Ετικέτες παντού
Μέχρι σήμερα μόνο τα κράνη οι μπότες και τα σκληρά προστατευτικά των μοτοσυκλετιστικών μπουφάν είχαν προδιαγραφές ασφαλείας, αφού προηγουμένως δέχονταν ελέγχους και δοκιμασίες από τους υπεύθυνους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρόκειται σύντομα να αλλάξει και να επεκταθεί και στον υπόλοιπο εξοπλισμό αναβατών.
Μια σημαντική εξέλιξη, αφού οι προδιαγραφές θα φροντίζουν για τις κατάλληλες επιδόσεις του εξοπλισμού που χρησιμοποιούμε καθημερινά, που θα γίνουν ασφαλέστερες… και με σφραγίδα.
Για παράδειγμα, να περιγράψουμε εμπειρίες που είχαμε ζήσει από πρώτο χέρι. Μετά από πτώση μπουφάν φτιαγμένου από συνθετικό ύφασμα (αγνώστου προέλευσης, απουσία προδιαγραφών) καίγεται από την τριβή με την άσφαλτο, προκαλώντας έγκαυμα στο δέρμα του αναβάτη.
Επίσης είχαμε δει και χρησιμοποιήσει γάντια που ανεγράφαν σε ετικέτα ότι ήταν ενισχυμένα εσωτερικά με “Kevlar” κάτι που ίσχυε μεν αλλά “λίγο”, αφού το μέγεθος του kevlar πάνω του είναι ελάχιστο, μόλις 2x2 εκατοστά στην περιοχή της παλάμης. Ίσα-ίσα για να έχει το δικαίωμα ο κατασκευαστής να τοποθετεί την αντίστοιχη ετικέτα! Απάτη μεν, “νόμιμη” δε.
Οι ευρωπαίοι αναβάτες στο μέλλον λοιπόν θα είναι πιο ενημερωμένοι σχετικά με το επίπεδο προστασίας που τους προσφέρουν jacket, παντελόνια, γάντια κ.λπ. που πρόκειται ή προτίθενται να αγοράσουν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ένα σύνολο τροπολογιών που θα βελτιώσουν τους υφιστάμενους κανονισμούς, έτσι ώστε όλα τα είδη ένδυσης και προστασίας αναβατών σκούτερ, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, ATV που πωλούνται εντός των συνόρων της, να συμμορφώνονται με ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις.
Οι προδιαγραφές αυτές αφορούν στην αντοχή των υλικών σε κρούση και τριβή, καθώς οι δύο αυτές δυνάμεις είναι που προκαλούν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια μιας πτώσης ή ατυχήματος με μοτοσυκλέτα. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ενδιαφερόμενος αγοράζει κάποιο από τα παραπάνω είδη, αυτά θα φέρουν αντίστοιχη ευρωπαϊκή έγκριση προδιαγραφών, αφού πριν θα έχουν υποβληθεί από ειδικές επιθεωρήσεις πιστοποίησης.
Ο φόβος των αναβατών για το κατά πόσο θα υποχρεωθούν με μελλοντικό νόμο να χρησιμοποιούν εγκεκριμένο εξοπλισμό, καθησυχάζεται: η Ε.Ε. δεν προτίθεται να επιβάλει (τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον) τη χρήση αυτών των πιστοποιημένων ειδών. Στόχος είναι όταν πρόκειται να αγοράσουν εξοπλισμό οι αναβάτες να είναι σε θέση να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα και να έχουν μεγαλύτερη ενημέρωση για τον βαθμό προστασίας που προσφέρει το καθένα μέσω των ετικετών. Έτσι οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν το πιο κατάλληλο προϊόν για μια ορισμένη προβλεπόμενη χρήση.
Εκτιμάται ότι η διαδικασία πιστοποίησης από τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια και το πιθανότερο είναι μια τέτοια εξέλιξη να αυξήσει τις τιμές των παραπάνω ειδών.