fbpx

ITΑΛΙΑ: EΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ GILERA RUNNER!

Πρόβλημα σε μετωπική σύγκρουση

 Ο οργανισμός προστασίας καταναλωτών Altroconsumo κέρδισε τη δίκη εναντίον της Piaggio, σε δικαστήριο της Πίζας, όσον αφορά στην ανάκληση των σκούτερ Gilera Runner πρώτης γενιάς. Μέχρι το 2005 που παραγόταν το συγκεκριμένο μοντέλο είχαν πουληθεί 300.000 μονάδες, με τουλάχιστον 40.000 να κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους.

 Η Altroconsumo είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος, ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Ιταλία με 345.000 μέλη, που έχει σαν σκοπό την πληροφόρηση και την προστασία των καταναλωτών. Για παραπάνω από 40 χρόνια υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της χώρας, προστατεύοντας την υγεία και την ασφάλειά τους.

Στις 4 Φεβρουαρίου ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι κέρδισε τριετή δικαστική μάχη, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών έναντι της Piaggio. Δικαστήριο της Πίζας ανακοίνωσε ότι το προϊόν της εταιρίας, το Gilera Runner πρώτης γενιάς αντιμετωπίζει πρόβλημα στον τομέα της ασφάλειας του αναβάτη και υποχρεώνει τον κατασκευαστή να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές και να αποσύρει αμέσως τα υπάρχοντα μοντέλα. 

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι το συγκεκριμένο σκούτερ είναι κατασκευαστικά επικίνδυνο αν συγκριθεί με αντίστοιχα δίτροχα και εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο λόγω της διαρροής καυσίμου από το ρεζερβουάρ βενζίνης, σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. Αυτό συμβαίνει λόγω της συγκεκριμένης σχεδίασης του Runner και της τοποθέτησης του πλαστικού ρεζερβουάρ που βρίσκεται στο μπροστινό και κάτω μέρος του σκούτερ. Σε αυτή τη θέση το ρεζερβουάρ κινδυνεύει από θραύση και επομένως τη διαρροή εύφλεκτου καυσίμου, λόγω της παραμόρφωσης του πλαισίου, μετά από μετωπική σύγκρουση. Κάτι που φαίνεται εξ’ άλλου και στις δοκιμαστικές συγκρούσεις – crash tests – με ταχύτητες 45 και 55 χ.α.ω, στα δύο σκούτερ του βίντεο που ακολουθεί.

Το συγκεκριμένο σκούτερ παρήχθη από το 1998 μέχρι το 2005, σε 300 χιλιάδες μονάδες, με 40-60 περίπου χιλιάδες Runner να παραμένουν μέχρι σήμερα σε κυκλοφορία. “Σε δύο ξεχωριστά ατυχήματα” αναφέρει το Altroconsumo “μετά από σύγκρουση με μέση ταχύτητα, αναφέρθηκαν τραυματισμοί στους αναβάτες τους, οι οποίοι υπέστησαν εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού σε μεγάλα τμήματά του σώματός τους”. Εδώ σημειώνουμε ότι τα ατυχήματα αυτά συνέβησαν με διαφορά 10 ετών και βρίσκονται ακόμα υπό δικαστική έρευνα.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση δικαστηρίου, για ένα τόσο λεπτό θέμα και το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στο κατά πόσον θα αποσυρθούν από την εταιρία τα σκούτερ που κυκλοφορούν ακόμα στους δρόμους της Ιταλίας (και της Ευρώπης και των υπολοίπων χωρών;) και αν θα υπάρξει αποζημίωση προς στους ιδιοκτήτες τους!

Από την πλευρά της η Piaggio στην ανακοίνωσή της, εκτός άλλων, αναφέρει:

“Όπως όλα τα προϊόντα της εταιρίας έτσι και το Gilera Runner, πριν βγει στην αγορά πέρασε από απαιτητικές δοκιμές και ελέγχους, σύμφωνα με τα υψηλότερα τεχνικά επίπεδα, με παγκόσμιες πιστοποιήσεις, πέραν των δοκιμών. Το παραπάνω προϊόν πέρασε το 2010 από εξαντλητικά crash test, για λογαριασμό του Υπουργείου Μεταφορών, που είναι και η αρμόζουσα υπηρεσία, η οποία απεφάνθη στο ότι δεν υπήρχε ανάγκη ανάκλησης. Η Piaggio βρίσκεται στη διάθεση των καταναλωτών για τυχόν διευκρινίσεις”.

Πηγή: www.altroconsumo.it  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

X