fbpx

Ariic Gobi 250: Adventure σκούτερ που μπορεί να έρθει Ελλάδα

Νέο Adventure σκούτερ από την Ariic, με ανεστραμμένο πιρούνι και δυνατότητα Mirroring στην TFT οθόνη

Η Ariic είναι ένα από τα σχετικά νέα ονόματα της κινεζικής αγοράς που προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους στην παγκόσμια σκηνή κι ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι παρουσιάζοντας μοντέλα που ξεφεύγουν από τα στενά όρια του συμβατικού σκούτερ.

Το Gobi 250 είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική απόπειρα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα “adventure scooter”, συνδυάζοντας στοιχεία που παραδοσιακά ανήκουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι τα Ariic εισάγονται στην Ελλάδα, είτε με το όνομα Αrric είτε με το όνομα Gemini από την Mototrend (Kymco, Voge), οπότε είναι πιθανό το Gobi 250 να φτάσει και στη χώρα μας.

Ο κινητήρας του Arric Gobi 250 είναι μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, στα 249,4 cc και η απόδοσή του φτάνει τους 22,5 ίππους στις 7.500 rpm, ενώ η ροπή αγγίζει τα 23,5 Nm στις 5.000 rpm, με την Ariic να δηλώνει την τελική του ταχύτητα στα 120 χλμ./ώρα.

Οι διαστάσεις δείχνουν ότι μιλάμε για ένα σκούτερ που δεν περιορίζεται στην αστική μετακίνηση και φέρει Adventure στοιχεία.

Το μεταξόνιο φτάνει τα 1.430 mm, το ύψος σέλας τα 820 mm και η απόσταση από το έδαφος τα 135 mm.

Το βάρος διατηρείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, στα 164 κιλά με γεμάτο το ντεπόζιτο των 12,5 λίτρων, το οποίο χαρίζει θεωρητική αυτονομία περίπου 430 χιλιομέτρων, με την κατανάλωση στα 2,9 λίτρα/100 χλμ. (WMTC 3).

Στις αναρτήσεις συναντάμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι και διπλά αμορτισέρ με ξεχωριστό δοχείο αερίου λαδιού, ενώ το φρενάρισμα αναλαμβάνουν ένας δίσκος 240 mm μπροστά με διπίστονη δαγκάνα και ένας δίσκος πίσω, με δικάναλο ABS.

Οι τροχοί είναι 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω, με ελαστικά 110/80 και 130/70 αντίστοιχα.

Σχεδιαστικά, το Gobi ακολουθεί την τυπική Adventure αισθητική, με αιχμηρές γραμμές, ψηλή ποδιά και στοιχεία που θυμίζουν off-road μοτοσυκλέτα.

Σε ορισμένα βίντεο προώθησης μάλιστα εμφανίζεται με προστατευτικά κάγκελα και ενδείξεις ότι η ανάρτηση έχει ρυθμιστεί για να ανταποκρίνεται σε πιο απαιτητικές συνθήκες, χωρίς βέβαια να διεκδικεί τις αντοχές μιας πραγματικής χωμάτινης μοτοσυκλέτας.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει Traction Control, Keyless σύστημα εκκίνησης, TFT οθόνη 7” με συνδεσιμότητα και Mirroring, ρυθμιζόμενη σε δύο θέσεις ζελατίνα, LED φωτιστικά σώματα και χώρο για ένα κράνος κάτω από τη σέλα.

Αξίζει να σταθούμε και στο όνομα που επέλεξε η Ariic για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Όπως αρκετά χρόνια πριν η Yamaha επέλεξε το όνομα Tenere (που σημαίνει έρημος στην γλώσσα των Tuareg) για να δείξει τον σαφή προσανατολισμό του μοντέλου της, έτσι και η Ariic τώρα επέλεξε το Gobi, το όνομα δηλαδή της ερήμου στα σύνορα Κίνας και Μογγολίας, ένα μέρος εξίσου αφιλόξενο με την Σαχάρα, αλλά με πλούσια ιστορία, καθώς βρίσκεται στις παρυφές των στεπών από όπου ξεκίνησαν οι ορδές των Μογγόλων του Τζένκις Χαν, του Ταμερλάνου και πολλών άλλων Μογγόλων κατακτητών.

Αρκετά σύντομα θα μάθουμε αν το Ariic Gobi 250 θα έρθει στην Ευρώπη και στη χώρα μας – και το πιο σημαντικό – σε ποια τιμή θα κινηθεί, αν και με βάση τις τιμολογήσεις της συγκεκριμένης αντιπροσωπείας, περιμένουμε μια ανταγωνιστική τιμή για τα δεδομένα της κατηγορίας και του εξοπλισμού του μοντέλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X