fbpx

YAMAHA JOG-ZR Movistar MotoGP Edition: Αγαπάς τον Rossi;

Για τα ΜotoGP των πόλεων

Δυστυχώς το σκούτερ με το όνομα σιδηρόδρομο Yamaha JOG-ZR Movistar MotoGP Edition, είναι φτιαγμένο για τα ΜotoGP των ιαπωνικών πόλεων, αφού το μικρό σκουτεράκι προορίζεται και πωλείται αποκλειστικά στη γιαπωνέζικη αγορά.

Ήταν ενδεικτικό και πολύ ενδιαφέρον όταν κατά τη δεκαετία του ’90 και του 2000 κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων αυτά τα μίνι σκουτεράκια για ένα άτομο σαν το Jog.

Πενηντάρια με δίχρονους κινητήρες εξυπηρετούσαν άριστα χιλιάδες αστούς στην καθημερινή τους μετακίνηση.

Ήταν εντυπωσιακό ότι παρότι ιδιαίτερα χρήσιμα και εύχρηστα, βολικά και ευκίνητα μέσα στην κίνηση, πανεύκολα στο παρκάρισμα οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν ασχολήθηκαν σχεδόν καθόλου μαζί τους, έτσι ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή τους, να διαιωνισθεί το είδος. Σωστά;

Λάθος, γιατί οι Ιάπωνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι μεγάλες πόλεις που υφίστανται διαρκή κυκλοφοριακή συμφόρηση, απαιτούν την ύπαρξη αυτών των σκούτερ. Γι’ αυτό και τα κρατούν στην παραγωγή, χωρίς να σταματήσουν ούτε μια στιγμή.

Γι’ αυτό και υπάρχει μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία το Yamaha Jog, ίδιο κι απαράλλαχτο (σχεδόν) με αυτό που ξέραμε, μικρό, μυτερό, μονόσελο και πολύ εξυπηρετικό.

Στη γιαπωνέζικη αγορά το Yamaha Jog κυκλοφορεί σε 6 εκδόσεις, με βασικές διαφορές στα χρώματα και τα φρένα τους, ταμπούρα ή δισκόφρενα.

Κι αν σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι τα ταμπούρα χρησιμοποιούνται -ακόμα και σε μπροστινούς τροχούς σκούτερ – να πούμε ότι πολλοί αρχάριοι αναβάτες και αναβάτριες τα προτιμούν λόγω της φιλικής και προοδευτικής λειτουργίας τους.

Οι τέσσερις εκδόσεις αφορούν το Yamaha Jog, μία το Jog ZR που είναι το πιο σπορτίβικο και λίγο πιο “κακό” από πλευράς χρωμάτων και ένα, το πιο καινούργιο, είναι το Yamaha Jog-ZR Movistar MotoGP Edition που είναι βαμμένο στα χρώματα της εργοστασιακής ομάδας της γιαπωνέζικης εταιρίας στα MotoGP.

Μπλε ήταν οι μοτοσυκλέτες των Valentino Rossi και Maverick Vinalles στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας του 2017, μπλε είναι και τα Jog-ZR. Ισπανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας (Movistar) και γιαπωνέζικη εταιρία λαδιών (Eneos) είχαν σαν πατρονάρισμα οι “εργοστασιακοί”, τα ίδια φοράει και το “Τζογκάκι”.

Αγαπάς τον Βαλεντίνο Ρόσι λοιπόν;”. Ιδού το σκουτεράκι σου.

Το Yamaha Jog-ZR Movistar MotoGP Edition χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα με τα αδελφάκια του που είναι καινούργιος, 50 cc, τετράχρονος με 1 εκκεντροφόρο επικεφαλής, 3 βαλβίδες (!), ψυγείο στον εγκάρσιο άξονα στην άκρη του στροφάλου και αποδίδει 4,3 ίππους στις 8.500 rpm.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρίας στον κύκλο WMTC η κατανάλωση φτάνει τα πολύ λίγα 55.0km/L. “Τίποτα δεν καίει” που θα λέγανε κι οι παλιοί, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 83 κιλά.

Οι τροχοί είναι 10 ιντσών, το ύψος σέλας στα 72 μόλις εκατοστά (γι’ αυτό έχει και τροχούς 10 ιντσών) και τα φρένα είναι ένα δισκόφρενο μπροστά κι ένα ταμπούρο πίσω.

Για τους “αγώνες των δρόμων” λοιπόν προορίζεται το “αγωνιάρικο” Yamaha Jog, με οικονομικό στην κατανάλωση κινητήρα και πολύ φιλικό χαρακτήρα … κι ας είναι ντυμένο στα χρώματα του πολέμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ