fbpx

ABUS GRANIT DETECTO 8000: Η ΔΟΚΙΜΗ

Η κορυφαία, “των δισκόφρενων”

Όπως είχαμε πει και στην πρώτη παρουσίαση της Abus Granit Detecto, μιας προηγμένης τεχνολογικά κλειδαριάς δισκόφρενου, που καμία σχέση δεν έχει με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα: μόνο να την πάρεις στα χέρια σου και να την περιεργαστείς σε πείθει για την αποτελεσματικότητά της! Είναι το βάρος, είναι η “μασίφ” κατασκευή, αλλά και το εξαιρετικό φινίρισμα που μεταφέρει εικόνα και αίσθηση “επαγγελματισμού” και σοβαρής κατασκευής.

Δοκιμάσαμε για σχεδόν δύο μήνες σε καθημερινή βάση την εξελιγμένη Granit Detecto και οι παρατηρήσεις μας συμβάλλουν στο να την χαρακτηρίσουν σαν μια κορυφαία κλειδαριά δισκόφρενου (πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την πλήρη τεχνική της περιγραφή).

Ο κεντρικός κύλινδρος που γλυστρά πάνω στη μεγάλου πάχους κλειδαριά σχήματος “U” είναι ικανής διαμέτρου και σίγουρα πριν αγοράσει κάποιος την Abus Granit Detecto 8000 θα πρέπει να δοκιμάσει ή να μετρήσει τα ανοίγματα στην δισκόπλακα του σκούτερ ή της μοτοσυκλέτας του. Αλλιώς, αν δεν ταιριάζει η μεγάλη διάμετρος του κινούμενου κυλίνδρου της Abus, δεν θα μπορεί να την εφαρμόσει πάνω στη δισκόπλακα του δίτροχου του.

Ο κύλινδρος αυτός που είναι τύπου ABUS X-Plus έχει διάμετρο 14 χιλιοστών και έχει δεχθεί και αυτός όπως και το υπόλοιπο σώμα της κλειδαριάς ειδική διαδικασία σκλήρυνσης. Κάτι που σημαίνει εξαιρετικά δύσκολη παραβίαση.

Η χρήση του κλειδιού, με την περίτεχνη κλειδαριά πολλών διαφορετικών στοιχείων, θέλει να κάνει κόλαση τη δουλειά των “καλλιτεχνών των κλοπών”, χρειάζεται μια μικρή εξοικείωση από τον ιδιοκτήτη ίσως την πρώτη μέρα χρήσης της Abus. Λίγη προπόνηση από το σπίτι ίσως;

Το ένα από τα δύο κλειδιά, έχει ενσωματωμένο ένα πολύ χρήσιμο μπλε λαμπάκι LED που βοηθάει στην εύρεση της εισόδου της κλειδαριάς, τα βράδια κυρίως. Επίσης το LEDάκι είναι χρήσιμο για να ελέγξετε, πριν βάλετε το κλειδί στην τρύπα, αν είναι κλειστός ο προστατευτικός δίσκος της κλειδαριάς, που σφραγίζει τον μηχανισμό από σκόνη και υγρασία.

Από κει και πέρα για μια τόσο τεχνολογικά εξελιγμένη κλειδαριά σαν την Detecto απαιτεί να μάθετε τα “κόλπα της”, που σε γενικές γραμμές είναι απλά: ο ήχος ότι η κλειδαριά έχει οπλίσει τον συναγερμό της, ο χρόνος που σας δίνει σαν “νόμιμο ιδιοκτήτη” να ανοίξετε την Abus πριν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Ένας έξυπνος ενσωματωμένος συναγερμός με “τρισδιάστατη” ευαισθησία, η οποία κάνει πολύ έξυπνα πράγματα, αφού αντιλαμβάνεται το αφεντικό της και του δίνει χρόνο για να την ανοίξει, χωρίς να του “φωνάζει”.

Γιατί τα 110 ντεσιμπέλ της Detecto είναι αρκετά για να τραβήξουν την προσοχή του περίγυρου ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και φυσικά να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη που θα βρίσκεται κάπου κοντά στο σκούτερ του. Μετά από 15 δευτερόλεπτα ενεργοποίησης ο συναγερμός σταματά και συνεχίζει ακάθεκτος τη δουλειά του.

Το καλό είναι ότι μπορείτε να δίνετε την Detecto και σε φίλους και γνωστούς (και παιδιά;) να παίζουν μαζί της, γιατί αν δεν έχει ανιχνευτεί δισκόφρενο από το σύστημα ανίχνευσης δισκόφρενου, τότε ο συναγερμός δεν ενεργοποιείται χωρίς λόγο. Μια συμβουλή εδώ: μην προσπαθήσετε να μεταφέρετε την βαριά κλειδαριά μέσα στην ειδική θήκη της σε ζώνη ή σε θηλιά ζώνης παντελονιού γιατί πιθανότατα να έχετε πρόβλημα: πέρα από την ενόχληση (ή το παντελόνι που θα πέφτει…) υπάρχει περίπτωση και να τη χάσετε αν σκιστεί π.χ. η θηλιά. Οπότε είναι φρόνιμο να αποθηκεύετε την πολύτιμη κλειδαριά κάτω από τη σέλα, μέσα σε μπαγκαζιέρα, τσάντα, κ.λπ.

Εδώ επιτρέψτε μας να αναφέρουμε, κάτι που δεν έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα ή τη λειτουργικότητα, αλλά με την εμφάνιση της Abus Granit Detecto: όταν είναι κλειδωμένη πάνω στο δισκόφρενο του σκούτερ σου την καμαρώνεις. Μοιάζει με κόσμημα, με καλοφτιαγμένη σούπερ-τεχνολογική δαγκάνα δισκόφρενου φτιαγμένη από ενιαίο κομμάτι μετάλλου. 

Κλείνοντας τη δοκιμή της Abus Granit Detecto 8000, αυτό που πρέπει να πούμε ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιον με το πανάκριβο (ή με το μονάκριβο) του σκούτερ να χρησιμοποιεί κάτι άλλο εκτός από μια κλειδαριά τέτοιας ποιότητας.

Και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε κι εμείς από ‘δω και μπρος, στα σκούτερ μας στο Scooternet…

Τιμή: 139,80 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Σπ. Αλεξόπουλος, Δημητρακοπούλου 22 Κουκάκι, τηλ. 210 9222776 ή τη διεύθυνση www.alexopoulos.gr, αλλά και alexopoulosltd.blogspot.com

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ