fbpx

YAMAHA: Yβριδικό σκούτερ και από τη Yamaha

Βγήκε 125άρι με ηλεκτρική υποβοήθηση στην Ταϊλάνδη

Με μια γρήγορη, αποφασιστική κίνηση η Yamaha βγάζει χωρίς πολλές ανακοινώσεις στην ασιατική αγορά ένα υβριδικό σκούτερ με ηλεκτρική υποβοήθηση, προς το παρόν για την ταϊλανδέζικη αγορά, που το ονομάζει Yamaha Grand Filano Hybrid.

Αιφνιδιαστική κίνηση από τη Yamaha που πρόλαβε την Honda, έστω και για την ιστορία, στο λανσάρισμα ενός υβριδικού σκούτερ. Η Honda έχει ανακοινώσει το PCX Hybrid για τον Σεπτέμβριο, ενώ το Yamaha Grand Filano 125 Hybrid έχει βγει ήδη στις εκθέσεις της εταιρίας στην Ταϊλάνδη.

Με δεδομένη την τακτική των εταιριών να “δοκιμάζουν” πρώτα τα μοντέλα τους στις ασιατικές αγορές και μετά να τα εισάγουν στην Ευρώπη, θα θεωρήσουμε αυθαίρετα ότι το υβριδικό σκούτερ της Yamaha θα έρθει και στα δικά μας μέρη.

Το “αυθαίρετο” πάντως δικαιολογείται ειδικά όταν οι Ευρωπαίοι παραδοσιακά δείχνουν ενδιαφέρον για νέες τεχνολογίες και δη για αυτές που μειώνουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Σημαδιακό είναι μάλιστα ότι το Yamaha Grand Filano 125 Hybrid – που δεν είναι άλλο από το “δικό” μας D’elight 125 – παρουσιάστηκε σε δύο εκδόσεις, μία με ABS και μία χωρίς.

Ο κινητήρας είναι ένας τελευταίας τεχνολογίας Blue Core κινητήρα 125 κυβικών εκατοστών και πάνω στον στρόφαλό του υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας, με το όνομα Smart Motor Generator, που λειτουργεί βοηθητικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ώθηση στον κινητήρα δίνεται ηλεκτρικά για τρία δευτερόλεπτα, κάθε φορά που ανοίγει το γκάζι στο τέρμα του, είτε στις εκκινήσεις από στάση, είτε στις επιταχύνσεις. Όταν ο ηλεκτροκινητήρας δεν λειτουργεί ανακτά ηλεκτρική ενέργεια στέλνοντάς την προς την μπαταρία.

Το Yamaha Grand Filano 125 Hybrid όμως διαθέτει και σύστημα Start&Stop πέρα από την ηλεκτρική υποβοήθηση, προσφέροντας έστω και λίγο στην οικονομία του καυσίμου.

Πέρα από τα συστήματα στον κινητήρα το Grand Filano διαθέτει τροχούς 12 ιντσών, οι διαστάσεις του είναι μικρές – πρόκειται για το ίδιο σκούτερ με το Yamaha D’elight 125 – σύστημα keyless, φωτιστικά σώματα full LED, παροχή ρεύματος USB, έγχρωμη οθόνη TFT στα όργανα.

Το βάρος του 125 είναι μικρό στα 102 κιλά, όπως μικρό είναι και το ρεζερβουάρ των 4,4 λίτρων, όπως χαμηλή είναι και η τιμή του στην Ταϊλάνδη, που φτάνει κοντά στα 1.600 ευρώ. Αν και όταν το σκούτερ φτάσει στην Ευρώπη η τιμή του θα είναι υψηλότερη, αλλά όχι ιδιαίτερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ