fbpx

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Σκούτερ, τα αγαπημένα εργαλεία των ληστών!

Η λύση… ακόμα και στις κλοπές

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα σκούτερ και οι μικρές μοτοσυκλέτες έχουν γίνει τα δημοφιλέστερα οχήματα για ληστείες κινητών τηλεφώνων, κλοπές τσαντών κι ακόμη επιθέσεων με οξύ στο δρόμο, στη Μεγάλη Βρετανία!

Η αύξηση των παραπάνω ενεργειών είναι δραματική. Κατά τη διάρκεια δώδεκα μηνών (από τον Ιούνιο του 2016, μέχρι τον Ιούνιο του 2017), η

Βρετανική αστυνομία κατέγραψε 16.158 κλοπές από άτομα που χρησιμοποιούσαν σκούτερ ή μοτοποδήλατα – παραπάνω από τρεις φορές περισσότερες, από τις 5.145 που είχαν αναφερθεί μεταξύ Ιουλίου 2015 και Ιουνίου 2016!

Παράλληλα αυξήθηκαν και τα βίαια εγκλήματα κατά 18%. Σε πέντε τουλάχιστον άτομα ρίχτηκε οξύ στο πρόσωπο από άτομα πάνω σε σκούτερ μέσα στον τελευταίο μήνα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ντελιβερά του Jabed Hussain, του οποίου έκλεψαν το σκούτερ. Ο Hussain μερικές μέρες αργότερα ηγήθηκε διαμαρτυρίας, μαζί με εκατοντάδες ντελιβεράδες από όλο το Λονδίνο, που απαιτούσαν να σταματήσουν οι κλοπές μοτοσυκλετών και δίτροχων εν γένει.

Πώς έγιναν όμως τα σκούτερ, οι μικρές μοτοσυκλέτες και τα 50άρια ξαφνικά απειλή; Πως συνδέθηκαν με το έγκλημα; Ειδικοί της βρετανικής αστυνομίας λένε ότι το κίνητρο δημιουργείται από μια αναπτυσσόμενη αγορά μεταχειρισμένων κινητών τηλεφώνων και από το γεγονός ότι τα σκούτερ κλέβονται πιο εύκολα.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι απλή. Πρώτα κλέβουν ένα σκούτερ – κάτι εύκολο αφού οι ιδιοκτήτες συνήθως απλά κλειδώνουν το τιμόνι – φορούν μπαλακλάβες και κράνη.

Μετά κάνουν βόλτες σε σημεία που υπάρχει κόσμος, σε στάσεις λεωφορείων, σιδηροδρομικούς σταθμούς ή ψάχνουν για ανθρώπους που περπατούν στο δρόμο αφηρημένοι, κοιτάζοντας το τηλέφωνό τους. Αφού εντοπίσουν το θύμα, ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο, τον πλησιάζουν και ο συνεπιβάτης αρπάζει το τηλέφωνο ή την τσάντα και μετά φεύγουν.

Τους τελευταίους 12 μήνες εκλάπησαν στη Μ. Βρετανία 14.943 σκούτερ και μοτοσυκλέτες, από τις 11.511 που είχαν κλαπεί το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς.

Oι ληστές μετά, συνήθως, πωλούν τα κινητά σε “καταστήματα” που κάνουν αυτή τη δουλειά: πουλάνε κλεμμένα. Αν υπολογίσουμε ότι κλέβουν την ημέρα πέντε-έξι τηλέφωνα και παίρνουν 50 λίρες για το καθένα, έχουν βρεί έναν εύκολο τρόπο για να κερδίζουν χρήματα.


Πέρα από τις κλοπές τσαντών, κινητών δημοφιλείς – σε βαθμό επιδημίας – στη Μεγάλη Βρετανία έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό (γεμάτο είναι τ
o YouTube) κλοπές μοτοσυκλετών και μάλιστα μπροστά σε κόσμο, οι οποίες σπρώχνονται αμέσως μετά με την “μέθοδο του μαρσπιέ”… από αναβάτες με σκούτερ.

Λόγω του ότι – ως γνωστόν – στη Μ. Βρετανία υπάρχουν κάμποσα εκατομμύρια κάμερες που καταγράφουν “τα πάντα”, τα εγκλήματα αυτά καταγράφονται, και μετά προβάλλονται μέσω της παραπάνω, δημοφιλούς ιντερνετικής οδού. Θα δείτε λοιπόν τι συμβαίνει στους δρόμους της Βρετανίας στο τελευταίο βίντεο που παραθέτουμε.

Ένα έχουμε να πούμε εμείς σαν Scooternet: κανονίστε εγγλεζάκια να βγει το όνομα στα σκούτερ μας…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ