Πώς αναλύεται η “τέλεια” συντήρηση;
Είτε “πιάνουν τα χέρια σας” είτε όχι, αν δηλαδή γνωρίζετε και μπορείτε να κάνετε κάποιες δουλειές συντήρησης στο σκούτερ σας, καλό είναι να έχετε γνώση και του θεωρητικού σταδίου της σωστής, “τέλειας συντήρησης”, έτσι ώστε να διατηρείτε τον πιστό, καθημερινό, δίτροχο σύντροφό σας σε άριστη κατάσταση.
Πολλοί νομίζουν πως “τέλεια συντήρηση” σημαίνει ότι απλά ακολουθούμε είτε πιστά, είτε κατά προσέγγιση το πρόγραμμα συντήρησης που ορίζει ο κατασκευαστής… Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό, αφού χρειάζεται να αφιερώνουμε λίγο χρόνο κατά διαστήματα.
Eλέγχουμε συστηματικά την πίεση των ελαστικών
Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών του σκούτερ ή της μοτοσυκλέτας μας πρέπει να είναι διαρκής και να γίνεται σε τακτά διαστήματα. Αν δεν είναι σε εβδομαδιαία βάση, τότε σίγουρα κάθε 15νθήμερο.
Τα ελαστικά δεν είναι “δυο μαύρα, στρογγυλά, “πράγματα” που ντύνουν τους τροχούς των σκούτερ μας, τα οποία περιφρονούμε μέχρι να διαλυθούν, αλλά από τα πιο σημαντικά “εξαρτήματα” από τα οποία εξαρτάται η ασφάλειά μας σε μεγάλο βαθμό.
Η σωστή πίεση είναι συνήθως 1,5–1,8 bar στο μπροστινό ελαστικό και 2,0–2,2 bar στο πίσω, αλλά το προτιμότερο είναι να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο ιδιοκτήτη, αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε “όουνερς μάνιουαλ” (owner’s manual) για τις σωστές πιέσεις του εκάστοτε σκούτερ και ελαστικού.
Πέρα από τις πιέσεις των ελαστικών, καλό είναι να μετράμε (υπάρχει χρήσιμο και κατάλληλο “εργαλειάκι” για αυτή τη δουλειά, όχι ιδιαίτερα ακριβό) το βάθος πέλματος τους.
Το ελάχιστο πρέπει να είναι 1,6 mm, ενώ για ασφάλεια σε βρεγμένους δρόμους και ειδικά το χειμώνα, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας πιο νωρίς, ακόμα κι αν το βάθος πέλματος πέσει κάτω από τα 2,0 mm.
Σημαντικό εδώ είναι να κάνετε και οπτικό έλεγχο στο λάστιχο, μιας και στους κακούς ελληνικούς δρόμους πέραν των υπολοίπων “κυκλοφορούν” κάθε είδους αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα, όπως σύρματα, καρφιά, βίδες, θραύσματα μετάλλου, κ.λπ.
Ελέγχουμε το πάχος των τακακιών των φρένων
Εδώ τσεκάρουμε αν έχει απομείνει αρκετό πάχος/υλικό τριβής στα τακάκια των φρένων μας. Στα δισκόφρενα που φοράει η συντριπτική πλειοψηφία των σκούτερ ελέγχουμε την ειδική εγκοπή-ένδειξης φθοράς στην επιφάνεια των τακακιών (που βρίσκονται μέσα στη δαγκάνα) που βλέπει προς το δίσκο του φρένου.
Εάν η αυλάκωση δεν είναι πλέον ορατή, πρέπει να προχωρήσετε σε αντικατάστασή τους.
Το ίδιο ισχύει εάν οποιοδήποτε μέρος του τακακιού είναι κάτω από το ελάχιστο πάχος του 1,5 mm. Τα φρένα ταμπούρα (τα οποία χρησιμοποιούν κάποια μοντέρνα σκούτερ στον πίσω τροχό τους κυρίως) έχουν συχνά έναν δείκτη στο μοχλό που ενεργοποιεί τις σιαγώνες τους και έτσι καταλαβαίνετε πολύ εύκολα αν χρειάζονται αντικατάσταση.
Μπορείτε επίσης να καταλάβετε την κατάσταση των φρένων από τη ρύθμιση της ράβδου του φρένου – όταν αρχίζει να έχει μια “περίεργη” γωνία – καθώς έχει φτάσει στα όρια της ρύθμισής της.
Εναλλακτικά, λύνοντας τον τροχό μπορείτε να ελέγξετε τις σιαγώνες με παχύμετρο.
Ελέγχουμε και το πάχος του δισκόφρενου
Χρησιμοποιήστε ένα μικρόμετρο/παχύμετρο για να ελέγξετε το πάχος των δισκόφρενων. Ιδίως εάν έχουν φθαρεί άσχημα (ξεκάθαρη εσοχή στην άκρη τους) ή έχουν σχηματιστεί βαθιά αυλάκια.
Η μείωση του πάχους της δισκόπλακας, όπως ονομάζεται εναλλακτικά το δισκόφρενο, μειώνει και την απόδοση των φρένων σας, ειδικά όταν οι δίσκοι έχουν φθαρεί πέρα από το όριο που ορίζει ο κατασκευαστής. Το όριο πάχους των δίσκων καταγράφεται συνήθως πάνω στο κέντρο του – για ευκολία προς τον ιδιοκτήτη ή τον μηχανικό – από την εταιρία που τους κατασκευάζει,.
(Συνεχίζεται…)