fbpx

VESPA: Κουλτούρα και μοντέρνα “γλυπτική”

H Βέσπα συζητάει με τον Γουόρχολ

Επειδή τα σκούτερ δεν είναι μόνο εξυπηρέτηση, καθημερινή μετακίνηση και κατανάλωση ανά χιλιόμετρο, μέρα μπαίνει-μέρα βγαίνει, η Vespa φροντίζει να μας υπενθυμίσει ότι τα σκούτερ είναι και τέχνη, και κουλτούρα και αισθητική παρέμβαση στην πόλη. Μοντέρνα γλυπτά λοιπόν έγιναν οι Βέσπες, είτε μας αρέσει, είτε όχι…

Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, ένας από τους πρωταγωνιστές στην ιστορία της μοντέρνας τέχνης, ο Andy Warhol, κι ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης των καιρών μας ο Simone D’Auria, θα συναντηθούν στη Φλωρεντία μαζί με τη Vespa.

Τα εμβληματικά έργα του αρχιτέκτονα της American Pop Art που παρουσιάζονται στη γκαλερί Hotel Αrt στη Φλωρεντία επηρέασαν τον Ιταλό καλλιτέχνη από το Μιλάνο να δημιουργήσει ένα νέο έργο εξωτερικού χώρου στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, που είναι καθαρά ιταλικό.

Η έκθεση, που δημιουργήθηκε στο Gallery Hotel Art, έχει 16 έργα του δύο πορτρέτα Warhol, εκ των οποίων πορτρέτα που ήταν αφιερωμένα στην Marilyn Monroe, αλλά και λοιπά έργα του αμερικανού καλλιτέχνη, όπως η περίφημη ετικέτα από την σούπα Campbell, αλλά και το πόστερ των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Σαράγεβο του 1984.

Ο Simone D’Auria, καλλιτεχνικός διευθυντής της εκδήλωσης χρησιμοποίησε την παγκοσμίως αναγνωρισμένη ιταλική τεχνοτροπία που εκφράζεται πάνω στη Vespa, σαν εργαλείο επικοινωνίας.

“Η Vespa είναι μια καταξιωμένη αστική εικόνα που ξεπερνάει τη λειτουργικότητά της σαν ένα κομψό και εύκολο μέσο μεταφοράς για καθημερινή μετακίνηση”, λέει ο Davide Zanolini, διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Ομίλου Piaggio.

Η Vespa είναι ένα από τα λίγα φυσικά αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν το “Made in Italy”, ενσωματώνοντας σημαντικές αξίες: δημιουργικότητα, καινοτομία, ποιότητα, ισχυρή και ξεχωριστή προσωπικότητα. Εύσημα που η Vespa κατακτά παντού στον κόσμο.

Το έκθεμα εξωτερικού χώρου που δημιουργήθηκε από τον Simone D’Auria, με τη χορηγία του Δήμου της Φλωρεντίας και τη συμβολή της Piaggio, παρουσιάζει μια σειρά από 12 Vespa που είναι στερεωμένες πάνω στην πρόσοψη της γκαλερί Hotel Art.

Eπίσης τρεις ειδικά διακοσμημένες Vespa θα είναι έξω από το ξενοδοχείο Florentine, πάνω σε βάθρα, έτσι ώστε οι περαστικοί να φωτογραφίζονται πάνω τους.


Από κάθε Vespa, από τις 12 που κρέμονται στον τοίχο, ο D’Auria χρησιμοποιεί μόνο το μεταλλικό κυρίως σώμα, που είναι ειδικά χρωματισμένο και διακοσμημένο με την ειδική τεχνική Water Transfer Printing, δημιουργώντας έτσι μια ζωγραφιά
“όπου η φύση είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής”, όπως λέει ο ίδιος.


Το σχήμα της Vespa αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως “Design work to be protected” (σχέδιο υπό προστασία) σε παγκόσμιο επίπεδο, προστατευόμενο με πνευματικά δικαιώματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ