Ομοιογένεια στη δευτέρα
* Κυβισμός: 153 cc * Ιπποδύναμη: 15 ίπποι, στις 8.500 rpm * Τελική: 112 km/h * Βάρος: 137,3 Kg (γεμάτο) * Τιμή: 3.990 ευρώ
Βρε πως περνάει ο καιρός. Ένας και παραπάνω χρόνος έχει περάσει από τη μέρα που πρωτο-οδηγήσαμε το νέο, το πιο πρόσφατο Honda SH 150i ABS των προδιαγραφών Euro4, ένα από τα σημαντικότερα σκούτερ στην Ευρώπη. Γιατί στην Ιταλία το συγκεκριμένο πουλάει πολύ καλά, όχι τίποτε σπουδαίο… καμιά 10αρία χιλιάδες τεμάχια το χρόνο! Κείμενο: Βασίλης Αντζουλάτος, Φωτογραφίες: Μιχάλης Λαζαρίδης
Ας πούμε ότι είσαι ιταλόφιλος, σου αρέσει η χώρα, ο τρόπος ζωής, η κουλτούρα της, οι μοτοσυκλέτες της. Παράλληλα ας πούμε ότι η Honda είναι η αγαπημένη σου εταιρία και έχεις πρόβλημα γιατί αυτά τα δυο δεν συνδυάζονται. Και όμως μπορούν αφού στην περίπτωση του Honda SH (όχι μόνο του 150, αλλά και του 125 και 300) Ιταλία και Ιαπωνία ενώνονται είς σάρκαν μίαν και φτιάχνουν το εξαιρετικό 150άρι σκούτερ.
Φτιαγμένο στο εργοστάσιο του γιαπωνέζικου κολοσσού, στην Atessa της Ιταλίας. Τώρα μη ρωτήσετε που είναι το ιταλικό ταμπεραμέντο στο συγκεκριμένο μοντέλο, γιατί απλά δεν υπάρχει.
Αυτή που υπάρχει διάχυτη πάνω του είναι η γνωστή γιαπωνέζικη λειτουργικότητα και τελειότητα “ελβετικού ρολογιού”, που λέγανε παλιά.
Πρώτο σε πωλήσεις σκούτερ της Honda στην Ελλάδα και πέρσι ανανεωμένο Honda SH 150 είναι σα να κάνει πόλεμο με τον εαυτό του. Δεν έχει στραμμένο το βλέμμα του προς τον ανταγωνισμό, αλλά προς τον εαυτό του, έχοντας το δικό, εσωτερικό ψάξιμο.
Ανανεώνεται ακόμα και όταν δεν χρειάζεται να ανανεωθεί, αφού ανεβάζει διαρκώς τον πήχυ όλο και πιο ψηλά στην κατηγορία, βελτιώνεται παντού έστω και λίγο, με κάθε νέα έκδοση που λανσάρεται στην αγορά.
Η τελευταία δικαιολογία του 2017 ήταν πως το μοντέλο έπρεπε να γίνει Euro4 και με την ευκαιρία η Honda άλλαξε τα πάντα!
Το είχαμε γράψει και μετά την αποστολή στην Φλωρεντία όταν οδηγήσαμε για πρώτη φορά το ολοκαίνουργιο τότε 150άρι: μπορεί η Honda να μην το λέει, αλλά τα πάντα πάνω του είναι καινούργια.
Μόνο το πλαίσιο δεν έχουμε ελέγξει αν είναι καινούργιο, κι αυτό που μένει είναι να συγκρίνουμε τους κωδικούς ανταλλακτικών των δυο πλαισίων, του παλιού και του καινούργιου για να δούμε αν είναι ίδιοι.
Κομψό, λιγνό, και οριακά λεπτεπίλεπτο εμφανισιακά το Honda SH 150i Euro4 αποπνέει μια συγκρατημένη σοβαρότητα και νεότητα, είναι τόσο σπορτίβικο, όσο ώστε να μην ενοχλεί, να μην ξεφεύγει από μιας ευρείας αποδοχής εικόνα. Ένα στοιχείο, μια φιλοσοφία που συναντούμε στα περισσότερα μοντέλα της Honda.
Έχοντας μια κληρονομιά πάνω “στη σχάρα του” (πως λέμε “στην πλάτη του”) που πρέπει να συνεχιστεί, το 150 συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις γραμμές του πρώτου SH, αυτό του 1984.
Λίγο πριν τα 35 χρόνια επετείου της οικογένειας το SH 150 συνεχίζει να έχει μεγάλους τροχούς, δεκαεξάρηδες μπροστά και πίσω – χωρίς να υποχωρεί στις 14 ίντσες όπως κάνουν οι υπόλοιποι κατασκευαστές, για να δώσουν χώρο κάτω από τη σέλα.
Μπορεί η σέλα του σκούτερ να είναι λίγο πιο ψηλή από τον ανταγωνισμό, αλλά και φουλφέις κράνος χωράει κάτω από αυτήν και κυρίως έχει διατηρήσει τον μεγάλο τροχό πίσω προσφέροντας άριστο κράτημα. Μαζί με τον 16άρη πίσω τροχό έχει παραμείνει και το εμβληματικό, βολικό επίπεδο δάπεδο.
Διακριτική σχεδιαστική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο υπάρχει στο μπροστινό τμήμα της ποδιάς. Ενώ το προηγούμενο SH ήταν “αγαθιάρικης” όψης, με ένα χρωμιωμένο κομμάτι να δημιουργεί ένα “χαμόγελο”, το τωρινό είναι λίγο πιο επιθετικό, δημιουργεί ένα μικρό ράμφος, ενώ ο μονός προβολέας είναι LED. Κι επειδή είναι LED έχει μειωθεί το ύψος του, κι έτσι είναι πιο “θυμωμένος”, πιο “κλειστός” και επιθετικός.
Το παράδοξο είναι ότι παρότι το κουστούμι του νέου SH δεν έχει το παραμικρό κομμάτι πλαστικού ίδιο με το προηγούμενο μοντέλο, αν τα δεις δίπλα-δίπλα πρέπει να είσαι διαβασμένος για να πεις ποιό είναι το παλιό και ποιό το καινούργιο. Το 150 διατίθεται σε τέσσερις χρωματικές επιλογές: άσπρο, μαύρο, κόκκινο-βυσσινί και ασημί, κλασικά πράγματα εδώ, τίποτε παράτολμο ή διαφορετικό.
Ο κινητήρας του Honda SH150i είναι ο ήσυχος, αξιόπιστος μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος eSP, 153cc με τις 2 βαλβίδες, σύστημα start&stop, ιπποδύναμη 15 ίππων στις 8.500 rpm και ροπή 1,39 kgm στις 6.500 rpm.
Ο κινητήρας είναι μαζεμένος σε διαστάσεις, με το ψυγείο αντί να είναι τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος του σκούτερ, με σωληνώσεις κλπ, να ενσωματωμένο στον εγκάρσιο άξονά του, στη δεξιά άκρη του στροφάλου. Πρόκειται για μια διάταξη που έχει παρουσιάσει πρώτη η Honda ήδη από το γιαπωνέζικης αγοράς Honda Giorno Crea του 1996!
Η χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής ανάφλεξης PGM-FI είναι αναθεωρημένη, κάνοντας τον κινητήρα να αποδίδει καλύτερα από πριν, παρότι ήμασταν έτοιμοι να οδηγήσουμε έναν “φιμωμένο” κινητήρα, λόγω των προδιαγραφών Euro4.
Το πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την Honda σαν “υψηλής ακαμψίας, ελεγχόμενων ελαστικοτήτων” και το SH 150i φοράει -όχι ιδιαίτερα κομψές και δυστυχώς βαμμένες ασημένιες και όχι μαύρες – χυτές ζάντες αλουμινίου, ενώ είναι εξοπλισμένο με τα πολύ καλά λάστιχα Michelin City Grip.
To μεταξόνιο είναι στα 1.340 χιλιοστά, η γωνία κάστερ στις 26 °και το ίχνος στα 85 χιλιοστά. Το ύψος της σέλας βρίσκεται στα 799 χιλιοστά (ούτε καν 800…), ενώ το βάρος γεμάτο φτάνει τα 137.3kg με το σκούτερ πλήρες υγρών.
Το πιρούνι είναι ολοκαίνουργιο, συμβατικό τηλεσκοπικό φυσικά, έχει καλάμια 33 χιλιοστών και δίνει διαδρομή 89 χιλιοστών. Ο πίσω τροχός αναρτάται από δύο μακριά αμορτισέρ που διαθέτουν 5 θέσεις ρύθμισης προφόρτισης και προσφέρουν διαδρομή τροχού στα 83 χιλιοστά.
Υποχρεωτικά υπάρχει σύστημα ABS στα φρένα, τα οποία είναι δισκόφρενα διαμέτρου 240 χιλιοστών, μπροστά και πίσω. Το μπροστινό δισκόφρενο έχει δαγκάνα δύο εμβόλων και το πίσω ενός εμβόλου.
Στο δρόμο
Μιας και είχαμε στην κατοχή μας το παλαιότερο Honda SH 150i, προδιαγραφών Euro3, για σχεδόν δύο χρόνια, με την ανακοίνωση του νέου μοντέλου Euro4 είχαμε την εντύπωση – όπως συνέβη στα περισσότερα μοντέλα – ότι θα ήταν ελαφρώς “κομμένο” από πλευράς ιπποδύναμης. Έπρεπε να πάρουμε το Euro4 στα χέρια μας, να το οδηγήσουμε για αρκετή ώρα για να πεισθούμε ότι αντιθέτως ήταν τελικά λίγο πιο δυνατό.
Λόγω του ότι το προηγούμενο 150 είχε μακριά μετάδοση τις εκκινήσεις του δεν τις έλεγες εκρηκτικές. Για την ακρίβεια ήταν το αντίθετο. Ήπιες και προοδευτικές, μπορούσαν να γίνουν ακόμα και εκνευριστικές αν, κάποια στιγμή, βιαζόσουν και ζητούσες λίγο παραπάνω νεύρο και απόκριση.
Σε αυτόν τον τομέα οι μηχανικοί της Honda πρόσφεραν βελτίωση. Το σκούτερ τώρα ξεκινάει από στάση λίγο πιο γρήγορα, ενώ κάτι που ξεχάσαμε να πούμε είναι ότι ο κινητήρας ευτυχώς τώρα ξεκινάει πιο εύκολα… αφού δεν χρειάζεται να πατάς “με τα δύο χέρια” τη μανέτα του πίσω φρένου για να επιτραπεί στο ρεύμα να σπρώξει τον στρόφαλο.
Το σκληρό πίσω φρένο-διακόπτης ασφαλείας δημιουργούσε ιδιαίτερο πρόβλημα σε κοπέλες που δεν είχαν τη δύναμη να τραβήξουν τη μανέτα όσο έπρεπε, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πολύ! Τρελό έτσι;
Οι μηχανικοί θόρυβοι του κινητήρα παραμένουν στα ίδια χαμηλά, υπερ-πολιτισμένα, επίπεδα, ο χαρακτηριστικός ήχος των PCX, SH είναι παρών, με τη μετάδοση να εκπέμπει και αυτή πολύ χαμηλά επίπεδα “ξυσίματος” των υλικών τριβής.
Η σέλα είναι πλέον λίγο πιο φαρδιά, όπως και του συνεπιβάτη, με πιο σκληρό αφρώδες όμως (και λίγο προς την ανηφόρα-τελείωμά της), που στην αρχή θα ξενίσει, νομίζοντας ότι θα σε κουράσει σύντομα. Σε κουράζει, αλλά αρκετά αργότερα απ’ ότι πίστευες (κοντά στα 45 λεπτά πάνω της). Ευτυχώς υπάρχουν οι διαστάσεις σε δάπεδο και σέλα για να σου επιτρέπουν τις μικρο-μετακινήσεις του σώματος και του σημείου που κάθεσαι, ώστε να ξεπιάνεσαι.
Το τιμόνι παραμένει σχετικά στενό – επιτρέποντας τα περάσματα-διήθηση από στενά σημεία, ανάμεσα σε καθρέφτες αυτοκινήτων και είναι ελαφρώς χαμηλά τοποθετημένο. Έτσι δημιουργείται η κλασική θέση οδήγησης “πάνω” στο σκούτερ, έχοντας όλο το δίτροχο κάτω από τα πόδια σου και ελεύθερο οπτικό πεδίο.
Η θέση αυτή επίσης προσφέρει εξαιρετικό έλεγχο στους δύσκολους αργούς ελιγμούς και στροφές. Παράλληλα το τελείωμα της σέλας (με τις εμφανείς πλέον ραφές) του αναβάτη προσφέρει τη ζητούμενη στήριξη στον κόκκυγα έτσι ώστε να μην μετακινείται άσκοπα όλο το σώμα του στο γκάζι-φρένο.
Όπως είπαμε και πριν, οι εκκινήσεις από στάση είναι καλύτερες, όπως και η απόκριση στο γκάζι. Κάτι που δεν είχαμε μπορέσει να δούμε στην πρώτη μας επαφή στην Ιταλία – λόγω του ότι οδηγούσαμε σκούτερ με μεγάλη ζελατίνα, όπως συνηθίζεται ευρέως στη γειτονική χώρα – ήταν το τράβηγμα-απόκριση στις ταχύτητες πόλης, των 40-80 km/h, που τελικά είναι καλύτερες από πριν.
Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι η τροφοδοσία και η λειτουργία του μονοκύλινδρου κινητήρα είναι εξαιρετική παντού, σε όλες τις στροφές, με ελάχιστους κραδασμούς να κάνουν την εμφάνισή τους στις μεσαίες στροφές. Η ιπποδύναμη στον τροχό έχει ανέβει σε σχέση με το παρελθόν κατά 1,0 περίπου ίππο.
Υπολογίστε σχεδόν 13 ίππους για το μοντέλο Euro4, ενώ λόγω του ότι το νέο SH είναι κατά 2,5 κιλά βαρύτερο (;) στις επιταχύνσεις 0-400 μέτρων το παλιό και το καινούργιο μοντέλο πετυχαίνουν την ίδια επίδοση: 20 δευτερόλεπτα.
Εκεί που φαίνεται η λίγη παραπάνω ιπποδύναμη του νέου 150αριού είναι στην τελική. Ενώ το προηγούμενο είχε τελική 107 km/h, το νέο SH δείχνει 111 πραγματικά km/h, τη στιγμή που η βελόνα του αναλογικού κοντέρ ξεπερνάει τα 120+.
Ο τομέας της κατανάλωσης καυσίμου είναι ένα ακόμα πολύ δυνατό σημείο του 150, αφού αν κινείσαι με ταχύτητες κάτω των 80-90 το “μετρητήρι” της στιγμιαίας κατανάλωσης δείχνει ακόμα και 1,9 λίτρα στα 100!
Με κανονική χρήση τα 2,6 με 2,7 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα είναι η πραγματική μέση κατανάλωση. Αν υπολογίσουμε ότι το ντεπόζιτο χωράει 7,3 λίτρα, η αυτονομία φτάνει τα 270 χιλιόμετρα.
Το πιρούνι που είναι καινούργιο είναι μαλακότερο στη λειτουργία του, όπως και τα δύο πίσω νέα αμορτισέρ. Επιτέλους, θα ανακράξουν οι έχοντες ταλαιπωρημένη μέση… και δεν είμαστε λίγοι.
Τα ελατήρια των αμορτισέρ έχουν διαφορετικής πυκνότητας και σκληρότητας ελατήρια, ενώ έχει γίνει δουλειά στις αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς.
Περισσότερη άνεση και πιο προοδευτική λειτουργία είναι τα χαρακτηριστικά των αναρτήσεων μπροστά και πίσω. Ο έμπειρος συνεπιβάτης-δοκιμαστής μας – οποίος δεν είχε να πει τα καλύτερα λόγια την ανάρτηση του παλαιότερου 150 – αυτή τη φορά είπε καλή κουβέντα για το νέο SH, παρότι όπως είπαμε στην αρχή το αφρώδες της σέλας του είναι πιο σκληρό.
Τα φρένα του Honda SH 150i ABS έχουν γίνει πιο μαλακά στην πίεση της μανέτας και πιο αποτελεσματικά. Έχουν περισσότερη αίσθηση και δύναμη, κάτι που καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή. Τα “αναίσθητα” δισκόφρενα του παρελθόντος ανήκουν… στο παρελθόν.
Τώρα, σε συνεργασία με τα καλά λάστιχα της Michelin οι ακινητοποιήσεις γίνονται πιο γρήγορα. Το Honda SH 150i ABS Euro4 θα χρειαστεί 4 λιγότερα μέτρα για να σταματήσει (στα 32 μέτρα) από ταχύτητα 90 km/h! Τέσσερα λιγότερα μέτρα είναι μεγάλη υπόθεση, ενώ από ταχύτητα 50 km/h το σκούτερ θα σταματήσει στα 9,9 μέτρα.
Το παλιό 150 χρειαζόταν 11,9 μέτρα, δηλαδή δύο παραπάνω! Οι επιδόσεις του νέου 150 συγκρίνονται και είναι καλύτερες ακόμα κι από μοτοσυκλέτες 500 κυβικών.
Για να καταλάβουμε πόσο πολύ έχουν βελτιωθεί τα φρένα σημειώστε ότι το τρίτροχο Yamaha Tricity 155 χρειάζεται περισσότερα μέτρα (32,8) για να φρενάρει από ταχύτητα 90 km/h.
Φυσικά την περισσότερη δουλειά (70-75% του φρεναρίσματος) κάνει το μπροστινό φρένο που έχει αίσθηση, δύναμη και αποτελεσματικότητα, ενεργοποιώντας σχετικά αργά και διακριτικά το ABS του.
Ο τομέας του κρατήματος και της σταθερότητας ήταν πάντοτε το ισχυρό σημείο των SH και το ίδιο ισχύει και για το τωρινό μοντέλο. Άριστο παντού, δεν θα κουνήσει το τιμόνι του, δεν θα “χάσει” τον πίσω του τροχό.
Το 150άρακι μπαίνει εύκολα και με σιγουριά στην στροφή και την διανύει με απόλυτη ηρεμία, δεν δυσκολεύεται, δεν δυσανασχετεί όσο και να το πιέσεις.
Αυτό που θέλει συνήθεια στις στροφές με μεγάλη κλίση είναι το γεγονός ότι κάθεσαι ψηλά πάνω στο σκούτερ και δεν πρέπει να φοβηθείς. Μπαίνεις στη στροφή, ρίχνεις το βάρος σου στο εσωτερικό της και αφήνεις το μικρό Honda να ολοκληρώσει την πορεία του.
Τελικά…
Γίνεται σαφές ότι στην περίπτωση του Honda SH 150i ABS Euro4 έχουμε να κάνουμε με ένα από τα καλύτερα σκούτερ που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Ομοιογενές, με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, φινιρίσματος, εφαρμογής και κύλισης, αλλά και λειτουργίας σε όλους τους τομείς.
Οι επιδόσεις του δεν είναι εκρηκτικές, δεν είναι αυτές που θα χαρακτήριζαν ένα σπορ σκούτερ, αλλά ένα σκούτερ καθημερινής, ανέμελης, απροβλημάτιστης μετακίνησης, με πολύ εύκολο χειρισμό και εξαιρετικό χαρακτήρα στο σύνολό του.
Το “πρόβλημα” είναι ότι το SH 150i δεν είναι φτηνό. Με τιμή λίγο πριν τις 4.000 ευρώ, εύκολα κάποιος μπορεί να βρει 300άρι άλλων κατασκευαστών. Αν κοιτάξεις ψυχρά τα νούμερα είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον να προτιμήσει το 150 σε αυτά τα λεφτά.
Για να πεισθεί, θα πρέπει πρώτα να το οδηγήσει και να δει πως αποδίδει μέσα στην πόλη. Να δει σε πόσες λίγες περιπτώσεις πειράζει το λιγότερο γκάζι – σε χρήση πόλης – σε σχέση με ένα 300άρι, αλλά και πόσο ανακουφιστικό είναι να κουβαλάς λιγότερο βάρος σε όλες σου τις κινήσεις, τους ελιγμούς, τις αλλαγές πορείας.
Να δει τι σημαίνει καταπληκτικό φρενάρισμα, αλλά το κυριότερο να νιώσει πόση ψυχική ηρεμία σε τροφοδοτεί το SH. Πρόκειται για ένα παράγοντα που αγνοείται εν γένει, δεν είναι μετρήσιμος, και μόνο άν τον νιώσεις και τον βιώσεις μπορείς να καταλάβεις το πόσο σημαντικός είναι.
Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος IXS HX 91, Mπουφάν IXS Malone, Περισσότερες πληροφορίες: Ι. Τζωρτζόπουλος Ε.Π.Ε., Καλλιρρόης 71 & Φραντζή, 117 43 Νέος Κόσμος τηλ
Σημειώσεις και λεπτομέρειες
- Μικρή παρηγοριά για την υψηλή τιμή του 150 είναι ότι δίνεται μαζί δώρο μια χρήσιμη και καλοφτιαγμένη μπαγκαζιέρα (top case).
- Πες ότι έπρεπε μαζί με τη συνολική εμφάνιση να αλλάξει και η όψη των οργάνων. Την εργονομία τους γιατί την άλλαξαν; Μιας και οι ψηφιακές οθόνες είναι αυτές που δέχονται την μεγαλύτερη “χρήση”, αφού αυτές κοιτάς συνήθως, είτε για να δεις την ώρα, είτε τα χιλιόμετρα που έχεις κάνει, είτε αυτά που σου απομένουν μέχρι το βενζινάδικο, γιατί την άλλαξαν και την έβαλαν κάτω από το κοντέρ; Τώρα για την ελέγξεις κατεβάζεις χαμηλά το κεφάλι, χάνοντας το πεδίο σου μπροστά καθώς οδηγείς!
- Επιμένει η Honda να βάζει ανάποδα τους διακόπτες των φλας-κόρνας στο αριστερό άκρο του τιμονιού, επιμένουμε κι εμείς να το κριτικάρουμε σαν αρνητικό σημείο.
- Όσο δε αφορά στην κόρνας, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο χειρότερα, αφού ο διακόπτης προεξέχει λιγότερο από πριν κάνοντας την χρήση της… ενοχλητικά και επικίνδυνα δύσχρηστη
- Μικροί οι καθρέφτες, “αεροδυναμικού” σχήματος που δουλεύουν κατά το ήμισι. Για να δεις ολόκληρο το είδωλο πρέπει να μαζεύεις τους αγκώνες σου. Οι κοντοί βραχίονες είναι το πρόβλημα
- Στο νέο 150 χάθηκε ο όμορφος νυχτερινός φωτισμός του οργάνου και στη θέση του υπάρχει ένας τελείως αδιάφορος λευκός και ψυχρός. Τόσα πολλά σχόλια για ένα όργανο…
- Στο παρελθόν το πίσω φωτιστικό σώμα είχε μικρά φώτα πορείας και μεγάλο στοπ. Τώρα έχει μεγάλο φως πορείας και μικρό στοπ…
- Τα φώτα έχουν περισσότερη δύναμη από πριν, αλλά λόγω του ότι είναι τεχνολογίας LED εκπέμπουν αυτό το ψυχρό, λευκό φως… των LED
- Το Smart Key που κρατάει στην τσέπη του ο αναβάτης εκτός από το “πράσινο” φως που επιτρέπει την περιστροφή του κεντρικού διακόπτη, διαθέτει και “σινιάλο”, που αναβοσβήνει τα φλάς για να βρίσκεις από μακριά το σκούτερ σου – σε πολυσύχναστο πάρκινγκ π.χ.
- Το μπροστινό ντουλαπάκι στην ποδιά είναι ελαφρώς μεγαλύτερο σε όγκο από πριν και φιλοξενεί μια χρήσιμη υποδοχή φόρτισης 12V (επιτέλους).
- Το ντεπόζιτο είναι στα 7.3 λίτρα χωρητικότητας και η φτηνή, μεταλλική τάπα του αποκαλύπτεται όταν ανοίξει η σέλα, που ξεκλειδώνει με διακόπτη από την ποδιά, δίπλα από τον κεντρικό διακόπτη.