fbpx

Kymco: Παρουσίασε το ηλεκτρικό σκούτερ MiG9

Ένα νέο ηλεκτρικό σκούτερ με 300 Nm ροπής, διπλή μπαταρία και 26 λίτρα χώρου κάτω από τη σέλα.

H Kymco παρουσίασε και επίσημα στην Ταιβάν το MiG9, ένα ηλεκτρικό σκούτερ με σχεδιασμό που πατάει πάνω στις κλασικές γραμμές με μικρές πινελιές από φουτουριστικά στοιχεία και το σύνθημα “Winning the New Generation”, δηλαδή “Κερδίζοντας την νέα γενιά”.

Ήδη είχαμε δει το πρωτότυπο αυτού του μοντέλου στην EICMA, όμως τώρα αποκαλύφθηκαν περισσότερο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και οι δυνατότητές του.

Θα παραμείνουμε λίγο ακόμα στη σχεδίαση, πριν περάσουμε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου.

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην αγορά των ηλεκτρικών είτε μοντέλα με πολλές γωνίες είτε πολύ στρογγυλεμένα σύνολα, με την Kymco εδώ όμως να παίρνει μια ενδιάμεση πορεία, που θα μπορούσε να βρεθεί και σε ένα βενζινοκίνητο σκούτερ.

Το μπροστινό μέρος με τους LED προβολείς (με ενσωματωμένα φώτα ημέρας) έχει κάποιες πιο επιθετικές γωνιές και θυμίζει λίγο τις γραμμές που χαρακτηρίζουν πλέον τις κατηγορίες των Adventure Scooter, ενώ το πίσω μέρος έχει κάποια πιο τετραγωνισμένα στοιχεία, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή να είναι το πίσω φωτιστικό σώμα, που έχει τον κεντρικό ορθογώνιο προβολέα και από εκεί και πέρα εκτείνεται στα πλάγια με δύο ακόμα μακρόστενα φωτιστικά σώματα κάτω από τη σέλα και τις χειρολαβές του συνεπιβάτη.

Έτσι γίνεται εμφανές ότι το “Κερδίζοντας τη νέα γενιά” δεν μένει σε ένα κενό σύνθημα, αλλά προσπαθεί όντως με την σχεδίασή του να προσελκύσει αναβάτες που προτιμούν τις πιο επιθετικές γραμμές και έρχεται πιο κοντά στη λογική σχεδίασης των “συμβατικών” σκούτερ και μοτοσυκλετών.

Άλλο ένα στοιχείο που έρχεται από τις μοτοσυκλέτες (ή από τα Adventure Scooter) είναι η τοποθέτηση του τιμονιού σε καβαλέτα, δίνοντας έτσι στον αναβάτη καλύτερο μοχλό και δυνατότητα διαχείρισης των όποιων ανωμαλιών υπάρχουν στο δρόμο.

Περνάμε τώρα στον ηλεκτροκινητήρα. Αποδίδει 9Kw, ενώ η ροπή του φτάνει τα 300Nm (!), γεγονός που του επιτρέπει να επιταχύνει, σύμφωνα με την Kymco, από τα 0 στα 50 χλμ./ώρα σε μόλις 2,9 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 100 χλμ./ώρα.

Τρία Riding Modes είναι διαθέσιμα για τον αναβάτη, το Standard, το Power που δίνει ακόμα πιο άμεσα την απόκριση του γκαζιού και το Rain, το οποίο θα μειώνει την απόκριση στον πίσω τροχό, αν και το Mig 9 εφοδιάζεται και με Traction Control, απαραίτητο “εργαλείο” όταν έχεις τέτοια ροπή.

Παρά τις επιδόσεις του, η Kymco υποστηρίζει ότι η διαχείριση της μπαταρίας είναι προσηλωμένη στην αύξηση της αυτονομίας και ότι ακόμα και αν ο αναβάτης οδηγεί με το “γκάζι” στο τέρμα η μπαταρία μπορεί να του δώσει αρκετά χιλιόμετρα αυτονομίας.

Με την τεχνολογία των μπαταριών να εξελίσσεται συνεχώς δεν είναι καθόλου απίθανο, όμως σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε τα τεστ για να αναφέρουμε πραγματικές τιμές αυτονομίας, ενώ σύμφωνα με την Kymco o χρόνος φόρτισης φτάνει τις 5 ώρες.

Κάτω από τη σέλα υπάρχουν δύο αποσπώμενες μπαταρίες (50.82V/34.3Ah) καθώς και αρκετός χώρος, όπου στην παρουσίαση βρισκόταν ο φορτιστής όμως με 26 λίτρα χώρου μπορεί να φιλοξενήσει ένα Full Face κράνος.

Στους αποθηκευτικούς χώρους πρέπει να προσθέσουμε και τα δύο ντουλαπάκια που υπάρχουν στην ποδιά, στα δεξιά της οποίας υπάρχει και θύρα USB για την φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών του αναβάτη εν κινήσει.

Στις αναρτήσεις συναντάμε τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και δύο αμορτισέρ πίσω, ενώ το φρενάρισμα αναλαμβάνουν δύο δισκόφρενα (ένα εμπρός και ένα πίσω) με δικάναλο ABS.

Οι αλουμινένιες ζάντες έχουν διάμετρο 12″ με τα ελαστικά που τις ντύνουν να είναι διαστάσεων 110/70 μπροστά και 120/70 πίσω.

Μια μεγάλη ορθογώνια TFT οθόνη αναλαμβάνει τον ρόλο του πίνακα οργάνων, με τις φωτογραφίες να δείχνουν ότι οι πληροφορίες σε αυτήν είναι κατανεμημένες με απλό και ευκρινή τρόπο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται ο αναβάτης να αποσπά την προσοχή του από το δρόμο όταν πρέπει να δει κάτι.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το MiG9 θα βρει το δρόμο του για την Ευρώπη και την Ελλάδα, όμως φαίνεται ότι η Kymco συνεχίζει δυναμικά στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και σίγουρα η συνεργασία της με την αμερικάνικη LiveWire (της Harley-Davidson) θα βοηθήσει στις κινήσεις της σε αυτόν τον χώρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ