fbpx

TERRA Α4000i: ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΚΟΥΤΕΡ, ΣΕ ΕΝΑ

“Πάρε με τηλέφωνο στο… σκούτερ”

 H μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στην Ιαπωνία ονομάζεται Terra Motors και πρόσφατα παρουσίασε ένα ηλεκτρικό σκούτερ με το όνομα Α4000i, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με iPhone. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο σκούτερ στον κόσμο που συνδέεται με iPhone και με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει καλύτερη οδηγική εμπειρία.

Τώρα, όταν η Terra μιλάει για “ καλύτερη οδηγική εμπειρία” ελπίζουμε να μην εννοεί κάτι περίεργο: όπως για παράδειγμα το σκούτερ να επικοινωνεί από μόνο του με το τηλέφωνο να συνεννοούνται και να κάνουν “τα δικά τους”.

Πάνω στο Terra A4000i υπάρχει υποδοχή στη θέση των οργάνων που δέχεται το iPhone και έτσι προσφέρει στον αναβάτη πληροφορίες για τη φόρτιση της μπαταρίας (του σκούτερ έτσι;), τη δύναμη, την αυτονομία και την ταχύτητα. Οι πληροφορίες μεταδίδονται μέσω της οθόνης του κινητού, η οποία φυσικά είναι touch screen. Επιτρέψτε μας μια παρατήρηση εδώ: αν το Terra φτιαχνόταν από ελληνική εταιρία θα είχε σίγουρα και ανοικτή ακρόαση, κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα βλέπατε όλο τον κόσμο να μιλάει καθώς οδηγεί σκούτερ…

 

Η Τerra Motors Corp. έχει σαν στόχο να προσελκύσει τη μεσαία τάξη στην Ασία, ένα κοινό που “θέλει να αγοράσει δίτροχα και smartphones”, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρίας Toru Tokushige. Περιβαλλοντολογικά θέματα, μόλυνση της ατμόσφαιρας και οι αυξανόμενες τιμές της βενζίνης ωθούν πολλούς Ασιάτες στην “οικολογική” λύση στον τομέα της μετακίνησης, αυξάνοντας τις ανάγκες τους για ηλεκτρικά οχήματα.

Το ηλεκτρικό τρίκυκλο της Terra

Το ηλεκτρικό τρίκυκλο της Terra

Η εταιρία στοχεύει σε πωλήσεις αρχικά που θα φτάνουν τις 2.000 μονάδες για το επόμενο έτος, ενώ ο πρόεδρος μίλησε για μια αγορά ηλεκτρικών σκούτερ που θα φτάνει παγκοσμίως τις 100.000 μονάδες. Η Terra Motors θέλει να μπει επίσης στην ασιατική αγορά των δημοφιλών τρίκυκλων tuk-tuk ή rickshaw (όπως το Ape της Piaggio για παράδειγμα), που είναι πολύ δημοφιλή στις μετακινήσεις στην Ασία, με ηλεκτρικό κινητήρα και πάλι.

Η τελική του Terra A4000i είναι 65 km/h και η 16 κιλών μπαταρία του φορτίζει μέσα σε 4,5 ώρες. Το σκούτερ είναι εφοδιασμένο μα μπαταρία λιθίου, που όμως μέσω της τεχνολογίας είναι ανθεκτικότερη από τις κοινές μπαταρίες, αφού μπορεί να διανύσει 50.000 χιλιόμετρα. Το βάρος του σκούτερ είναι 118 κιλά, τα φρένα του είναι δισκόφρενα, και κάτω από τη σέλα υπάρχει χώρος για ένα ανοικτό κράνος.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το scooter αν διανύει 20 χιλιόμετρα τη μέρα θα σπαταλήσει για “ενέργεια” 22 ευρώ σε ένα έτος! Η τιμή του Terra A4000i στην Ιαπωνία είναι 1.150 ευρώ και υπάρχει περίπτωση να το δούμε και στην Ευρώπη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X