fbpx

LEMeV: 100% ΙΣΠΑΝΙΚO ΗΛΕΚΤΡΟ-ΣΚΟΥΤΕΡ

105 χ.α.ω τελική και 80 χλμ. αυτονομία

 Ολοένα και περισσότερα ηλεκτρικά σκούτερ παρουσιάζονται με μια συχνότητα που προκαλεί εντύπωση. Ο λόγος είναι απλός. Ενώ για έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης μια μικρή εταιρία, μια βιοτεχνία που θέλει να παρουσιάσει το μοντέλο της, δεν έχει άλλη επιλογή παρά το να απευθυνθεί σε μεγάλους κατασκευαστές, που συνήθως κρατούν τους κινητήρες για τον εαυτό τους, στον τομέα της ηλεκτροκίνησης υπάρχει ακόμα ελευθερία. 

Επειδή ο χώρος βρίσκεται στα σπάργανά του είναι πολλοί αυτοί που μπορούν και κατασκευάζουν και προμηθεύουν κινητήρες και μπαταρίες. Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται, αφού στην ηλεκτροκίνηση τώρα συμβαίνει αυτό που γινόταν στις αρχές της δημιουργίας της μοτοσυκλέτας το 1900. Υπήρχαν “σκελετάδες” και υπήρχαν και αυτοί που έφτιαχναν κινητήρες. Οι σκελετάδες αγόραζαν κινητήρες και έφτιαχναν τη δική τους μοτοσυκλέτα.. Τόσο απλά.

Τρεις ισπανικές εταιρίες συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα αξιόλογο ηλεκτρικό σκούτερ. Η Inmotec (μια εταιρία που ασχολείται με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Moto2 και Μοto3) η Dhemen (που ασχολείται με το βιομηχανικό design) και η γνωστή από τα αντικλεπτικά της συστήματα και κλειδαριές LUMA.

Η ισπανική εταιρία που δημιουργήθηκε ονομάζεται LEMev (LEM electric vehicles) ιδρύθηκε το 2007 και πρόσφατα παρουσιάσε το πρώτο της σκούτερ, το ηλεκτρικό maxi scooter, το Stream, το οποίο είναι μια προσπάθεια που υποστηρίζεται από εθνικά και τοπικά κονδύλια. Το Stream είναι 100% ισπανική υπόθεση, είναι ηλεκτρικό και έχει σχεδιαστεί ειδικά για κίνηση μέσα στην πόλη. Το καλοσχεδιασμένο scooter διαθέτει συμβατική εμφάνιση και ένα μεταξόνιο 1.555 χιλιοστών. Το ύψος σέλας είναι αρκετά μεγάλο στα 80 εκατοστά, ενώ το βάρος του έχει παραμείνει κάτω από τα 200 κιλά… 196 για την ακρίβεια.

 Το LEMev Stream κινείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα που παράγει το αντίστοιχο των 22 ίππων (ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης) και αποδίδει μέγιστη ροπή 10 χιλιογραμμόμετρων. Χρησιμοποιεί μπαταρία ιόντων λιθίου 72 V/50 AH, η οποία φορτίζει από την οικιακή πρίζα και χρειάζεται 5 ώρες για να γεμίσει πλήρως. Όπως γίνεται συνήθως ο κατασκευαστής μπορεί να προμηθεύσει τον ενδιαφερόμενο και με φορτιστή “ταχείας φόρτισης” που γεμίζει την μπαταρία μέσα σε 2 ώρες. Η εταιρία LEMeV υπόσχεται ότι η μπαταρία έχει διάρκεια ζωής για 160 χιλιάδες χιλιόμετρα ή 2 χιλιάδες φορτίσεις.

Στο δρόμο το Stream LEMev, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρίας, πετυχαίνει τελική 105 χ.α.ω και επιταχύνει από 0 μέχρι 80 χ.αω σε 6 δευτερόλεπτα. Η μέση αυτονομία της μπαταρίας του είναι 80 χιλιόμετρα. Το τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά έχει καλάμια 30 χιλιοστών και διαδρομή 90 χιλιοστών. Στην πίσω ανάρτηση βρίσκονται δύο αμορτισέρ με διαδρομή τροχού 56 χιλιοστών. Οι τροχοί είναι 13 ιντσών, υπάρχει ένα δισκόφρενο σε κάθε τροχό. Μπροστά η διάμετρος του δίσκου φτάνει τα 245 χιλ. και η δαγκάνα είναι δύο εμβόλων, ενώ πίσω συναντάμε έναν δίσκο 220 χιλ. και δαγκάνα με ένα πιστόνι.

Κάτω από τη σέλα υπάρχει χώρος για δύο κράνη, ενώ υπάρχει αποθηκευτικός χώρος και στην ποδιά. Το LEMeV Stream θα κοστίζει περίπου 5.350 ευρώ και θα πωλείται αρχικά μόνο στην Ισπανία . Η εταιρία έχει προγραμματίσει test rides σε πολλές πόλεις της χώρας και αργότερα θα αρχίσει τις εξαγωγές. Η LEM στο δελτίο τύπου αναφέρει πως με αυτά τα χρήματα που θα σπαταλήσει ο ιδιοκτήτης θα έχει σχεδόν μηδενικό κόστος για τα επόμενα 6 χρόνια, από τη μέρα αγοράς του σκούτερ.