fbpx

K&N, ΦΙΛΤΡΑ ΑΕΡΑ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Το “Κάπα” και το “Νι”

 Tο όνομα της αμερικανικής εταιρίας K&N έγινε γνωστό μέσα από την κατασκευή υψηλής ποιότητας φίλτρων αέρα. Τώρα, η εταιρία, αφού προηγουμένως έχει επεκταθεί σε πλήθος τομέων, περνάει και στον χώρο των σκούτερ.

Το όνομα K&N προέρχεται από τα ονόματα των ιδρυτών της εταιρίας Ken (Johnson) και Norm (McDonald) που ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 1964 στο Riverside, της Καλιφόρνιας.

Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι πρώτες τους δραστηριότητες των Johnson και McDonald είχαν να κάνουν με πώληση ευρωπαϊκών μοτοσυκλετών και ανταλλακτικών και σύντομα άρχισαν να ασχολούνται με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, αφού και οι δύο συμμετείχαν ενεργά επί σειρά ετών. Πρώτη τους προσπάθεια στα αγωνιστικά, δυσεύρετα για την εποχή, ανταλλακτικά είχε να κάνει με ειδικά σχεδιασμένα τιμόνια, για οδήγηση στο χώμα. 

Το 1969, η K&N δημιούργησε το διάσημο αργότερα επαναχρησιμοποιούμενο, υψηλής ροής, φίλτρο αέρα, από βαμβακερό ύφασμα. Τα προϊόντα της K&N άρχισαν να γίνονται γνωστά για την απόδοσή τους, αλλά και την άντοχή τους. Κι έτσι – θύμα της επιτυχίας τους – τα φίλτρα αέρα έγιναν η αποκλειστική δραστηριότητα της εταιρίας.

Από την πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας...

Από την πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας…

Το περίπτερο της K&N στην EICMA 2013 του Μιλάνο

Το περίπτερο της K&N στην EICMA 2013 του Μιλάνο

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η K&N παρουσίασε ένα bolt-on (απλής εφαρμογής) κιτ εισαγωγής που αντικαθιστούσε το στάνταρ φιλτροκούτι και το φίλτρο αέρα, ενώ η γκάμα των προϊόντων κάλυπτε πλέον εκτός από μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, φορτηγά, 4×4, ATV, επαγγελματικά οχήματα, snowmobile, σκάφη θαλάσσης, jet ski, αγροτικά μηχανήματα, εκσκαφείς, γεννήτριες, κ.λπ.

Λόγω της εμπλοκής των ιδρυτών με τον χώρο, η K&N διατήρησε ανέπαφους και διαρκείς τους δεσμούς της με τους αγώνες μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτων όλα αυτά τα χρόνια. 

Ο Norm McDonald - εις εκ των ιδρυτών - σε χωμάτινο αγώνα της δεκαετίας του '50... Γκάζια...

Ο Norm McDonald – εις εκ των ιδρυτών – σε χωμάτινο αγώνα της δεκαετίας του ’50… Γκάζια…

Γνωστός σε πολλούς ο 3 φορές πρωταθλητής GP 500 o Kenny Roberts, που έτρεχε με K&N

Γνωστός σε πολλούς ο 3 φορές πρωταθλητής GP 500 o Kenny Roberts, που έτρεχε με K&N

Τα περίφημα φίλτρα αέρα της K&N κατασκευάζονται από πολλές στρώσεις βαμβακερού υφάσματος, εμποτισμένου σε λάδι, που συγκρατείται από αλουμινένια πλέγματα.

Το εξαιρετικής αντοχής φίλτρο έχει τη δυνατότητα να πλυθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι σε τακτά διαστήματα – κάθε 50.000 χιλιόμετρα – να καθαρίζεται/πλένεται και να εμποτίζεται σε ειδικό λάδι που προσφέρεται από την εταιρία. Ένα από τα πιο διάσημα χαρακτηριστικά της K&N είναι ότι εγγυάται για τη χρήση του φίλτρου για 1,0 εκατομμύριο μίλια – δηλαδή 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα!

Ναι, και στα dragster συμμετέχει η K&N

Ναι, και στα dragster συμμετέχει η K&N

K&N παντού...

K&N παντού…

 H K&N Engineering είναι η κορυφαία εταιρία στον κόσμο στον τομέα των πλενόμενων φίλτρων αέρα και αντιπροσωπεύεται σε παραπάνω από 30 χώρες στον κόσμο, με πάνω από 5,000 προϊόντα. Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας φτάνουν τις 133.000 τετραγωνικά μέτρα, με θυγατρικές εταιρίες στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία. Τα προϊόντα της K&N σχεδιάζονται μέσω CAD/CAM και υφίστανται εκτενείς δοκιμές, σε μια από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες εγκαταστάσεις R&D στον κόσμο.

Στην Ελλάδα η K&N αντιπροσωπεύεται από την εταιρία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ και προς το παρόν διατίθενται φίλτρα αέρα για τα παρακάτω μοντέλα σκούτερ:

  • GILERA NEXUS
  • GILERA GP800
  • ΥΑΜΑΗΑ MAJESTY 250
  • ΥΑΜΑΗΑ CYGNUS X 125
  • ΥΑΜΑΗΑ T-MAX 500
  • HONDA PCX 125
  • HONDA SH300
  • HONDA SH-150,
  • HONDA INTEGRA 700
  • SUZUKI AN 250 ’02-‘04
  • SUZUKI BURGMAN 400 ‘07

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Σπ. Αλεξόπουλος, Δημητρακοπούλου 22 Κουκάκι, τηλ.  210 9222776  ή τη διεύθυνση www.alexopoulos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ