρώνοντας την αισθητική μιας από τις πιο χαρούμενες εκδόσεις της Vespa στη μακρά ιστορία της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X