fbpx
Motul Skyscraper Left
Motul Skyscraper Right

PIAGGIO: ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ D’ ASCANIO ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΤΗΣ VESPΑ

Ο μάγος των σκούτερ

Η έκθεση με τίτλο “Corradino D’Ascanio: ο άνθρωπος, η ιδιοφυία, ο μάγος, ο θρύλος” εγκαινιάστηκε στο μουσείο της Piaggio στην Pontedera, που θα είναι ανοικτή στο κοινό έως το τέλος Ιανουαρίου 2012 και αποτίει φόρο τιμής στον σχεδιαστή της Vespa, εξερευνώντας την περιπετειώδη ζωή του και τις αναρίθμητες καινοτόμες ιδέες του. Θα ακολουθήσει μία ειδική συλλογή γραμματοσήμων αφιερωμένη στον D’Ascanio την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Piaggio.
Ο Corradino D’Ascanio, η μεγάλη ιδιοφυία της αεροναυπηγικής που δημιούργησε τη Vespa, είναι το θέμα της έκθεσης που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Ίδρυμα Piaggio, στο Μουσείο Piaggio στην Pontedera (www.museopiaggio.it). Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό από σήμερα έως και τις 31 Ιανουαρίου.

Παρουσιάζοντας μια εκτενή συλλογή από διάφορες δουλειές του, αυθεντικά σχέδια, έγγραφα και εκδόσεις της εποχής, καθώς επίσης και ορισμένα από τα πιο παλιά και αντιπροσωπευτικά μοντέλα  Vespa από τη συλλογή του Μουσείου της  Piaggio, η έκθεση τιμά τόσο τον D’ Ascanio όσο και τη γέννηση ενός πραγματικού σημείου αναφοράς του ιταλικού στιλ και της βιομηχανίας, διάσημο πλέον σε όλο τον κόσμο. Με βάση τη δημιουργία του πρώτου μοντέλου, του “98” το οποίο δημιουργήθηκε από τον D’Ascanio με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 23 Απριλίου του 1946, περισσότερα από 17 εκατομμύρια σκούτερ Vespa έχουν παραχθεί και πωληθεί παγκοσμίως. Και η επιτυχία του πρώτου και πιο διάσημου σκούτερ συνεχίζεται: οι ετήσιες πωλήσεις της  Vespa  το 2011 πρόκειται να φθάσουν το αξιοσημείωτο ρεκόρ των 150.000 οχημάτων. Πενήντα χιλιάδες πουλήθηκαν το 2003, αλλά από το 2006 και μετά πωλούνται ετησίως πάνω από 100.000 σκούτερ Vespa, με τις πωλήσεις να αυξάνονται διαρκώς.

Ο Ιng. D' Ascanio στο γραφείο του, τη δεκαετία του '50

Στα εγκαίνια της έκθεσης  παραβρέθηκαν στελέχη από την τοπική αυτοδιοίκηση της Τοσκάνης και του Αμπρούτζο καθώς και ένας ξεχωριστός καλεσμένος, ο ηθοποιός Luca Zingaretti, ο οποίος ενσαρκώνοντας το ρόλο του Corradino D’Ascanio, απήγγειλε στο κοινό μία σειρά επιστολών που άφησε πίσω του ο σπουδαίος μηχανικός.  Αυτό τα έγγραφα, μαζί με προσωπικά του αντικείμενα,  παραχωρήθηκαν από την οικογένεια του D’Ascanio στους διοργανωτές της έκθεσης στο Μουσείο της Piaggio. Στο επίκεντρο της ενότητας η ιδιοφυία – εισαγωγή στον κατάλογο της έκθεσης από τον  Giorgetto Giugiaro – βρίσκεται μία μεγάλη συλλογή από οχήματα, πατέντες και σχέδια, που εξετάζουν τον επαγγελματισμό και τη καινοτομικότητα του Corradino D’Ascanio (Popoli, 1 Φεβρουαρίου 1891 – Pisa, 6 Αυγούστου 1981). Τα εκθέματα εξετάζουν τις ρίζες αυτής της μηχανικής ιδιοφυΐας που οδήγησε τον D’Ascanio να πατεντάρει το πρώτο πρωτότυπο ενός σύγχρονου ελικοπτέρου και, ανάμεσα στο 1945 και 1946, τη Vespa, βάζοντας τα θεμέλια μίας ιστορίας, γεμάτης επιτυχίες, και ενός από τα πιο σημαντικά σύμβολα της Ιταλικής βιομηχανίας αλλά και δημιουργικότητας.

Η δημιουργικότητα του Corradino D’Ascanio δεν περιοριζόταν στη μηχανολογία. Οι  ιδέες του περιλαμβάνουν και τις πιο πρωτότυπες συνθέσεις και κατασκευές για τις εμπορικές εκθέσεις στις οποίες παρουσιαζόταν η Vespa, με εφέ σχεδιασμένα να προκαλέσουν έκπληξη όπως “η Vespa πάνω σε ένα κλαδί ροδακινιάς ” ή “η Vespa μέσα σε πίδακα νερού”. Αυτά τα εντυπωσιακά γραφικά μπορεί κανείς να τα απολαύσει στην έκθεση, όπως δημιουργήθηκαν με χρήση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας από το εργαστήριο του Percro, του Πανεπιστημίου της  Sant’Anna, στην Πίζα.
Η έκθεση θα συνοδευτεί από μία ειδική συλλογή γραμματοσήμων, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου από τις 14.00 έως τις 20.00 μ.μ.,  στο Μουσείο της Piaggio. Η σειρά έχει σχεδιαστεί από την Maria Cecilia Imiotti, εμπνεύστηκε από μία διάσημη φωτογραφία του Corradino D’Ascanio, και θα αρχειοθετηθεί στο ΜουσείοΤαχυδρομείου και Τηλεπικοινωνιών της Ρώμης
X