SUPER SOCO CPx, 2020: Ένα βήμα μπροστά

Το “απόλυτο” σκούτερ

Σαν το “απόλυτο σκούτερ” προμοτάρει η κινέζικη εταιρία Super Socco το νέο της ηλεκτρικό μοντέλο, που ακούει στο όνομα CPx.

Πολύ κομψό σε εμφάνιση με δυο μικρά σπορτίβικα προβολάκια στο ρύγχος του, το Super Soco CPx ξεφεύγει αισθητικά από τον ανταγωνισμό, τον μπόλικο ανταγωνισμό των πρόσφατων ηλεκτρικών σκούτερ για την ακρίβεια.

Είναι ήσυχο στη λειτουργία του, εντελώς οικολογικό, με πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, “το CPx δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις επιδόσεις των ανταγωνιστών του που τροφοδοτούνται με βενζίνη στην κατηγορία των 125 κυβικών”.

Δεν έχει επίσης να ζηλέψει και την αυτονομία τους, όπως λέει η εταιρία.

Το Super Soco Style Center, το τμήμα σχεδίασης της εταιρίας, έκανε μια σπουδαία δουλειά φέρνοντας στο προσκήνιο μια σιλουέτα που δίνει έμφαση στην καινοτομία και ταυτόχρονα διατηρεί μια φιλική και οικεία εμφάνιση.

Το ασυνήθιστο σχήμα της ποδιάς δίνει προσωπικότητα και διώχνει τον αέρα κάτω από τη ζελατίνα.

Παρότι το “μέτωπο”, η ποδιά του Super Soco CPx μαζί με τη ψηλή ζελατίνα, επεκτείνεται προς τα πάνω, το πίσω μέρος παραμένει αντίθετα χαμηλά στο έδαφος, όπως και η σέλα δύο τμημάτων – ένα για κάθε επιβαίνοντα.

Το πίσω μέρος του πλαισίου απαρτίζεται από εμφανείς σωλήνες που τελειώνουν στην ουρά του CPx, προσδίδοντάς του μια εικόνα ευρωστίας.


 

Το CPx διαθέτει χώρο για δύο μπαταρίες 60 Volt / 45 Ah – η δεύτερη προαιρετική που διατίθεται σε ειδική τιμή – και μπορεί να λειτουργεί παράλληλα. Με αναβάτη 90 κιλών οι δυο μπαταρίες πετυχαίνουν αυτονομία 140 χλμ., με ταχύτητα 45 χλμ / ώρα.

Μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν για επαναφόρτιση σε μια κοινή οικιακή πρίζα μέσα σε 3,5 ώρες. Έχουν εγγύηση 3 ετών και μπορούν να υποβληθούν σε 1.200 κύκλους φόρτισης χωρίς προβλήματα.


Οπως λέει η εταιρία, το CPx δεν φοβάται τις συγκρίσεις με ένα συμβατικό 125, αφού φτάνει μια μέγιστη ταχύτητα 90 km/h, κι αυτό με τόσο γραμμική απόδοση που ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν μπορεί να πετύχει.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας παρέχει 4000 Watt (5,4 hp) και εξαιρετική ροπή εκκίνησης, 171 Nm.

Παρά το γεγονός ότι είναι τοποθετημένος στον πίσω τροχό, ο κινητήρας δεν εμποδίζει την αφαίρεση του τροχού.

Η ζάντα αφαιρείται πανεύκολα – μέσω ενός έξυπνου συστήματος – μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, κι έτσι για πρώτη φορά σε σκούτερ η αλλαγή ελαστικού γίνεται παιχνίδι, για πρώτη φορά σε σκούτερ και ειδικά ηλεκτρικό.

Μπροστά υπάρχει ένα τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω μονό αμορτισέρ, τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά. Για λόγους άνεσης και σταθερότητας υπάρχει μπροστά 16άρης τροχός, ενώ πίσω συναντάμε έναν τροχό 14 ιντσών.

Τα φρένα του CPx είναι δισκόφρενα διαμέτρου 180 mm και στους δύο τροχούς, με συνδυασμένη πέδηση για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ένα κουμπί στο τιμόνι επιτρέπει στον κινητήρα να περιστρέφεται προς τα πίσω, κι έτσι το σκούτερ κάνει όπισθεν, διευκολύνοντας τους ελιγμούς όταν είναι σταματημένο.

Υπάρχει επίσης μια αποθηκευτική θήκη δύο λίτρων για τη μεταφορά μικροαντικειμένων και υποδοχή 12 V για επαναφόρτιση κινητού τηλεφώνου.

Η Super Socco προσφέρει μια δωρεάν εφαρμογή που επιτρέπει τη σύνδεση του σκούτερ με smartphones και cloud, παρέχοντας πολλές πληροφορίες.


Το νέο ηλεκτρικό σκούτερ Super Soco CPx (σημαίνει “City Power-x“), σύμφωνα με την εταιρία θα κοστίζει στην Ευρώπη περί τις 4.790 € με μία μόνο μπαταρία ή 5.990 € με δύο μπαταρίες.