fbpx

IXS HX 215: Δοκιμή διαρκείας κράνους

 Με Defender μεσ’ την πόλη

Επί έναν σχεδόν χρόνο χρησιμοποιήσαμε το κράνος IXS HX 215, σε διάφορες συνθήκες και θερμοκρασίες, εμπειρία που μας βοήθησε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την συνολική του απόδοση.

Καταρχάς είναι ιδιαίτερα τα γραφικά του και το σχήμα του, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής παρατηρήσαμε ότι όσοι το έβλεπαν – γνώστες και μη – έκαναν θετικά σχόλια γι’ αυτό.

Παρότι είναι ένα κράνος οικονομικό, καθημερινής χρήσης, χωρίς εξεζητημένες λύσεις, καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή και παράλληλα αποδίδει καλά σε όλους τους τομείς που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Η ελβετική IXS δεν είναι τόσο γνωστή για τα κράνη της όσο για τα εξειδικευμένα είδη ένδυσης για μοτοσυκλέτα (και ποδήλατο) – έναν χώρο στον οποίο είναι από τις κορυφαίες του κόσμου.

Όμως τίποτε δεν εμποδίζει την εταιρία να παρουσιάσει τις δικές της ιδέες και στον τομέα των κρανών.

Το IXS HX 215 είναι ένα Full-face κράνος, φτιαγμένο από πολυκαρμπονάτο. Το συγκεκριμένο ΗΧ 215 είχε τον κωδικό Defender, λόγω των γραφικών του. Τα τελευταία παραπέμπουν σε στυλ μιλιτέρ, αλλά με φλούο γραφικά που “σπάνε” την πολύπλοκη όψη και το κάνουν πιο μοντέρνο, δημιουργώντας ένα υποτυπώδες “καμουφλάζ”. Eίναι η χρήση του χακί χρώματος που δίνει περισσότερο αυτή την εντύπωση.

Ο αεραγωγός στο μέτωπο και το σχήμα του σαγονιού και του αεραγωγού του κάνουν το κράνος να φέρνει προς το streetfighter, παρόλο που η ζελατίνα είναι διαφανής και όχι φιμέ – όπως θα όφειλε ένα streetfighter κράνος.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει εσωτερική ζελατίνα που ανεβοκατεβαίνει από “σύρτη” ο οποίος βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κράνους, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται το αριστερό χέρι και όχι το δεξί του γκαζιού-μπροστινού φρένου.

Η διαφανής ζελατίνα είναι μεγάλου πάχους, ανθεκτική, άκαμπτη, αντιχαρακτική και δεν παραμορφώνει τα είδωλα, ενώ ανοίγει κι αυτή από προεξοχή που βρίσκεται στην αριστερή της πλευρά.

Mαύρο, ματ, μονόχρωμο

 

Άσπρο, ματ, μονόχρωμο

Οι εξαερισμοί όπως είπαμε βρίσκονται σε μέτωπο και ρύγχος (που είναι ιδιαίτερα μεγάλο), ενώ στην περιοχή υπάρχει και ανακλαστήρας αέρα- “μυτάκι” για να διώχνει τον αέρα της εκπνοής του αναβάτη από τη ζελατίνα και να μην τη θαμπώνει. Η δουλειά που κάνουν οι αεραγωγοί είναι καλή σε γενικές γραμμές, ενώ μόνο στη μεγάλη ζέστη του καλοκαιριού θα ζητήσει κάποιος περισσότερο αέρα. Επίσης, η ζελατίνα θαμπώνει δύσκολα ακόμα και σε συνθήκες υγρασίας. Όσον αφορά στο τελευταίο, το ΗΧ 215 είναι έτοιμο να δεχτεί το αντιθαμβωτικό σύστημα Pinlock.

To λουρί ανοίγει εύκολα, με σύστημα γρήγορης απελευθέρωσης, ρυθμίζεται εύκολα με σύστημα μικρορύθμισης, ενώ η εσωτερική επένδυση είναι αφαιρούμενη για να μπορεί να πλυθεί.

Για την εξωτερική κάλυψη του κράνους με γραφικά έχει χρησιμοποιηθεί μια νέα τεχνολογία για ματ φινίρισμα που προσφέρει πολύ ανθεκτική επιφάνεια, κάτι που διαπιστώσαμε… live, μέσω της πολύ εκνευριστικής μα σχεδόν αναπότρεπτης αργά-ή γρήγορα πτώσης του κράνους στο έδαφος, οπότε δεν σημειώθηκαν οι γρατσουνιές που περιμέναμε…

Το IXS HX 215 Defender, όπως είναι λογικό, πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές ECE 22-05, που αφορούν την απορρόφηση κραδασμών σε πλήθος σημείων του κράνους σε περίπτωση πτώσης.

Με την εφαρμογή του κράνους να είναι τόσο σφιχτή όσο πρέπει -για λόγους ασφαλείας- και όλες τις λύσεις που προσφέρει (πόρπη, εσωτερική φιμέ ζελατίνα, εξαερισμό, αφαιρούμενη εσωτερική επένδυση) έχοντάς το χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και με δεδομένη την προσιτή τιμή του, μπορούμε να πούμε ότι το HX 215 αποτελεί μια από τις πιο αποδοτικές και συμφέρουσες προτάσεις της αγοράς, για κράνος καθημερινής χρήσης και τουρισμού, για κάθε εποχή.

Τιμή: Μονόχρωμο μαύρο ή λευκό 129 ευρώ, με γραφικά 149 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ